Onlangs liet ik je het boek Atelier Confiserie zien. Een boek om van te watertanden, vol snoeprecepten! Mijn 14-jarige zoon was niet te houden en bleef maar aan mij vragen dat hij zo graag de snoepjes wilde maken. Suiker zeer hoog verwarmen is niet ongevaarlijk, dus ik wilde wel graag een beetje in de buurt blijven. En niet alleen uit veiligheid. Ik was ook behoorlijk nieuwsgierig!
In veel recepten met snoep heb je glucosestroop nodig. Dit is niet iets dat je even in iedere supermarkt in je boodschappenwagentje kunt stoppen.
Wat doet eigenlijk glucosestroop eigenlijk in snoep en kun je het vervangen door iets anders. Ik had geen idee en besloot het aan iemand te vragen die hier veel meer van weet.
Hoe maak je snoepjes?
- 400 gram suiker
- 140 gram glucosestroop (of honing)
- 250 ml water
- 2 theelepels citroenzuur (te koop in natuurwinkels, speciale drogisterijen, winkel met taartspulletjes, winkel met wijn-attributen)
- 1-2 druppels aroma
- evt. voedingskleurstof
- plastic handschoenen
- ijzeren spatel
- suiker thermometer of thermometer die tot 150 graden gaat
- plantaardige olie
- poedersuiker
- kwastje dat hoge temperaturen kan verdragen
hoi Carola, ze zien er heel lekker uit….
en ze lijken gezonder dan gewone snoep 🙂
liefs
Hi Carola, ik zie dat jullie je ook hebben gewaagd aan de snoepjes! Jullie hadden geen problemen met het doorkoken tot 149 graden voor 45-50 minuten? Bij mij verbrandt het keer op keer, ondanks de dikke bodem, dunne bodem, allemaal geprobeerd.. Ik heb het wel gedaan met frambozen/bramensap en nog een versie met citroensap. Misschien dat daar het verschil in zit. Jij en je zoon enig idee?
Het doorkoken gaf tweemaal geen problemen. Maar bij ons is het eigenlijk ingedikt suikerwater met wat smaakstof en kleurstof. Wat goed dat je echt natuurlijk sap gebruikte. Stond dat overigens als optie in het boek? In theorie vind ik dat veel leuker dan het toevoegen van smaakjes. Fruitsap heel dik in koken en op het allerlaatst toevoegen…. zou dat een optie zijn of zou je het proces van inkoken tot 149 graden dan verstoren? Succes, mocht je een andere keer toch nog een poging wagen.