top of page

Snoepjes maken


Snoepjes maken
Onlangs liet ik je het boek Atelier Confiserie zien. Een boek om van te watertanden, vol snoeprecepten! Mijn 14-jarige zoon was niet te houden en bleef maar aan mij vragen dat hij zo graag de snoepjes wilde maken. Suiker zeer hoog verwarmen is niet ongevaarlijk, dus ik wilde wel graag een beetje in de buurt blijven. En niet alleen uit veiligheid. Ik was ook behoorlijk nieuwsgierig! Hoe leuk is het om zelf snoepjes te maken? Met dit recept is het eigenlijk heel gemakkelijk en zo leuk om te doen.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


In veel recepten met snoep heb je glucosestroop nodig. Dit is niet iets dat je even in iedere supermarkt in je boodschappenwagentje kunt stoppen.


Wat doet eigenlijk glucosestroop eigenlijk in snoep en kun je het vervangen door iets anders. Ik had geen idee en besloot het aan iemand te vragen die hier veel meer van weet.


Snoepjes maken

Hidde de Brabander, je kent hem van  Dreams of Magnolia en 24 kitchen, gaf antwoord op waarom je glucosestroop toevoegt bij snoep maken.


Hidde gaf ook het fijne antwoord dat je glucosestroop kunt vervangen door honing. En dat kun je natuurlijk wel gewoon in je boodschappenwagentje eenvoudig meenemen.

Iedereen kan dus snoepjes maken. Jij ook!


Snoepjes maken

Snoepjes maken

Benodigdheden:

 1. 400 gram suiker

 2. 140 gram glucosestroop (of honing)

 3. 250 ml water

 4. 2 theelepels citroenzuur (te koop in natuurwinkels, speciale drogisterijen, winkel met taartspulletjes, winkel met wijn-attributen)

 5. 1-2 druppels aroma

 6. Eventueel voedingskleurstof

Ook belangrijk:

 1. Plastic handschoenen

 2. IJzeren spatel

 3. Suiker thermometer of thermometer die tot 150 graden gaat

 4. Plantaardige olie

 5. Poedersuiker

 6. Kwastje dat hoge temperaturen kan verdragen


Snoepjes maken

Zo kun je zelf echte snoepjes maken

Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en verwarm het samen met het water en de glucosestroop op een halfhoog vuur. Roer tot al het suiker is opgelost.

Doe de thermometer in de pan. De echte suiker thermometer is iets nauwkeuriger maar de laserthermometer is een snelle manier om een goede indruk te krijgen van de temperatuur. Ik gebruik ze allebei graag.


Breng de suikerstroop aan de kook.  Veeg met een kwastje de druppels suiker aan de wand van de pan met koud water weg. Anders gaan deze suiker kristalliseren.

Laat de siroop zo’n 45 minuten doorkoken tot hij 149 graden is geworden. Nu heeft hij de harde kraak bereikt zoals dat heet.

Zorg ervoor dat alles klaar staat, je hebt straks heel weinig tijd! 


Opgelet: heet!

Snoepjes maken

Zet het citroenzuur klaar.  Mocht je meer kleuren snoep willen maken, zet dan meerdere potjes gereed waar de kleurstof en smaakstof al inzit.  Uit ervaring kan ik zeggen dat als beginner één kleur bijna al moeilijk en stressvol genoeg is.  Beide kleuren zullen tegelijk hard worden en dan moet je goed en snel werken.  Maar misschien ben jij koelbloedig en heb je wel controle over de situatie.

Leg tevens je handschoenen en de spatel gereed. 


Zet het vuur uit en laat de pan 1 minuut met rust tot het niet meer borrelt. Nu kan de citroenzuur erbij. Verdeel het mengsel over de kommetjes en roer het goed door zodat de kleur en smaak zich egaal verspreid.


Laat de massa kort afkoelen. Vouw met een spatel de suikermassa steeds naar binnen. Dit ging bij ons niet goed. Zelfs de kleine rechte spatel past gewoon niet lekker in een ronde pan. Maar zonder  spatelen kregen we toch ook lekkere snoepjes!


Ineens gaat het snel

Doe je handschoenen aan. De massa koelt rap af en nu rol je er een soort dunne staaf van van ongeveer 30 cm.  Dit vond ik het handigst om in bakpapier te doen, maar misschien lukt het bij jou op je aanrecht of broodplank.



Snoepjes maken

Snij meteen als de rol klaar is stukjes van 1 cm.  Wacht je te lang, dan heb je een lang snoepje van 30 cm. Een soort zuurstok of lange lolly dus.


Laat het nog even goed afkoelen.  Een klein half uurtje.


De snoepjes worden nog mooier als je ze even door wat poedersuiker rolt.

Mijn zoon heeft wat kleurstof bij de kristalsuiker toegevoegd voor hij het ging fijnmalen, vandaar dat mijn poedersuiker niet spierwit is.


Wow wat leuk. Zelf gemaakte snoepjes. We hebben meerdere porties gemaakt. Leuk om uit te delen in mooie plastic blokzakjes of lekker samen te snoepen op de bank.

zelf snoepjes of zuurtjes maken

Zelf snoepjes maken is een van de vele zoete recepten uit Atelier Confiserie, geschreven door Yasmin Othman. Meer over dit heerlijke boek kun je lezen in dit review.


Atelier Confiserie is te koop in de boekenwinkel.



Gerelateerde posts

Comments


bottom of page