Bij ons ligt er altijd wel wat bladerdeeg in de diepvries. Ik gebruik het zo af en toe maar alleen de hoeveelheid die nodig is. En dus liggen er altijd nog wel wat plakken te niksen. De diepvries werd schoon gemaakt en deze 4 exemplaren vonden het wel welletjes zo in de diepvries. Ik was het daarmee helemaal eens en maakte er lekker bladerdeeg bakjes met mascarpone, slagroom en fruit van.
De bakjes zijn een beetje een soort basic, de inhoud kun je eindeloos variëren. Wat dacht je banketbakkersroom, kersen, kersencurd (lemoncurd maar dan met kersen), mascarponecrème met perzik. Of bak een dun laagje amandelspijs mee en vul je bakje lekker fris? Mini appeltaartjes? Genoeg keuze dus.
Crunchy meets bladerdeeg: appelkanjers!
Een tijdje geleden bakte appelkanjers. Een soort appelflappen met een heerlijk krokante bovenkant. De bovenkant is het allerlekkerst en dat leek me zeer geschikt voor deze bakjes.
Bladerdeegbakjes met mascarpone,
slagroom en fruit
Benodigdheden:
voor het bakje:
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 eiwit
- 20 gram suiker
- 30 gram geschaafde amandelen
voor de vulling:
- 100 gram mascarpone
- 100 gram slagroom
- (vanille) suiker naar smaak
- 8 aardbeien
- 50 gram witte chocolade
Verwarm je oven voor op 220 graden en laat het bladerdeeg kort ontdooien. Als je bladerdeeg te lang ontdooid wordt het onhandelbaar zo zacht. Vouw na 5-8 minuten de randjes van bladerdeeg naar binnen. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Roer 1 eiwit met de suiker en geschaafde amandelen door elkaar. Besmeer de randen van je bakjes hiermee. Het eiwit drupte automatisch ook een beetje naar de binnenkant van de bakjes: lekker!
Bak de bladerdeeg bakjes in ongeveer 15-18 minuten gaar. Laat ze afkoelen.
Terwijl de bladerdeegbakjes afkoelen, kun je de vulling maken. Klop het slagroom stijf met wat suiker. Mix de mascarpone los en meng dit door de slagroom en vul je spuitzak. Spuit toefjes in het bakje.
Bedek de masarpone-slagroom met halve aardbeien.
Breek de witte chocolade in stukjes en smelt het in de magnetron. Doe dit in korte stukjes van bv. 20 seconden zodat de witte chocolade niet kan aanbranden.
Maak met een theelepeltje kleine streepjes van chocolade over je gebakjes.
Weet je waarom ik voor de witte chocolade koos?
Het gebakje wordt een beetje mooier, maar ik deed het vooral omdat ik de aardbeien een beetje zuur vond. De zoete witte chocolade compenseert het wat zure van de aardbei.
Bladerdeeg bakjes met knapperige amandelrandjes.
Vul ze met de jouw favoriete smaken of met de ingrediënten die je op dat moment in huis hebt.
Die zien er lekker uit, gaat ze morgen ook maken, heb tenslotte ook nog bladerdeeg in de diepvries liggen, altijd makkelijk. 🙂 Bedankt weer voor het lekkere recept. Groetjes Tonny
Altijd handig wat bladerdeeg in huist te hebben, toch? Succes vandaag met bakken! Groetjes Carola
Wat zijn ze heerlijk, je hebt niks teveel gezegd. Voor herhaling vatbaar. Deze ga ik vaker maken, zeker met al dat heerlijke zomerfruit. Groetjes Tonny
Oh wat leuk, bedankt voor je berichtje ? groetjes Carola