top of page

Zelf bladerdeeg maken


Zelf bladerdeeg maken
Als thuisbakker is bladerdeeg een makkelijk en favoriet product. Al zo lang als ik me kan herinneren kun je bladerdeeg uit de diepvries kopen en de laatste jaren kom ik steeds vaker verse varianten tegen in de koeling van de supermarkt. Deze is een stuk beter van kwaliteit, maar geloof me, vers bladerdeeg is absoluut de winnaar! Wat is dat lekker! Ik heb al een aantal keer bladerdeeg gemaakt en niets kan dit evenaren. Zelf bladerdeeg maken is trouwens veel makkelijker dan je denkt. Met dit recept lukt het jou ook!

Ja, je moet een aantal keren actie ondernemen en het deeg uitrollen, dat kost een paar maal 1-2 minuten werk en dat is eigenlijk te verwaarlozen. IJs maken en ieder half uur het ijs doorroeren kost meer tijd. Kan ik  jou te verleiden tot het maken van het lekkerste bladerdeeg? Ik ben benieuwd of jij het eigenlijk ook helemaal niet moeilijk vindt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Op de een of andere manier krijg ik het niet uit mijn hoofd; en denk ik dat zelf bladerdeeg maken teveel werk is. Toch is dit niet waar en dat weet ik  uit eigen ervaring. Komt dit door het gemak van bladerdeeg in de supermarkt? Een appeltaart koop ik toch ook niet in de supermarkt?

Er staan overal recepten online over bladerdeeg maken en deze lijken wel een beetje op elkaar. Ik gebruik het basisrecept van Rutger van den Broek uit zijn: Het hartige bakboek. In dit boek staan ook een snelle manier van bladerdeeg maken, maar als ik dit stap voor stap bekijk kost dit amper minder tijd dan de gebruikelijke versie. Wie weer zwicht ik een andere keer en ga het toch uitproberen, maar vooralsnog ben ik erg tevreden over deze methode:Zelf bladerdeeg maken

Zelf bladerdeeg maken

Benodigdheden:

Voor het deeg: 

  1. 250 gram bloem

  2. 140 ml water

  3. 50 gram boter op kamertemperatuur

  4. 5 gram zout

Om in het deeg te toeren: 

  1. 200 gram koude boter

Extra:

  1. Wat bloem om het deeg in uit te rollenZelf bladerdeeg maken

Zelf bladerdeeg maken

Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar en vorm hier een bal van. Doe hier wat plastic folie overheen en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.


De boter is te dik om het zo in het deeg te rollen. Om het boter iets platter te krijgen kun je het beste de boter tussen 2 vellen pastic folie of tussen 2 vellen bakpapier verpakken. Rol het boter platter tot het ongeveer 1 cm dik is. Leg de boter terug in de koelkast tot gebruik.Zelf bladerdeeg maken

Strooi wat bloem over je werkplek en rol vier punten aan je deeg. Hou het deeg in het midden iets dikker. Oei, het ziet er bij mij niet zo mooi uit maar dat komt straks met het rollen helemaal goed!


Leg de koude platte boter in het midden en leg de punten over de boter heen zodat het helemaal bedekt is met deeg. Rol het deeg uit tot een lap die 3 maal zo lang is als dat het breed is.


Vouw het deeg in drieën (net als een brief), draai het een kwartslag om en rol het opnieuw uit en vouw het weer in drieën. Verpak het deeg in plastic en laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten. Dit is je eerst toer!Herhalen van zetten

Herhaal het uitrollen, in drieën vouwen, een kwart draaien, uitrollen en weer in drieën vouwen nog tweemaal. Laat het deeg steeds een half uur rusten in de koelkast. Klaar is je bladerdeeg!


Ik heb wel eens bladerdeeg gemaakt en toen was ik vergeten hoeveel toeren ik gemaakt had; toen heb ik gewoon voor de zekerheid een extra toer gevouwen en kreeg het bladerdeeg in ieder geval genoeg laagjes.

Bladerdeeg bewaren in de koelkast of diepvries

Wat een prachtig deeg. Wat ga je er mee maken? Wordt het hartig of zoet? Bladerdeeg kun je invriezen, dus het is handig om het recept lekker ruim te maken. Bladerdeeg kun je ook best 7-10 dagen bewaren in de koelkast. Verpak het bladerdeeg altijd goed luchtdicht in plastic, dan droogt het deeg niet uit.


Geniet van dit prachtige deeg, het bakt echt veel mooier dan de kant en klare exemplaren. Zo bakte ik cheesecake met blauwe bessen en binnenkort laat ik je saucijzenbroodjes al la Carola zien. Het nadeel is wel dat wat je maakt wel heel snel op is, sneller dan je het kan maken…….
Gerelateerde posts

Comments


bottom of page