Ineens had ik zin om kokoskoek te maken. Kokoskoek zoals we die vroeger thuis aten toen ik nog een puber was. Het is een recept van een vriendin die helaas is overleden. Ze mag er dan niet meer zijn, herinneringen blijven. Zoet als deze kokoskoek. We maakten hem vroeger echt heel vaak. Deze kokoskoek is veel voller van smaak dan de kleine ronde exemplaren. Ooh, wat was hij lekker.
Behalve de smaak, werd ik ook weer even terug in de tijd geworpen. Waarom heb ik zo lang gewacht deze kokoskoek te maken? Thuis moest ik de koekdoos verstoppen om te zorgen dat we er allemaal van konden smullen. Zo lekker vond het thuisteam de koek!
Wij noemden dit vroeger kokoskoek, maar eigenlijk is het meer een kokostaart. Of toch meer een kokoskoektaart?? Moeilijk, moeilijk.
Als blogger wil je natuurlijk steeds iets nieuws proberen. Soms moet ik echter niet vergeten mijn oogkleppen af te doen. Geloof me; deze kokoskoek moet je proberen! Met zo weinig ingrediënten zo’n resultaat.
Je moet wel een beetje een sweet tooth hebben. Maar…. ik heb van verschillende lezers gehoord dat ze de hoeveelheid suiker minderde en het nog steeds erg lekker is. Alleen weet ik niet precies de hoeveelheid geminderde suiker. Probeer het eens met 15-20% minder, dat is 45 tot 60 gram suiker minder. Laat vooral in de reacties achter hoe dat jou beviel. Zo helpen we elkaar een beetje.
Kokoskoek of kokostaart of toch kokoskoektaart
Benodigdheden:
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram geraspte kokos
- 300 gram fijne suiker
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 2 eieren
- snuf zout
- springvorm van 20-22 cm
Bereiding Kokoskoek of kokostaart of toch kokoskoektaart:
- Verwarm de oven voor op 200 graden of 190 graden in een elektrische oven. Bekleed je bakvorm.
- Belangrijk is dat je boter goed op kamertemperatuur is.
- Mix alle ingrediënten goed door elkaar. Vul je bakblik en bak je koek in 25-30 minuten goudbruin in de oven. Laat de koek nog even in de oven staan met de deur half open. Hij neigt tot inzakken. Op zich maakt dit niet uit wat betreft smaak, maar het ziet er iets minder mooi uit.
- Laat je kokoskoek een paar uur afkoelen. Anders valt hij uit elkaar. Niet omdat hij niet stevig genoeg bakt, maar de boter is nog warm en moet nog afkoelen en steviger worden.
Strooi eventueel nog wat geraspte kokos over de koek en snij een mooi puntje voor jezelf. Je hebt het verdiend en ik wil zo graag dat je hem proeft.
En wat vond je van de koek? Of het is het toch een taart?
Ik maak er kokos cake van. Wat een lekker snel en gemakkelijk recept!
Hoi Aafke, ik ben benieuwd hoe je er een cake van maakt en hoe smaakte hij? Veel succes! Groetjes Carola
Oh, mijn hele jeugd komt boven met deze kokoskoek
Wij gingen meel voor deze koek halen in de molen op het Oostplein in Rotterdam (later afgebrand)
We maakten hem met zijn drieën en lekker dat hij was. Ik was het helemaal vergeten maar door je recept herinner ik het mij weer en ga ik hem in het weekend maken.
Hoi Barbara, ja hij komt ook uit mijn jeugd. We hebben hem zo vaak gebakken vroeger. Succes en eet smakelijk dit weekend! Groetjes Carola
Hoi Carola,
Bedankt voor je inspirerende recepten!
Ik ga met dit recept eens experimenteren!
Ik hou erg van kokos, al probeer ik mijn suikeriname te beperken.
Heb jij deze koek taart wel eens geprobeerd met minder suiker te maken?
Groeten, linda
Hoi Linda, Als ik eerlijk ben is dit recept denk ik zo lekker door de suiker EN de boter in het recept. Dit is anders dan bij gewone kokoskoek. Je zou proberen iets te minderen (bv. 200 gram i.p.v. 300 gram), maar dat zul je wel merken aan de smaak en de stevigheid. Maar dit merk je natuurlijk bij ook bij andere recepten waarin je probeert te minderen. Je kunt de koek ook goed invriezen, voor later, of gewoon kleine stukjes snijden. Je kunt hem natuurlijk ook vierkant bakken en hem als kleine brownies snijden. Mocht je gaan bakken met minder suiker, laat je ons het resultaat dan weten? Veel succes, hoe je hem ook gaat bakken. ? Groetjes Carola
Hoi Carola,
Helaas is de koek toch ingestort, ondanks dat ik ‘m na de baktijd in de oven heb laten staan met het deurtje half open. De eerste 5 minuten was er nog niks aan de hand, maar na een kwartiertje was ‘ie helaas ingezakt. Heb ik ‘m te lang laten staan? Ik zou ‘m graag nog eens maken, maar dan niet ingestort :). De smaak is verder goed, hoewel ik moet zeggen dat ik ‘m behoorlijk vettig vond aan de onderkant; hoort dat zo?
Groetjes,
Patricia
Hoi Patricia, als ik eerlijk ben; vroeger stortte onze kokoskoek altijd in. Dat was nu eenmaal zo. Ik heb deze keer het deel meel echter verhoogd en hoopte daarmee op meer stabiliteit. Ik gebruikte niet teveel omdat anders de verhoudingen erg veel schillen en liet de koek even met rust in de oven met de deur open. Op zich vind ik het instorten wat betreft smaak niet uitmaken, het ziet er iets minder strak uit. Hij lijkt inderdaad vet door de onderkant, maar als je het recept voor boterkoek leest (300 gram boter) valt het echt reuze mee. Ik denk dat de boter de koek juist beter doet smaken dan gewone kokoskoeken.
Suiker… dat is een ander geval, dat zit er in verhouding wel heel veel in. Snij de koek gewoon wat kleiner, kun je er vaker van genieten! Groetjes Carola
Toppertje! Die gaat hier zeker regelmatig terugkomen!
Iedereen vond hem heerlijk. Had geen kleine springvorm maar wel
een hart vorm. Zag er ook nog leuk uit en niet ingezakt 😉
Hoi Arda, dat is heel fijn te horen. Dat wordt dus nog heel vaak genieten! Groetjes Carola
Wat een heerlijke koek!!! Gisteren gemaakt? Ook ik vindt hem wel erg zoet dus ga hem volgende keer proberen met wat minder suiker…zou ik hem ook kunnen maken met ruwe rietsuiker?
Hoi Marina, zo leuk om te lezen dat je hem zo lekker vindt! Met ruwe rietsuikerzal hij misschien nog wel lekkerder worden, een beetje karamelachtig, hmmmm! Groetjes Carola
Vond ‘m een beetje chewy qua structuur, heel lekker! hij was hier thuis in no time op, en zo simpel te maken.
Hoi Marietta, Wat leuk om te horen en ja, chewy, dat is hij zeker. Lekker he! Groetjes Carola
Zou het ook lekker zijn om er deels gesmolten pure chocolade overheen te doen?
Hoi Kirsten, dat is zeker mogelijk. Het is persoonlijk maar ik vind de koek zo het lekkerst. Hij ziet er wel ietsje saai uit. Met wat streepjes chocolade zou hij er wel mooier uitzien. Groetjes Carola
Ik heb de kokoskoek gisteren gemaakt. Super goed gelukt en niet ingezakt. Met mijn koemelk en lactose intolerantie was deze koek goed te maken. Voor de boter heb ik wajang magarine gebruikt. Een volgende keer ga ik hem maken met iets minder suiker erin.
Hoi Marian, wat leuk om te horen! En succes de volgende keer. Groetjes Carola
Hoi Carola,
Mijn reactie naar aanleiding van onze vorige mailwisseling.
Ik heb de koek gebakken in mini cupcakes.
Suiker met 100 gram verminderd. Dus 200 gram gebruikt. Was erg lekker!
Groetjes, linda
Hmm, wat leuk, kleine kokoskoeken! Blijkbaar bak je met minder suiker ook heerlijke koeken. Fijn voor iedereen om te lezen. Bedankt en groetjes Carola
Hoe lang moeten mini cupcakes in de oven en op welke temperatuur? En hoe zit het met gewone cupcakes? Lijkt me zo lekker!
Hoi Marijke, zelf heb ik ze nooit in een cupcakevorm gebakken, maar misschien geeft Linda hier antwoord op. De kokoskoek is zo lekker omdat hij een beetje chewy is van binnen. Bij een grote koek bak je hem 25-30 minuten, ik zou hem na 17-18 minuten gaan beoordelen of ze uit de oven moeten of niet. Ze moeten wel gaar zijn, maar niet te hard. Groetjes Carola
Ik Ga deze vandaag maken voor mijn gezin. Ik lust niet graag kokos maar maken doe ik graag. Het ziet er simpel uit dus waard om uit te proberen. Je leest ervan !
Ik heb hem gemaakt met 190 gram suiker. Nog steeds heel zoet maar erg lekker.
Hoi Tanja, mooi zo. Bij iedere koek lijkt er wat suiker af te gaan, straks komen we samen tot de ideale mix! Groetjes Carola
Heb hem gemaakt met bloem en 1 theelepel bakpoeder en 180 Gr kristalsuiker. Gebakken in een boterkoek vorm. Werkelijk heerlijk. Ik krijg zo verjaardags visite en moet er nu nog één bakken want die andere hebben wij al bijna op.
Hoi Barbara, ja het is echt een fijn recept en zo makkelijk! Opnieuw: eet smakelijk. Groetjes Carola
Wat een toprecept!!!
Ik heb hem nu twee keer gebakken en hij was zo op! We konden er niet vanaf blijven.
Deze kokoskoek komt zeker vaker uit onze oven iin de toekomst. !! Bedankt voor het delen.
Petra
Hoi Petra, absoluut waar. Hij ziet er niet echt bijzonder uit maar het is zo’n heerlijke koek! Bedankt voor je berichtje. Groetjes Carola
Dankjewel voor dit lekkere recept. Heel gemakkelijk te maken. Ik heb hem op 180 graden hete lucht gezet voor 35 minuten. 5 minuten minder was ook goed geweest, schat ik zo in. Maar hij was kei lekker….
Bedankt en natuurlijk heel fijn dat je het zo “kei”-lekker vindt!
Deliciously chewy ! ! !
Hey Wil, oh yes it is! Thanks
mijn God…….. (sorry God) maar WAT IS DIE LEKKER!! en natuurlijk heel erg zoet maar heel vaak kleine stukjes is een heel fijn idee. ik heb er sinaasappelschil door heen gedaan met een heeeel klein beetje sap. de volgende keer de helft amandelmeel proberen, zo simpel om te maken als je onverwachts visite krijgt, bedankt Carola!
Hi Renate, ja wat een geweldig recept is het toch. Volgens mij het meest makkelijke recept dat ik heb en zoooo lekker. Inderdaad zoet, maar dan maar een wat kleiner stukje. Een smaakje toevoegen lijkt me een heel lekker idee! Groetjes Carola
Dit is een SUPER recept ,heerlijk en zo simpel eigenlijk,dit wordt een blijvertje.
Hey bedankt Henk, helemaal mee eens. En bij mij heeft het recept ook nog een bijzondere lading, “iets” met vroeger. Veel plezier met je blijvertje. Groetjes Carola
Hoi,
Ik wil deze Vrijdag maken voor Zondag, is hij dan nog lekker?
Hoe kan ik de koek het beste bewaren of invriezen?
Hoi Serena, je kunt hem eerder bakken en hij blijft best een tijdje lekker. In de diepvries kan ook. Vers is natuurlijk het lekkerst maar dat is met veel dingen. Soms mis je de tijd en ook na 2 dagen zullen jullie zeker smullen. Groetjes Carola