Onlangs bakte gastblogger Elisabeth een Frans Canadees dessert: Pouding chomeur. Lezeres Mariëtta attendeerde mij op een ander lekker recept uit Canada: butter tart. Ik had hier nog nooit van gehoord maar ik had al snel heel veel recepten gevonden op Pinterest. Wow, het zag er echt lekker uit en als ik naar de lijst met ingrediënten keek, wist ik dat dit thuis bij de mannen goed ontvangen zou worden: boter, suiker, bloem, pecannoten, ei en vanille. Meestal wordt dit recept als kleine ronde taartjes gebakken, maar je kunt het ook als taart of plaatkoek bakken.
Ik vermoed dat ik de onderste laag van deze koek familie is van onze boterkoek, de smaak lijkt er erg op.
Dit recept valt onder de categorie zondigen; Ik vond de hoeveelheid suiker echt te veel en daarom verminderde ik de hoeveelheid met 1/3e deel. Dit deel heb ik vervangen door pecannoten, iets wat ik hier en daar bij recepten tegen kwam. In veel recepten worden in plaats van pecannoten, rozijnen gebruikt. Dan is het recept zelfs nog zoeter, dus dat leek mij geen goed idee.
De onderkant van de koeken lijkt erg op boterkoek. De boter wordt koud door de rest van de ingrediënten gekneed, maar zelf zou ik het een volgende keer op zijn Nederlands doen: kneed de boter op kamertemperatuur goed door het geheel heen, dan wordt het geheel iets egaler gekneed en zet het daarna een uurtje in de koelkast.
Haal de koeken een half uurtje voordat je het wilt eten uit de koelkast.
Butter tart plaatkoek uit Canada
Benodigdheden voor 25-30 stuks:
Voor de onderste laag:
- 240 gram boter op kamertemperatuur
- 75 gram witte basterdsuiker
- 260 gram bloem
- Indien de boter zout bevat, heb je geen snufje zout nodig
Voor de bovenste laag:
- 100 gram boter
- 3 Medium eieren
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel azijn
- scheutje vanille extract (of 1 -2 zakjes vanillesuiker maar gebruik dan minder basterdsuiker)
- 130 gram pecannoten in stukjes
Bereiding Butter tart plaatkoek uit Canada:
Kneed het deeg voor de onderste laag. Laat het deeg als alles goed gemengd is, een uur rusten in de koelkast.
Bekleed na 50 minuten een bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm met bakpapier. Mijn bakvorm is flexibel en kan ik aanpassen aan iedere afmeting. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bakvorm met het deeg uit de koelkast en bak deze laag 10 minuten in de oven.
Ondertussen kun je de bovenste laag maken. Verwarm de boter in een pan op een laag pitje op het fornuis. Roer de eieren met de suiker, het azijn en vanille luchtig in een beslagkom en mix de iets afgekoelde, gesmolten boter hier doorheen. Hak de pecannoten iets fijner en voeg ook dit toe.
Bedek de half gebakken onderkant van de butter tart met deze topping en probeer de nootjes een beetje over de hele bovenkant te verspreiden. Bak de plaatkoek in ongeveer 22-27 minuten gaar.
Laat de butter tart goed afkoelen in de koelkast voor je het aansnijdt. Dit duurt al snel zo’n 2-3 uur.
Je ziet het: dit is zo’n fijn recept die je heel snel kunt maken, ideaal dus!
lijkt me lekker! een vraagje: is de hoeveelheid suiker in het recept wat jij gebruikt hebt, of moet ik hier nog 1/3 vanaf halen?
Hoi Gerrie, nee ik heb al 1/3e deel van de suiker afgehaald en zelfs dan is het nog behoorlijk zoet. Groetjes Carola
Hi Carola, wat leuk om dit recept online te zien ?, handig zo’n plaatkoekvariant inderdaad!
Hoi Marietta, inderdaad en met minder suiker, maar ik vind het nog steeds behoorlijk zoet. Het lijkt me ook leuk om hem als taart te maken of kleine taartjes, bedankt voor de tip. Groetjes Carola
Deze ga ik zeker een keer maken. Ik ben super fan van plaatkoeken. bedankt voor het recept.
Hoi Martine, wat leuk en veel succes! groetjes Carola
In Quebec noemen we dit tarte au sucre. Het is echt mierzoet.
Hoi Elisabeth, zeker, zelf met 1/3e minder suiker is het nog heel erg zoet. Groetjes Carola (ps. je kende het dus)
Hoi Carola, Tarte au sucre is gewoon verkrijgbaar bij iedere foodstore. Ik heb het zelf ook een paar keer gemaakt maar ik ben er eigenlijk niet zo’n fan van omdat ik het veeeeel te zoet vind. Maar ieder zijn smaak he?
Hoi! Wij zijn met school rond het land Canada aan het werk. Ik heb dit recept thuis geprobeerd… nu loopt het bovenste deel eruit als ik hem snijdt.
Ik heb hem gebakken in een ovenschaal, kan dat het zijn? Ook heb ik boven en onder warmte gebruikt en 25 min. gebakken. Heb je tips? Ik wil deze met de kinderen in de klas gaan maken!
a
Deze koek ziet er weer heerlijk uit en ga ik zeker een keertje maken. Mijn absolute favourite koek is nog altijd jouw boterkoek zo lekker !!!!! Had net nog een berichtje gestuurd maar die zie ik nergens terug, vandaar die rare a van mij in het vorige berichtje. Was even een testje om te kijken of ik het wel goed verstuurd had.
Hoi Erica, zowel dit berichtje als je “a” zijn binnen 🙂 Als je van boterkoek houdt, vind je deze butter tart vast ook erg lekker dus als je plotseling overvallen wordt door acute zin in bakken: een aanrader! Groetjes Carola