Suikervrij betekend voor mij geen toegevoegde geraffineerde suiker.
Omdat ik niet altijd zondig kan bakken, ga ik regelmatig op zoek naar alternatieven. Hoe kan ik gezonder bakken en toch genieten? Vaak ga ik dan meer brood bakken of ik probeer te minderen met suiker en vet of olie. Dit recept voldoet heel goed aan al deze eisen en ik maakte de muffins nog gezonder door de bloem deels te vervangen door havermout die ik maalde in mijn koffiemolen. Havermout is voedzaam en zorgt ervoor dat je langer geen trek krijgt. Past dat allemaal zomaar in een yoghurt muffins met havermout, suiker- en vetvrij? Wat denkt je!
Een echte suikerliefhebber? Voeg een klein snufje suiker toe. Al is het maar een half theelepeltje per muffin. Liever geen Griekse yoghurt? Gebruik dan volle of halfvolle yoghurt.
Yoghurt muffins met havermout, suiker- en vetvrij
Benodigdheden voor 12 stuks:
- 150 gram bloem
- 150 gram havermout (gemalen met keukenmachine of koffiemolen)
- 9 gram bakpoeder (of 3 gram baking soda)
- 350 gram (Griekse) yoghurt (kwark is ook mogelijk maar voeg dan 1 eetlepel extra vocht toe)
- 80 gram (plantaardige) melk (of fruitsap)
- 3 medium eieren
- 100 gram geraspte kokos
- zelf gebruikte ik geen extra zoetmiddel, maar voeg eventueel enkele eetlepels zoetmiddel naar keuze toe
- 250 gram rode vruchten uit de diepvries
- snufje zout
Ook nodig:
- muffin bakvorm
- eventueel papieren baking cups
- een likje yoghurt met een stukje rood fruit bovenop (ik had nog restje gevriesdroogde frambozen; lekker en mooi van kleur!)
Bereiding Yoghurt muffins met havermout, suiker- en vetvrij:
Laat het fruit ontdooien. Je kunt het eventueel versnellen door het kort te verwarmen in de magnetron of het fruit op een bord te leggen bovenop een schaal met warm water.
Laat het meel van havermout en de geraspte kokos samen met het ontdooide fruit (met het vocht) en de melk een kwartier inweken. Zowel het meel als de kokos absorberen veel vocht.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vul de muffinvorm met de bakpapiertjes. Klop de eieren tot ze goed luchtig zijn. Roer de yoghurt door de haver-kokosmix. Voeg de gezeefde bloem, het zout en het bakpoeder toe. Spatel de luchtige eieren hier voorzichtig doorheen.
Verdeel de mix over de muffinvormpjes en bak de cakejes in 25-30 minuten gaar. Haal de cakeje direct uit de bakvorm. Laat je ze te lang in de bakvorm zitten, dan laten de bakpapiertjes los.
Laat de yoghurt muffins met havermout, suiker- en vetvrij afkoelen. Ik gebruikte Griekse yoghurt, deze is lekker stevig. Een toefje bovenop je cakeje is heerlijk fris!
Dat wordt heerlijk genieten! Je kunt de cakejes ook heel goed invriezen! Zo heb je altijd iets lekkers paraat bij plotselinge zin in gezond snoepen.
Hoi carola kan je de bloem vervangen door amandelmeel of geheel door havermeel?
Hoi Mieke, beide is mogelijk maar het zal de cakejes wel veranderen. Gebruik je meer (havermout) meel dan heb je wellicht ook ietsje mee vocht nodig, bij amandelmeel juist iets minder. Misschien 25-30% (licht voor-geroosterd) amandelmeel en de rest havermeel? Jij bakt volgens mij vaker gezonder, dus je weet denk ik wel een beetje wat je kunt verwachten? Gaat je vast lukken! Groetjes Carola