Langzamerhand veroverd de licht zoute pretzel Nederland en België. Op straat zie ik in kraampjes met broodjes steeds vaker pretzels in de schappen liggen. De pretzels is dan ook een heel speciaal broodje en ze zijn met niets anders te vergelijken. Eerder bakte ik zachte pretzels, maar dit keer ging ik voor mini-broodjes, want de bijzondere smaak lijkt mij goed te combineren met hartig beleg. Pretzel borrelbroodjes passen heel goed bij een gezellig borrelplank of bij een bbq en ze latten zich goed combineren met vrijwel iedere hartige vulling.
Pretzels gaan in bad met baking soda voordat ze afgebakken worden. Baking soda kun je tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt kunt kopen.
Pretzel borrelbroodjes
Benodigdheden voor ongeveer 24 kleine broodjes:
- 400 gram bloem
- 7 gram gist
- 7 gram suiker
- 6 gram zout in het deeg
- 240-250 gram water
- grof zout (fleur de sel) voor bovenop de borrelbroodjes
- boter om de broodjes mee in te smeren na het het bakken.
Voor het bad:
- 750 ml water
- 30 gram baking soda
- bakpapier
Tip om je broodjes te vullen:
- plakje van klein tomaatje
- plakje mozarella
- blaadjes bascilicum
Bereiding Pretzel borrelbroodjes:
Laat het gist met de suiker en een deel van het water, bijvoorbeeld 50 ml, een kwartier voor-gisten. Voeg het vervolgens samen met de bloem, de rest van het water en het zout in een kom en kneedt het een kwartier door met de keukenmachine, broodmachine of met de hand. Laat het deeg vervolgens een uur rijzen.
Kook het water en los het baking soda hierinop en laat het vervolgens afkoelen. Kneed de lucht uit het deeg en verdeel het in 20-24 stukjes. Breng het deeg op spanning door ze op te bollen. Laat de broodjes ongeveer 45 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 210 graden.
Schep een paar bolletjes in de kokende water en keer ze na 1 minuut om met een spatel. Haal na opnieuw 1 minuut de broodjes uit het water en leg ze vervolgens op een vel bakpapier. Probeer ze niet langer dan 2 minuten in het water te dompelen. Strooi fleur de sel over de broodje en zet 2 sneden in het brood met een scherp mes of knip het in met een schaar.
Bak de broodjes in ongeveer 8-10 minuten af in de oven tot ze er goudbruin uitzien. De broodjes zien er extra lekker uit als je ze na het bakken in smeert met wat boter.
Vul je heerlijke Pretzel borrelbroodjes naar eigen smaak. Ik vond het leuk om ze op zijn Italiaans te te vullen; met tomaat, mozarella en basilicum. Eet smakelijk!
Hoi Carola,
Als ik grotere pretzelbroodjes wil maken, zeg 12 uit het recept ipv 24, hoe lang moeten ze dan bakken? En de gist….is dat verse of poedergist?
Enne….voor wat het waard is, ik vind je blog geweldig!?????? In een woord! Zo ontzettend veel fijne recepten zoet zowel als hartig, ik vind het super! Ik heb je blog recent pas ontdekt en telkens als ik kom, moet ik even neuzen bij al je andere heerlijke recepten en altijd vind ik wel verscheidene dingen die ik ook wil gaan maken. Mijn nog-te-maken-lijstje wordt wel erg lang nu! ???
Een hartelijke groet en tot de volgende keer,
Marja
Hoi Marja, ha, ha, ja zo gaat dat. Daarom is ook mijn to do list nog heeeeeel erg lang, maar te weinig tijd helaas. Ik gebruik gedroogde gist en ik zou beginnen met 3-4 minuten langer bakken. Kijk even hoe ze er dan uit zien, haal er eventueel eentje uit de oven en tik op de onderkant of hij hol klinkt.
Heel veel succes! groetjes Carola