Op Pinterest heb ik deze appelgebakjes vaker gezien. Ze zien er visueel zo mooi uit, het werd de hoogste tijd dat ik ze ging maken. Hoewel er op Pinterest meer recepten van deze Turkse lekkernij te vinden zijn, koos ik voor het recept uit het boek van Levine van Doorne; “Meer brood uit eigen oven”. Naast twee fijne bakboeken, met een derde boek op komst, heeft Levine een eigen blog met veel goede recepten met brood. Haar recepten kloppen altijd erg goed en dat vond ik bij dit recept wel heel fijn. Een aanrader om haar blog te volgen dus!
Bijzonder: in het deeg van deze appelvlaaitjes is koffiemelk, maar ook oranjebloesemwater en een deel maizena verwerkt.
Bak je een appeltaart, dan gaat de vulling ongebakken mee in de oven. Omdat deze broodjes maar kort gebakken hoven te worden, wordt de vulling van tevoren gekookt. Je kunt het zelfs één of twee dagen eerder doen. De smaak zal goed intrekken en je hebt het wat rustiger op de dag van bakken.
Appelvlaaitjes of appelgebakjes
Benodigdheden voor 8 stuks:
Voor de vulling:
- 180 gram water en later 60 gram water
- sap van een halve citroen
- 2 flinke jonagold appels
- 85 gram rozijnen
- 25 gram maizena
- 70-90 gram rietsuiker, ik gebruikte lichtbruin basterdsuiker, naar smaak
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- 1/4e theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel kardemompoeder
- Geen kruiden in huis? Vervang de kaneel, gember en kardemom dan door koekkruiden
- 1 gram zout
Voor het deeg:
- 240 gram bloem
- 40 gram maizena
- 15 gram suiker
- 30 gram zachte boter
- 125 gram koffieroom op kamertemperatuur
- 1 medium ei op kamertemperatuur
- 10 gram oranjebloesemwater (lekker, maar je kunt ook zonder)
- 5 gram droge gist
- 4,5 gram zout
Ook nodig:
- olie om je handen in te smeren
- pizza roller of mesje
- poedersuiker
- eventueel 20 gram gesmolten boter om broodje na het bakken mee in te smeren, heb ik overigens niet gedaan
- een toefje slagroom is ook heel lekker
Bereiding appelvlaaitjes of appelgebakjes:
Begin met de appelvulling. Doe 180 gram water met het citroensap, de stukjes appel en de gewassen rozijntjes in een schaal. Vul een pan met dikke bodem met 60 gram water en maizena en roer het door. Voeg de kruiden, de suiker en het zout toe. Nu pas mag het vuur aan! Breng het geheel aan de kook en laat het een minuut zachtjes koken. Voeg het gehele appelmengsel toe, met sap en al. Breng het mengsel aan de kook en laat het op een klein pitje ongeveer in 15 minuten zonder deksel inkoken en iets zachter worden. Bewaar het mengsel nadat het is afgekoeld, in de koelkast tot gebruik. Het zal hierdoor nog iets dikker worden.
Kneed de ingrediënten voor het deeg; dit duurt al snel zo’n 15 minuten. Maak van het deeg een bal en laat het ruim een uur rijzen. Ik dek mijn bak altijd af met een plastic pedaalemmerzak.
Verdeel het deeg in 2 stukken en bol ze iets strakker op. Laat het deeg 20 minuten rijzen op kamertemperatuur. Zet 2 bakplaten gereed met bakpapier. Smeer je werkblad en je handen in met wat olie. Rol na 20 minuten van één bol een cirkel met een doorsnede van ongeveer 26 cm. Snij de cirkel in vier delen en snij ieder kwart in met 6 strepen zoals op de foto. De sneden raken elkaar niet.
Zo tover je van enkele sneden in het deeg een prachtig raster in het gebakje.
Schep een flinke lepel appelmengsel op ieder deel van het deeg en sla één kant van het deeg over het appelmengsel, gevolgd door de andere kant. Duw de achterkant van het appelgabakje een beetje dicht. Herhaal dit ook bij de andere bol deeg. Zo krijg je 8 gebakjes.
Laat de appelvlaatjes nog 45 minuten narijzen onder plastic. Ik smeer het plastic altijd licht in met olie, zodat het niet op de vlaaitjes blijft plakken.
Verwarm de oven voor op 180 graden bij hete lucht of 200 graden als je met boven- en onderwarmte bakt. Bak de appelvlaaitjes of appelgebakjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en besmeer ze zodra ze uit de oven komen met gesmolten boter. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Wat zijn ze mooi! En met wat poedersuiker, vlak voor het opdienen, worden ze nog mooier!
Wat een bijzonder en lekker recept. En heel handig…., je kunt de appelgebakjes invriezen!
Nieuwsgierig geworden naar Meer brood uit eigen oven van Levine van Doorne?
Het boek is te koop bij de boekenwinkel voor 24, 99. Bestel je het via Bol.com, dan is de kans is groot dat je het morgen al bij je op de deurmat ligt; zonder verzendkosten.
Appelgebakjes? De methode lijkt me ook heel geschikt om met een hartige vulling aan de slag te aan of als sticky toffee koekjes.
dat kneden van het deeg, doe je dat met de hand of met de machine. Als je het met de machine doet, welke haak gebruik je dan?
Ziet er erg lekker uit!
Hoi Annet,
Het kan met de hand en met de keukenmachine met de deeghaak. Ik heb echter een broodmachine en deze vind ik nog fijner kneden. Daarbij verwarmt de machine het deeg heeeeeel klein beetje waardoor de eerste rijs heel goed gaat. Zou ik die machine niet hebben dan vind ik de keukenmachine met haak toch fijner dan met de hand. Ik ben een beetje een luie bakker wat dat betreft…. Groetjes en mocht je aan de bak gaan; veel succes! Groetjes Carola