top of page

Broodjes uit eigen oven van Levine van Doorne


Broodjes uit eigen oven van Levine van Doorne

Het is je vast niet ontgaan dat ik best wel veel bakboeken heb. Ik hou van lezen, maar leesboeken lees je maar éénmaal; maar bakboeken….., die haal ik keer op keer uit de boekenkast. Soms om inspiratie op te doen, maar ook omdat je met een betrouwbare basis verder kunt in het bedenken van een eigen versie. De twee eerdere boeken van Levine heb ik zelf aangeschaft. Waarom? Omdat de recepten kloppen!

Brood bakken was altijd een hobby van Levine, ze heeft een druk bezocht blog en geeft workshops, waar ik me echt nog eens bij moet aansluiten. Zo heeft de beste bakker van Boskoop waar ik woon (Ella bakt), volgens mij haar basis-skills geleerd bij Levine, net als vele andere bakkers en thuisbakkers! Daarnaast vind ik haar echt een hele lieve vrouw, altijd bereid iemand te helpen.


Maar genoeg gekletst. Na de eerdere boeken Brood uit eigen oven én Meer brood uit eigen oven, bakt Levine nu uitsluitend broodjes en kleine broden. Deze zijn soms zoet en soms hartig. Net als het leven ga je soms voor zoet en soms voor hartig! En brood, lekker vers brood, daar kun je me voor wakker maken!


Inhoud zo bak je broodjes

Omdat ik regelmatig bak, kies ik er af en toe voor om brood te bakken in plaats van gebak. Brood is over het algemeen een gezondere keuze; niet altijd, maar over het algemeen wel.


Bij brood wordt vaak gedacht aan hartig, dat komt vast omdat brood bij veel van ons een vast onderdeel is bij het ontbijt en lunch. Maar brood wordt ook veel zoet gebruikt. Misschien heb je het niet altijd direct in de gaten. Brioche, suikerbrood, Zeeuwse bolussen, donuts, vlaaien en kaneelbroodjes.


Levine heeft een mooi evenwicht gevonden tussen zoete en hartige broodjes. Daarnaast heeft ze ook nog een hoofdstuk met lunchbroodjes; wat kleine broden, waar je plakken af kunt snijden.

Broodjes uit eigen oven van Levine van Doorne

Ieder recept heeft een lekkere foto. Bij mij beslissen vaak de ogen wat ik wil gaan maken. Maar het is ook handig omdat veel broodjes iets speciaals hebben. Een speciale manier van insnijden, invlechten, kruiden, groente, breekbrood-sneden.


Op de foto boven: Kokos-ananasbroodjes. De techniek is heel eenvoudig en heeft een groots effect. Ik heb de broodjes ook vaker hartig gezien, dus gebruik dit soort technieken ook naar eigen inzicht en smaak.

Worstenbroodjes en bietenbrood

Foto links: Worstenbroodjes, maar dan anders. Wil je echt lekkere broodjes, kies dan voor verse knakworsten, niet voor de exemplaren uit pot of blik.


Levine: ” Je kunt ze van tevoren bakken en vlak voor het serveren nog even opwarmen in de oven.”

Foto rechts: Bietenbrood met walnoten (2 kleine broden). Groente laat zich goed gebruiken om mee te bakken. Gelukkig blijft een deel van de kleur achter na het bakken. Levine bakt haar brood met o.a. spinazie, paprika, tomaten, wortel en ook met bietjes.


Ook vind je een goed recept voor uienkaasstokken; puntjes waarin boursin is verwerkt, pistolets met spekjes en ui, kaas-hambroodjes, die je versierd met een vlaaienroller of pizza broodtaartjes. Hmm, krijg je al trek?

Hartige rolls Levine

Variëren kun je leren

Opgerolde Broodjes met tapenade, prosciutto en kaas.


Levine: ” Met de vulling van deze broodjes kun je naar hartenlust variëren. Kies bevoordeeld ook eens voor tomatentapenade, pesto, salami, ham, gruyère of andere kaas.”

broodjes met banketbakkersroom of chocoladebroodjes

Na hartig neem ik je mee naar de zoete kant van brood.

Foto links: Wat mij betreft kun je ze serveren kleine gebakjes. Broodjes gebakken met lemoncurd en fruit.


Foto rechts: Chocoladebroodjes met noten, cranberry’s en rozijnen. Je kunt ze als kleine bolletjes afbakken of net als Levine; als kleine panettone broodjes.

Broodjes met pistache en zo vlecht je broodjes

Foto links: In dit boek geen saaie bolletjes. Wel broodjes waarbij het vocht deels is vervangen door advocaat of noten-advocaatbroodjes; appelfientjes, bollentjes met nougatine of met citrussuiker en rozemarijn. Op de foto links Cranberry-pistachebroodjes, op smaak gebracht met o.a. koekkruiden en sinaasappel en die zijn zeker niet alleen lekker met de Kerst!


Foto rechts: Levine leert je een paar manieren van vlechten. Bijvoorbeeld om deze Kruidbroodjes te maken, die een beetje doen denken aan kruidkoek.

Tot slot deelt Levine ook haar leveranciers met je. Waar haalt zij haar meel, haar noten of haar gereedschap?

Broodjes uit eigen oven van Levine van Doorne

Tussen de vele rijen bakboeken die je tegenwoordig vindt in de boekenwinkel zijn de boeken waarin je brood leert bakken erg beperkt. En tussen die handvol broodbakboeken heb ik uit de boeken van Levine nog nooit iets gebakken dat niet lukte. Zou het komen omdat Levine, naast semiprofessionele, ook veel bakt met thuisbakkers? Zij weet precies wat wij graag maken, wat wij thuisbakkers willen leren en wat onze grenzen zijn?

Ben je helemaal nieuw en wil je voor het eerst met de handjes in het deeg? Bak jij al vaker brood en broodjes en zoek je variatie en een paar bijzondere, vaak eenvoudige technieken? Broodjes bakken uit eigen oven is er voor iedereen. Wat kun je verwachten? Kijk maar eens goed naar de kaft; dat zegt wat mij betreft genoeg!


Broodjes uit eigen oven (zoet & hartig) van Levine van Doorne

ISBN: 9789462502116

-- DANK --
Graag wil ik Uitgeverij Forte Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van: Broodjes uit eigen oven van Levine van Doorne. De fotografie is van Ridder van Doorne. 

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page