Niet verklappen hoor maar de bakpiet heeft me een geweldig recept gegeven! Het is een soort sticky Sinterklaas kruidnoten suikerbrood, maar dan de luxe versie want het brood is verrijkt met een paar lekkere ingrediënten. Die Sint die weet wel wat hij lekker vindt! Dit luxe kruidnotenbrood in is een twist gedraaid mag je wat mij betreft als een gebakje presenteren. Netjes op een schoteltje met een vorkje; zo lekker is het! Enne, ik noem het kruidnotenbrood maar sommige van jullie zullen het pepernotenbrood noemen.
Kruidnotenbrood of pepernotenbrood zoals sommige het noemen; een echt verwenbrood dus!
Heb jij nog nooit brood gebakken, het nog niet eerder aangedurfd. Waarom probeer je het niet eens. Natuurlijk is de hulp van een keukenmachine of broodmachine bij het kneden ideaal bij het bakken van brood, maar je kunt het kneden ook zelf doen. Het kost alleen wat tijd en spierballen. Maar je geniet er vast van, want de keuken gaat heerlijk ruiken naar de combinatie van suiker, boter en speculaaskruiden. Daar kun je vast wel iets bij voorstellen, want het is een echt verwenbrood.
Luxe kruidnotenbrood in een twist
Benodigdheden voor een cakevorm van 25 cm
- 375 gram bloem
- 120 gram melk
- 60 gram afgekoelde gesmolten boter
- 50 ml sinaasappelsap (of eventueel meer melk)
- 1 medium ei
- 7-8 gram zout
- 30 gram lichtbruine basterdsuiker
- 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
Voor de vulling:
- 60 gram gesmolten en weer afgekoelde boter
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 theelepels speculaaskruiden (of evt. koekkruiden)
- 1-2 handjes kruidnootjes in stukjes gehakt
Eventueel voor bovenop:
- 50 gram witte chocolade in stukjes
- paar kruidnootjes als versiering
Luxe kruidnotenbrood in een twist
Smelt de boter en laat het afkoelen. Weeg alle ingrediënten voor het brood af en kneedt het minimaal 15 minuten tot een flexibel deeg. Bij mij doet de broodmachine het kneedwerk, maar een keukenmachine of je armspieren kunnen dit ook. Dek het brood af met plastic (ik gebruik altijd een pedaalemmerzak) en laat het een uur rijzen.
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Zo weet je zeker dat je brood straks goed uit de vorm komt. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm. Smelt opnieuw boter. Zet het vuur uit en voeg de lichtbruine suiker en speculaaskruiden bij de boter zodra deze iets is afgekoeld. Smeer het brood in met dit mengsel en strooi wat grof- of fijngehakte kruidnoten hierover heen naar eigen smaak. Rol het smalle gedeelte van het deeg op en snij de rol vervolgens in twee stukken. Draai de stukken deeg rond elkaar en leg de opengesneden rol in de bakvorm. Help de het open gedeelte eventueel een beetje om het er iets mooier uit te laten zijn. Laat het brood opnieuw een klein uur rijzen in de plastic zak.
Verwarm na 50 minuten rijzen de oven voor op 160 graden bij een hete lucht of op 180 graden met boven- en onderwarmte. Bak het luxe kruidnotenbrood in een twist in ongeveer 35-40 minuten gaar en medium bruin. Hou na ongeveer 25 minuten de oven in de gaten dat de bovenkant niet te donker bakt. Vermoed je dat het te donker bakt, doe dan een stuk aluminiumfolie over de bovenkant om het te beschermen tegen te bruin bakken.
Zie je de sticky strepen? Ik vind het brood misschien nog wel lekkerder dan suikerbrood.
Haal het brood uit de oven en direct ook uit de vorm. Dit gaat met bakpapier heel handig want je kunt de 2 flappen gebruiken en hem zo uit de vorm tillen. Ik plaatste 2 glazen tegen de smalle zijkanten van het brood omdat het een beetje uit elkaar ging staan. Dit komt omdat de vulling tussen de twist nog zacht is. De glazen houdt het brood in vorm. Zo liet ik het kort afkoelen.
Verwarm de witte chocolade in een glas in de magnetron in een glas. Roer iedere 20-30 seconden de chocolade door met een lepeltje totdat het gesmolten is. Trek strepen over de bovenkant van het brood en strooi nog wat kruidnootjes over de top van het brood.
Laat het pepernotenbrood of kruidnotenbrood iets afkoelen voordat je het gaat aansnijden. Bewaar je ook een stukje voor Sinterklaas? Sint houdt van snoepen en wilt vast ook een stukje proeven!
Morgen ga ik dit heerlijke brood maken. Alleen je hebt elektrisch en boven en onder warmte opgeschreven. Ik denk dat het hete lucht moet zijn.
Groetjes
Petra
Hoi Petra,
Lekker hoor! En vooral de eerste dag dus ga er maar lekker van genieten. En je hebt helemaal gelijkt, het is een hete lucht oven, geen elektrische. Bedankt, ik pas het aan en veel succes met bakken. Groetjes Carola
Hoi Carola,
Mijn man is een echte Fries, dus suikerbrood is niet onbekend voor ons maar ik denk dat deze zijn weg naar mijn man zijn maag ook wel vind. Hij is een enorme zoetekauw dus dat gaat er vast wel in. Ik ga hem natuurlijk maken want zoiets lekkers komt niet elke dag voorbij! Bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes, een fijne Vrijdag en een fantastisch weekend gewenst.
Hoi Maria, Oei een echte Fries zal misschien toch gaan voor het brood dat mamma maakte! Maar hierbij is lichtbruine basterdsuiker gebruikt, wat boter en kruitnootjes. Dat vind hij vast ook heel lekker! Veel succes en fijn weekend. Groetjes Carola
Straks beginnen, alles staat klaar. Ik geef wel een reactie of het gelukt is.