top of page

Aardbeien-rabarberjam maken


Aardbeien-rabarberjam maken
Aardbeien-rabarberjam maken
Ieder jaar maak ik een reeks potten jam. Soms omdat ik teveel fruit heb gekocht op de markt als het heel erg goedkoop is of zomaar omdat ik zin heb in een rij hete potten op zijn kop op het aanrecht. Af en toe wil ik ook graag iets nieuws uitproberen dat ik niet eerder gemaakt heb. Aardbeien-rabarberjam is zo’n smaak, dat heb ik nog nooit eerder geproefd, laat staan gemaakt.


Rabarber is vaak behoorlijk zuur. Is dat lekker in jam

Rabarber in jam? Is dat niet heel zuur? Ik nam het zekere voor het onzekere en besloot jam te maken maar de hoeveelheid aardbeien iets te verhogen tegenover rabarber. De rabarber geeft de aardbeien een heerlijke twist. En zuur? Zeker niet, volgende keer zou ik ook de verhoudingen van 1:1 wel aandurven. Wie had dat gedacht; en dat terwijl ik voor de geleisuiker met minder suiker had gekozen.


Aardbeien-rabarberjam potjes op zijn kop zetten
Aardbeien-rabarberjam potjes op zijn kop zetten

Aardbeien-rabarberjam maken

Benodigdheden:

  1. 175 gram rabarber

  2. 340 gram aardbeien

  3. 1 theelepel citroensap

  4. 190 gram geleisuiker speciaal, voor iets minder zoete jam

  5. eventueel 1-2 zakjes vanillesuiker als je dat lekker vindt

  6. jampotten en potjes die je goed kunt uitkoken

Gewone geleisuiker of geleisuiker speciaal

Bij gewone geleisuiker gebruik je meestal de dubbele hoeveelheid suiker, lees voor de verhoudingen van fruit en geleisuiker goed de verpakking!


Aardbeien-rabarberjam maken
Aardbeien-rabarberjam maken

Aardbeien rabarberjam

Maak de potten schoon en verwarm een flinke pan water om de potjes met deksel enkele minuten in de koken voordat de jam erin gaat.


Maak de aardbeien schoon en snij ze in enkele stukken. Was de rabarber en snij de rabarber in kleine stukjes van een cm. Breng de rabarber met de citroen en de helft van de aardbeien met de geleisuiker tegen de kook aan en smoor het geheel zachtjes. Als de rabarber zacht aan het worden is, mag de tweede helft van de aardbeien erbij. Deze geven iets meer bite in de jam. Dit is ongeveer na 15 minuten. Vind je het lekker om nog wat vanillesuiker toe te voegen, dan is dit het moment ervoor.


Even staat de wereld van de jam letterlijk op zijn kop, maar dit zorgt ervoor dat je pot hermetisch is gesloten

Zorg ervoor dat de potjes inmiddels zijn uitgekookt en bewaar ze op zijn kop op een schone theedoek tot gebruik. Roer de jam goed door en zet het vuur uit.


Aardbeien-rabarberjam maken licht zuur en zoet
Aardbeien-rabarberjam maken licht zuur en zoet

De schone lege potjes gaan we vullen met jam

Vul de potten, draai het deksel erop en zet de potten op zijn kop. Zo zorg je ervoor dat de potten zich hermetisch afsluiten en dit geeft bij het openen van de pot de bekende “plop” cadeau.


Met deze jam kun je alle kanten op. Op brood, crackers, desserts, cheesecakes, in je kwark of yoghurt of wat je ook maar lekker vindt om op een fruitige manier te zoeten. Je komt het binnenkort vaker tegen op mijn blog!

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
May 27, 2022

ik vond dit recepten zo heerlijk lekker om bij de brunch of bij de pisstollees tegeven

Like
Unknown member
May 27, 2022
Replying to

Hoi Freddy, ja heerlijke combi is het. Groetjes Carola

Like