Advocaatijs maken zonder ijsmachine
- 1 jul
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 jul

Advocaatijs maken zonder ijsmachine klinkt misschien als een uitdaging, maar geloof me: dit feestelijke dessert is verrassend eenvoudig én overheerlijk. Zeker als je de advocaat zelf maakt, iets wat veel makkelijker is dan je denkt! Zelfgemaakte advocaat is niet alleen romiger en voller van smaak dan uit de winkel, het is ook nog eens sneller klaar dan dat je een pot kunt uitkoken. Ideaal dus, vooral als je, net als ik, af en toe wat eidooiers over hebt en ze niet wilt laten verspillen. Advocaatijs is bij ons thuis een klassieker met Kerst of Pasen, maar eigenlijk kan dit ijsje het hele jaar door.
Of je het nu serveert als feestelijke afsluiter van een diner of gewoon als verwen-moment voor jezelf op een doordeweekse dag, dit recept stelt nooit teleur.
Benieuwd hoe je zelf advocaatijs maakt zonder ijsmachine? Lees snel verder, ik laat je stap voor stap zien hoe je met een paar ingrediënten een heerlijk romig dessert op tafel tovert.
Echt lekker advocaatijs maken begint met goede advocaat
Smaken verschillen. Ik hou echt wel van een lekker drankje, maar advocaat uit de supermarkt vind ik echt niet lekker. Ik was ook heel erg verbaasd toen ik ooit zelfgemaakte advocaat proefde; dat is zoveel lekkerder! Kies voor een doorzichtige drank die je ook los lekker vindt. Zelf kies ik graag voor brandewijn, bij voorkeur vanille brandwijn bij mijn slijter. Een goede brandewijn smaakt heerlijk, bevat rond de 30% alcohol en hiermee kun je ook andere likeuren mee maken zoals aardbeienlikeur of koffielikeur.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Advocaatijs maken zonder ijsmachine
Benodigdheden:
400 ml koude slagroom liefst 35 %
200 ml gecondenseerde melk
Advocaat gemaakt van 4 eidooiers volgens dit recept
Eventueel:
50 gram witte chocolade in kleine blokjes
Sprinkles
De advocaat smaak is subtiel, de ware advocaat liefhebber kan natuurlijk meer advocaat maken en toevoegen!

Advocaatijs maken zonder ijsmachine
Maak de advocaat eerder en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Zorg voor dat alle ingrediënten gekoeld zijn in de koelkast. De bak waarin je het ijs maakt kun je koelen in de diepvries. Zo start het proces straks sneller.
Klop de slagroom stijf met de gecondenseerde melk.
Voeg de advocaat toe en mix het geheel goed door.
Voeg eventueel de miniblokjes witte chocolade toe en verhuis de bak naar de diepvries.
Roer de mix voor advocaat-ijs iedere 60-90 minuten door.
Na een uur of 6 is het ijs stevig genoeg; de stukjes chocolade zakkenniet meer naar beneden. Vanaf dat moment kun je het ijs nog een paar uur de gelegenheid geven om steviger te worden.
Na 8-10 uur is het ijs klaar om uit te delen.

Hoe kun je advocaatijs het beste bewaren
Bewaar het ijs goed afgedekt in de diepvries om ijskristallen te voorkomen en te zorgen dat luchtjes uit de diepvries niet in het ijs trekt.
Ben je van plan het ijs wat langer te bewaren? Dan is het nog beter om het ijs eerst af te dekken met bakpapier of plasticfolie om te voorkomen dat het ijs uitdroogt en ijskristallen vormt.
Achterin de vriezer is de temperatuur stabieler en goed koud.
Advocaatijs is zo'n 1-2 maanden houdbaar afhankelijk van de kwaliteit van je vriezer en hoe vaak het ijs uit de diepvries gehaald hebt.
Schrijf de datum op de verpakking, zo weet je precies hoe oud het ijs is.

Alcohol niet alleen voor de smaak in ijs
Niemand zit te wachten op ijs dat in de diepvries één bonk ijs wordt. Door de alcohol in dit ijs wordt het volledig bevriezen bijna onmogelijk en blijft het ijs schepbaar. Mijn advocaat bevat met brandewijn 30% minder alcohol dan veel andere sterke dranken. Dat zal mede verklaren dat het advocaatijs na een dag wat steviger is geworden maar niet keihard. Eenmaal uit de diepvries is het snel geschikt om bollen te scheppen. Je zou nog een extra eetlepel goede sterke drank of meer advocaat toe kunnen voegen voor een langdurige goede structuur die goed schepbaar is. Zo kun je aan advocaatijs maken zonder ijsmachine, je eigen draai geven aan je wensen.

Comments