top of page

Cake met slagroom in plaats van boter


Cake met slagroom in plaats van boter
Een jaar geleden stonden er  in de supermarkt een paar wat oudere dames bij de verpakking “wolkencake” van dr. Oetker te twijfelen of ze het zouden kopen. Nee, ze besloten het niet te kopen want ze vonden het te duur. Deze wolkencake moet je toch ook zonder een mix kunnen maken? Natuurlijk! Het is zelfs heel gemakkelijk en tegenwoordig bak ik steeds vaker allerlei soorten cake met slagroom in plaats van boter. Het is een stuk goedkoper en de cake is veel minder vet, lekker luchtig en heel gemakkelijk om te maken. Dat is een win-win situatie toch?

Romige cake bakken met slagroom in plaats van boter; wolkencake!


Jammer,  op dat moment dat de dames besloten het schap voorbij te lopen kende ik geen recept dat op deze wolkencake lijkt om hen aan te raden. Tot ik onlangs tegen dit heerlijke recept aanliep:

Cake met slagroom in plaats van boter.  Inmiddels is het recept getest, goedgekeurd en klaar om aan jou te vertellen.

Een zachte vanille cake met slagroom in plaats van boter. Waarom zou je slagroom gebruiken dan? Waarom geen boter?


Een lekkere zachte, luchtige cake is natuurlijk het belangrijkste. Maar zo’n lekker recept heb ik wel.  Zelf zou ik voor dit recept omdat het een lichtere keuze is. Een soort “light cake”.  Slagroom bevat zo’n 30-35% vet en dat is beduidend minder dan boter.

Daarbij ben ik gewoon een nieuwsgierig aagje. Het recept is er, ik wil het gewoon uitproberen.

Cake met slagroom in plaats van boter

Cake met slagroom in plaats van boter

Bron: Rose Levy Beranbaum

Benodigdheden:

 1. 350 gram koude slagroom

 2. 290 gram gezeefde bloem

 3. 3/4 theelepel zout

 4. 2 theelepels bakpoeder

 5. 3 eieren op kamertemperatuur

 6. 225 gram fijne suiker

 7. 1 theelepel vanille extract

Eventueel voor de topping:

 1. Handje frambozen uit de diepvries, ontdooit

 2. 100-120 gram meringuepoeder of evt. poedersuiker

Cake met slagroom in plaats van boter

Recept cake met slagroom in plaats van boter

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

 2. Vet je vorm in en bedek het licht met bloem

 3. Zeef in een kom de bloem met het bakpoeder en zout en zet het opzij.

 4. Mix rustig in een kom de slagroom tot het stijf is.

 5. Mix in een andere kom de eieren met het vanille extract goed door tot het een beetje om mayonaise lijkt. Voeg hier beetje bij beetje het suiker bij.

 6. Roer met een spatel (liever niet langer de mixer gebruiken, of heel zachtjes en kort mixen) deze mix met de slagroom door elkaar. Vouw hierna in delen voorzichtig de bloemmix in delen hierdoor.

 7. Vul je vorm en sla de vorm even een paar keer kort tegen het aanrecht. Dit is om onnodige bubbels van beneden naar boven te laten komen.

 8. Bak de cake in 25-35 minuten gaar. Bij mij duurde het 30 minuten. Vrij kort vond ik zelf maar de temperatuur is dan ook hoog.

 9. Laat de cake minimaal 10 minuten in de vorm zitten. Laat het hierna uit de vorm afkoelen.

Cake met slagroom in plaats van boter

Om een extra smaakje toe te voegen,  koos ik voor een handje frambozen uit de diepvries. Deze liet ik ontdooien en pureerde ze. Hierna mixte ik de gepureerde frambozen door z’n 120 gram poedersuiker.

Cake met slagroom in plaats van boter

Cake met slagroom in plaats van boter oftewel een wolkencake bakken

Waarom zou je slagroom gebruiken in plaats van boter? Zelf heb ik hier meerdere redenen voor. Slagroom kun je makkelijk op voorraad hebben, zeker de exemplaren buiten de koelkast. Het is een stuk goedkoper dan het gebruik van roomboter, het bakt heerlijk luchtig en een cake met slagroom in het beslag is een stuk minder vet dan een cake gebakken met boter. In de supermarkt verkopen ze verpakkingen met de naam wolkencake. Deze cake is gebakken met dat principe.


Een fruitlaag met vers fruit mag smakelijk zijn, toch vind ik de cake in zijn eenvoud al heel groots. Eventueel kun je de cake ook enkel versieren met wat poedersuiker.


Mag ik dan een extra plakje?


#Cake

0 opmerkingen

Gerelateerde posts