amandelen ontvellen


Amandelen met vel
Je hebt blanke amandelen nodig voor je recept, maar helaas, de amandelen die je in huis hebt hebben een bruin velletje.  Wat nu? Bij amandelspijs, frangipane of amandelmeel gebruik je zonder vel. Hoe haal je het bruine vliesje van amandelen af?

Soms koop ik blanke amandelen op de Rotterdamse markt of bij een grote toko. Daar zijn ze een stuk beter geprijsd. Maar niet iedereen komt of woont in de buurt van een grote markt of toko. Amandelen met vlies koop ik vaak bij de Lidl of Aldi. Hier zijn ze nog redelijk geprijsd.


Blanke amandelen? Persoonlijk maakt het mij niet altijd uit in een recept of je amandelen met of zonder vel gebruikt.


Smaakverschillen? Ja, wel iets maar ik vind het zelf minimaal. Je recept, bijvoorbeeld amandelspijs,  wordt iets donkerder. Vind je dat jammer? Ontvel je amandelen dan van zijn velletje. Dat dit zo gedaan is laat ik je hier zien.


Zo kun je zelf amandelen ontvellen

Amandelen ontvellen of pellen

Benodigdheden:

  1. amandelen met vel

  2. kokend water

  3. koud water

Het vel van de amandel laat nu gemakkelijk los

Zo kun je zelf het vel van amandelen verwijderen

Breng een pannetje met water aan de kook. Zet een andere kom klaar met koud water.

Zodra het water kookt, mogen de amandelen in het kokende water. Laat de amandelen hier ongeveer 2 minuten in blancheren in het kokende water. Veel amandelen komen naar boven drijven, maar niet allemaal.


Zeef de amandelen uit het kokende water en laat ze schrikken in het koude water.

Leg je amandelen op een bord.


Terwijl je de amandel van het bord pakt, duw je gelijkertijd het velletje al van de noot af. Leg hem terug. Het gaat heel eenvoudig.


amandelen zonder vel

Zo ontvel je heel eenvoudig amandelen

De nootjes zijn nat en moeten drogen om ze te kunnen malen. Dep de amandelen met een theedoek droog en laat de nootjes goed drogen. Dit kan aan de lucht, in de zon, boven de verwarming.


#basic #howto #noten

0 opmerkingen

Gerelateerde posts