top of page

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari


Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari
Het is donderdag 25 februari 2016 als ik de parkeergarage dicht bij de boekpresentatie uitloop.  “Weet jij hier de weg?” vraagt een dame aan me. “Eigenlijk niet zo goed, maar ik weet wel de weg waar jij denk ik naar toe moet, want daar ga ik ook heen.” Fina kijkt me verbaast aan.

Fina was één van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2016 en was zoekende naar het adres van de boekpresentatie.  Al babbelend alsof we elkaar al jaren kennen, lopen we naar Mazzo, een Italiaans restaurant in Amsterdam. Deelnemer Aat schuift al wandelend bij. We praten over bakken, hoe kan het ook anders. De sfeer is bepaald.Dit is de sfeer waarin de deelnemers van seizoen 3 van Heel Holland Bakt met elkaar om gingen. Er waren geen verliezers, alleen winnaars. Zij hebben een bijzonder tijd gehad er er een leuk clubje nieuwe vrienden aan over gehouden. En vandaag mocht ik er een beetje tussen staan. Gezellig dat het was!  Waar kwamen we ook al weer voor? Oh ja, natuurlijk!


Sarena is heel precies in het geven van extra informatie, waar moet je op letten, waar kun je iets kopen, hoe kun je het anders eten


We hebben er vrij lang op gewacht: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari! En zo leuk; Een Italiaans bakboek. Eigenlijk een soort familieboek van taarten met veel smaak, veel traditie, knusse foto’s. Veel liefde en respect voor de vaak plaatselijke ingrediënten, het resultaat en de familie of vrienden waar het mee gegeten wordt.


Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Iedereen kan bakken vertelt Sarena in haar boek. En dat klopt. Je hebt alleen een goed boek nodig die je de weg wijst. Spring in het avontuur. Jij bent ook een thuisbakker. Sarena  is in Italië opgegroeid en op haar zesde verhuisd naar Nederland. Deze roots druipt als een romige chocoladeganache door het bakboek heen. Wat wil je; met een Italiaanse vader, een bakkende nonna (oma) en tante.Het boek start met een reeks koek-klassiekers als biscotti, cantucci en amaretti. In Italië ontbijt Sarena soms zelfs met Macine, oftwel: gelukskoekjes. Is dat het geheim van een goed begin van de dag?


Via kleine zoete recepten kom je al snel bij een reeks taarten, gevulde taarten, brood en hartige taarten. Als Heel Holland Bakt fan is het  heerlijk om even weer terug te komen bij Sarena’s kunstwerkjes uit het programma.

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

In het programma bakte Sarena deze Citrus ombre cake in een piramidevorm.  De vorm was speciaal voor het programma gemaakt door haar man. Omdat wij thuis waarschijnlijk allemaal geen piramide bakvorm hebben, heeft Sarena de taart ontwikkeld naar een gebruikelijke vorm. Daarnaast heeft ze de kleurovergangen in de cake ook verwerkt in de botercrème aan de buitenkant. Wat een bijzonder chique taart. Met verbazing bekeek ik de recepten die Sarena bakte als kandidate van Heel Holland Bakt. De recepten bevatten vele stappen welke heel secuur werden uitgewerkt in heel erg weinig tijd.


Tijdens de boekpresentatie was dit de taart die Sarena ging aansnijden. Een beetje een aansnij-momentje als bij een bruiloft.De recepten zijn allemaal een persoonlijke introductie voorzien. Dit kan een herinnering zijn, meer informatie, of zomaar een grappige anekdote bij het recept. Sarena is heel precies in het geven van extra informatie, waar moet je op letten, waar kun je iets kopen, hoe kun je het anders eten. Veel kleine leermomentjes.


Leuk, daar hou ik van!


Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

In de reeks klein zoet vind je recepten als zoete raviolikoekjes. Pesche Dolci, dit zijn koekjes die eruit zien als zoete perziken.


Rechts boven: het klassieke dessert: Zabaglione met amaretti en chocolade met links boven op de foto een handige tip.

Links onder: Fette al Latte, chocoladecakejes met zoete melkvulling.  Rechts onder eet Sarena een gelukskoekje.


Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

In de preview had ik bovenstaande pagina’s gezien. Wat een lieve foto’s en van een bakkende Sarena met haar oma. Zie je de kleine amaretti op de bodem?  Op de boekpresentatie vertelde ik Sarena enthousiast: “Ik was gisteren in een supermarkt en zag een pak amaretti liggen. Ik heb ze meteen meegenomen om een keer die prachtige taart te maken.”


Ik keek haar aan en wist meteen: “Ohh, het is zeker de bedoeling dat je ze zelf maakt?” En Sarena knikte. Oeps, en ik moet aan het rijtje blunders denken die ik bega welke Italianen vreselijk vinden


Blunders als basilicum snijden in plaats van uit elkaar trekken, pasta snijden als je maar geen grip kunt krijgen op de glibberige slierten. Ook ben ik in het bezit van een hele fijne pizzaschaar. Deze blunder past in het rijtje. Deze Crostata con amaretti e mandorle staat op mijn to do list. Maar voor ik hem ga bakken….. ga ik me eerst wagen aan de authentieke amaretti. De kant en klaar verpakking? Die zal met altijd hongerige pubers in huis voor die tijd vast op zijn.


Wist je trouwens dat dit Sarena’s favoriete taart is uit haar eigen bakboek!

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Sarena en haar tante: twee gepassioneerde thuisbakkers.  Met links boven: Spongata, een kruidige kersttaart. Het lijkt een beetje op de meer bekende pan forte.


Rechts boven: Torta della nonna; een roomtaart met pijnboompitten. Het staat bekend als oma’s taart, iedere oma heeft dan ook zijn eigen versie van deze klassieker.


Rechts onder: Torta di rose; rozen brood. Ik hou erg van een lichte rozensmaak. In dit recept is het extra bijzonder omdat het romige briochebrood met vers fruit, er uitziet als een boeket rozen.


Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Precisie op ieder niveau. Is dat dna-bepaald? Bekijk de bruidstaart van Sarena en haar man eens goed. De bloemen op de taart zijn van hoge kwaliteit en heel divers. De tante van Sarena heeft deze gemaakt . Ook Sarena vindt dit erg leuk om te doen. Ze doen me denken aan de kwaliteit die je vindt in het boek van Peggy Porschen.Ook de Torta di zucca, de hartige pompoentaart in het midden is zoveel mooier door de eenvoudige maar zeer strakke smalle stroken, welke met een bijzonder manier gekruist zijn.


Rechts: De romantische karameltaart is zo’n mooie taart. Op de boekpresentatie durfde niemand de taart aan te snijden. Bekijk de prachtige karamelbotercrème aan de buitenkant, de elegante rozen van appel, de bladeren van karamel en de stukken robuuste amandel nougatine.


Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Even terug naar de boekpresentatie. De pers, de uitgeverij, omroep Max, en veel familie keken toe hoe de hardwerkende Sarena het eerste boek overhandigde aan haar tante. Haar tante die haar zoveel geleerd heeft, die uren via skype haar adviseerde. Een grote inspiratiebron. Ook de bakker van het dorp waar Sarena opgroeide was aanwezig. Zijn befaamde Torta Castell ‘Arquato heeft een speciaal plekje in het bakboek.


Sarena over Torta Castell ‘Arquato, de amandeltaart: “Dit recept heb ik gekregen van een bakker in Castell ‘Arquato, het dorp waar ik tot mijn zesde opgroeide. De bakkerij wordt gerund door ontzettend lieve en gastvrije mensen die me met veel passie vertelden over hun vak en hun bakkerij lieten zien. Bij één van die bezoekjes kreeg ik het verhaal van torta Castell ‘Arquato te horen. De taart is een antiek recept op basis van ingrediënten die (vroeger) in de regio werden verbouwd. Het was een taart voor zon- en feestdagen en er is zelfs een lokaal feest naar vernoemd. Een paar jaar geleden is het oude recept achterhaald en werd de amandeltaart van Castell’Arquato in ere hersteld.”

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Sarena’s leven heeft een totale wending gemaakt.  Ze heeft haar baan op gezegd. Inmiddels zie je haar regelmatig iets lekkers bakken bij Omroep MAX. Sarena is bezig een eigen bedrijfje te starten: La Mia Italia en gaat culinaire reizen naar Italië organiseren. Een tweede boek? Het zou mij zeker niet verbazen als dat eraan komt. En dat zou zomaar ook een kookboek kunnen zijn. De tijd zal het leren.Ben je inmiddels ook geïnspireerd om Italiaans te gaan bakken? Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari ligt in de boekenwinkel of bij bol.com.


Sarena vindt het heel erg leuk als je haar foto’s laat zien van recepten die je uit het boek hebt gebakken.


Hoe? Dat kun je doen via haar Facebook, Twitter of Instagram account.


-- DANK --
Dit review is mogelijk gemaakt door Kosmos uitgevers.
De fotografie in het boek is van: Harold Pereira, Roland J. Reinders, Derk Jan de Vries en Andrea Landini.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page