top of page

Italiaanse fudgetaart met amandel nougatine met recept


Italiaanse fudgetaart
Italiaanse fudgetaart met amandel nougatine met recept

Het leven is zoet. Heel zoet zelfs op vakantie als blijkt dat er een taartenwedstrijd gehouden wordt op de camping.

Dit jaar belanden onze tentjes bij Lago Idro, een wat kleiner meer naast het Gardameer in Italië.  We vonden een leuke camping met zwembad en aan het meer in Anfo; Camping Pilu.  Wat wil je nog meer? Het Idro meer is een bescheiden meer tussen prachtige groene bergen gedrukt. Het toerisme rondom het meer is niet zo overmatig aanwezig als bij het Gardameer. Geen file-rijden vol toeristen.


Op vakantie bevind ik mij plotseling met een Italiaanse fudgetaart bij de festa delle torte, een taartenbakwedstrijd op de camping. Bakken voor een klein tentje en zonder koelkast. Een hele uitdaging dus.

Wil je naar één van de steden als Verona, Brescia en Venetië rijden, dat lukt prima, maar je moet dan wel steeds een stuk om het meer rijden. Dat zal vast de reden zijn waarom veel campinggasten ’s avonds op de camping blijven. Dat was ook geen enkel probleem want op camping kon je lekker eten, er was overal gratis wifi (kids helemaal happy) en iedere avond was er wat te beleven. Er werd vaak flink gezongen, geproost, nummers genoemd bij de bingo en gedanst tot om 23.00 het licht uit ging en de rust wederkeerde.


Ineens was ik beland op een taartenwedstrijd op een Italiaanse camping

Op een dag zag ik een poster hangen: 15 augustus - Festa delle torte

Een taartenfestival of wedstrijd? Meer begreep ik er niet van. Eerst wilde ik het negeren, wil ik eigenlijk wel mee doen? Maar het bleef toch een beetje knagen  en dus ben ik informatie gaan inwinnen. Het was een taartenbakwedstrijd op de camping onder de gasten en medewerkers. Een taart-bakwedstrijd? Maar ik had geen oven, geen materialen, geen gasfornuis, zelfs geen koelkast?


Wij logeerden op de camping in 2 kleine tenten zonder koelkast, met slechts een gaspitje. Oeps. Ik besloot mee te doen. Eenmaal ingeschreven moest ik gaan bedenken wat ik zou gaan maken.


Italiaanse fudgetaart

Ik besloot de bakwedstrijd met jullie te delen op Facebook. Jullie waren echt een enorme lieverds. Jullie reageerden massaal. Die enorme steun deed een hoop en dus gingen we ervoor. Het was 32 graden en we gingen op zoek naar wat bakmaterialen in de omgeving. Een springvorm is niet iets dat je tussen je kampeerspullen meeneemt en dus schaften we een nieuw Italiaans exemplaar aan. Geen oven?


Het moest dus een no bake recept worden. Eentje waarvan ik weet dat hij ook goed hard wordt, lekker is en die goed tegen een warme temperatuur kan. Ik koos voor het veilige recept van de fudgetaart en besloot er een Italiaanse draai aan te geven met een bodem van biscotti en amandellikeur en amandelnougatine on top. Als dat niet lekker is!Omdat het zo warm was begon ik al de dag ervoor met het fijner hakken van de biscotti. De koekjes liet ik in de verpakking en deed er nog een plastic zak over. Vlak bij onze tent lag een reuze steen.


Met de hamer waar we normaal haringen mee in de grond te slaan, sloeg ik de bicotti fijn op een grote steen.

De volgende dag, de dag van de wedstrijd begon ik al vroeg aan de taart. De temperatuur zou anders te warm worden. Bodem maken; hup taart in de diepvries tussen de koelpatronen van de mede campinggasten. Vulling erin en opnieuw de koude in. Ondertussen maakte ik de nougatine in een koekenpan en hakte deze fijn op de steen met de bekende hamer.


Ik was niet de enige bakker op de camping. Grappig er bleken nog meer buren mee te doen.

Hup Holland Hup!


Verkruimel de biscotti om een bodem te maken

Italiaanse fudgetaart met amandel nougatine

Benodigdheden:

Voor de bodem:

  1. 175-200 gram biscotti

  2. 4-5 eetlepels amandellikeur

  3. 100 gram gesmolten boter

Voor de vulling:

  1. 250 gram pure chocolade, hoe hoger het percentage cacao, hoe beter

  2. 1 blikje gecondenseerde melk

  3. eventueel 25-30 amandel voor een rand rondom de bodem

  4. 1/2 portie nougatine, gemaakt met amandelen in plaats van hazelnoten in dit recept.

  5. 3 eetlepels cacaopoeder

Springvorm van 20-22 cm


Italiaanse fudgetaart met amandel nougatine met recept

Zo maak je deze Italiaanse fudgetaart

Maak 1/2 portie nougatine. Handig is het om een dag eerder te doen. Bedek de springvorm met bakpapier. Zo weet je zeker dat de taart zonder problemen uit de vorm komt.


Maal de biscotti bijna fijn. Je kunt biscotti kopen in de supermarkt of zelf maken. Maak er lekker veel, ze zijn heel lang houdbaar! Om de bodem een Italiaans tintje te geven voegde ik wat Di Saronno toe. Behalve smaak zorgt de likeur er ook voor dat de bodem wat zachter wordt. Smelt de boter op een zacht vuurtje en roer dit door de dronken biscotti-kruimels. Duw de mix onderin je bakvorm. Met de bolle kant van een lepel gaat dit het makkelijkst.Lekker: rooster de amandelen zo’n 12 minuten in een oven op 175 graden. Dan smaken ze extra lekker.

Duw aan de zijkanten van de bodem de amandelen rondom de bakvorm. Laat je bodem hard worden in de koelkast.


Bodem van biscotti en amandelen