top of page

Angelfoodcake met marsepein en lemoncurd


angelcake pasen marsepein en lemoncurd
Angelfoodcake met marsepein en lemoncurd, wat voor cake is dat eigenlijk? Het is een witte sponge-cake uit Amerika. De cake wordt gebakken met alleen eiwit. Is de cake dan wit? Nou de binnenkant is behoorlijk wit. Omdat de cake zo wit is vond men het lang geleden “cake voor de engelen”. De buitenkant is natuurlijk een beetje bruin, het is tenslotte gebakken.

Soms ontstaan er ideeën in mijn hoofd. Zo kreeg ik ook het idee van de witte Angelfoodcake met eigeel” van marsepein in het midden meegebakken, alsof het een dooier is.

Nee, dan zakt het marsepein vast naar beneden, laat ik het anders doen.


Ik heb een mini rondovorm van Nordic Ware die prachtige kleine cakes maakt. Zou ik de marsepein met lemoncurd misschien in de streepjes van de vorm vorm mee kunnen bakken?

Resultaat na afloop: Jazeker, dat is behalve mooi om te zien heel lekker!


Natuurlijk hebben we niet allemaal deze bakvorm, maar met een beetje fantasie kan jouw bakvorm vast ook versierd worden met strepen,  kleine balletjes, de onderkant met marsepein bedekt of de binnenkant van je angelcake. 

Angelfoodcake met marsepein en lemoncurd

Angelfoodcake met marsepein en lemoncurd

1 grote cake of 14 kleine (cup)cakes, basisrecept van angelfoodcake is afkomstig van Matha Stewart.

Benodigdheden:

voor de cake

  1. 12 grote eiwitten

  2. 1 cup bloem (130 gram)

  3. 1/4 theelepel zout

  4. 2 theelepels vanille extract

  5. 1 theelepel cream of tartar, Eventueel zou ik 1 theelepel bakpoeder gebruiken of 1 theelepel baksoda.  (cream of tartar wordt vaker gebruikt in Amerikaanse recepten, het is te koop in toko of Amerikaanse winkels)

Voor de marsepeinen strepen

  1. 60-80 gram marsepein, wellicht werkt amandelspijs ook

  2. (natuurlijke) kleurstof geel

  3. lemoncurd, de snelle versie uit de winkel of zelfgemaakte lemoncurd

Angelfoodcake met marsepein en lemoncurd

Zo maak je angelfood cakejes

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).

Meng de bloem, de cream of tartar (of ander rijsmiddel) en het zout en bewaar het in een kom.


Mix in een andere kom de eiwitten met de mixer op de medium stand tot je zachte pieken kunt maken. Zorg ervoor dat de materialen waar je mee werkt goed vetvrij zijn bij eiwitten.

Voeg nu langzaam de suiker toe en mix tot je stijve pieken krijgt. Nu kan het vanille extract erbij,  mix dit even door.


Spatel voorzichtig, in vier delen, het opgeklopte eiwit met suiker door het bloem.

Angelfoodcake met marsepein en lemoncurd

Ik gebruikte weinig marsepein, 60-75 gram ongeveer. Hier gingen enkele druppels PME natuurlijk gele kleurstof doorheen. Tevens werd hier ongeveer 1,5 theelepel lemoncurd aan toegevoegd. Het wordt nu heel plakkerig. Je kunt er weinig bloem doorheen kneden om het wat hanteerbaarder (minder plakkerig) te maken. Ik gebruikte bij het rollen van de marsepein ook steeds een beetje bloem.

Rol gele rolletjes voor de bakvorm. Je kunt natuurlijk ook in iedere bakvorm een eigen versieringverzinnen naar eigen inzicht.


Marsepein bakt best een beetje vast aan je bakvorm. Misschien is het handig om zonodig een klein rondje bakpapier te plaatsen of een cupcakepapiertje. De Nordic Ware bakvorm kon het vast bakken wel aan, maar zelf heb ik vaker de antiaanbaklaag van mijn vorm losgetrokken bij erg vast bakken en dat zou zonde zijn.

Vul de vormen. Kleine cakes zijn in ongeveer 25 minuten gaar.  Een grote angelfoodcake is in ongeveer 40 minuten gaar.

Laat de cake even in de vorm zitten voordat je hem uit de vorm haalt.

Angelfoodcake met marsepein en lemoncurd

Met dank aan Mein Cupcake voor het zenden van de Mini rondo vorm van Nordic Ware en de natuurlijke kleurstoffen van PME.

Gerelateerde posts

Comentarios