top of page

Antwerpse week van de chocolade


Antwerpse week van de chocolade
Antwerpse week van de chocolade
De Antwerpse week van de chocolade, ik kon het toch niet laten dit even met jullie te delen. Ik ben nu al meerdere jaren naar het zoete Zuiden afgereisd voor een heerlijke dag bij onze Zuiderburen: België.

België, het land tussen Nederland en het Bourgondische Frankrijk.  België waar je niet alleen naar de markt gaat om te shoppen, maar ook ter plekke heerlijk geniet van al het lekkers dat het land te bieden heeft. Waar de standaard voor goed en lekker eten een stuk hoger ligt dan bij ons. België, het land van de wafels en de vele lekkere bieren. België waar de smaakpapillen harder moeten werken. België, het land van chocolade! Goede chocolade wel te verstaan.Genieten van alles dat chocolade te bieden heeft in de Antwerpse week van de chocolade


Tien maal proeven van deze zoete verwennerij, die een geluksstofje bij je aanmaakt. Als dat geen goede reden is om naar het Zuiden af te reizen. Hoe werkt het?


Antwerpse week van de chocolade
Antwerpse week van de chocolade

Ieder jaar in februari is er de Antwerpse week van de chocolade. Deze duurt 9 dagen. Je kunt dan een kaart kopen voor 10 euro. De kaart bestaat uit 10 bonnen. Met deze bonnen kun je door de binnenstad lopen langs een reeks goede chocolatiers.


Je krijgt er een prettig boekje bij met een platte grond en een paginavolle beschrijving van iedere deelnemer.  Deze bon-kaarten zijn veelal te krijgen bij de deelnemende bedrijven, maar bij de VVV in het station van Antwerpen is de voorraad het grootst.


Plattegrond Antwerpen

Op avontuur

Leuk!! Ik ging met een clubje dames die graag taarten decoreren, op weg naar de Antwerpse week van de chocolade.  We hadden enorm geluk. Het was een prachtige dag vol zon. Het is raadzaam een paar lekkere schoenen aan te trekken. Zo kun je heerlijk door de binnenstad struinen op zoek naar leuke zaakjes. Tussendoor staat Antwerpen zeker niet stil. Kunst, muziek, eten, shoppen en vooral veel lachen en dingen doen die je normaal niet doet.


Wat ik daarmee bedoel? Dat word je zo duidelijk!


Chocolade en bonbons Antwerpen

Eén van de zaken die ik zeker niet zal overslaan: The Chocolate Line van Dominique Persoon. Dominique presenteert regelmatig op de Belgische T.V. zender Njam welke helaas in Nederland niet te zien is.  Het is de Belgische variant van 24 Kitchen.


Dominique heeft vele prijzen gewonnen. Is hij fan van de Rolling Stones? Ik vermoed het, want het personeel draagt een groot logo van de lippen van de Stones op hun uniform. Daarbij heeft Dominique iets ontwikkeld welke hij voor het eerst presenteerde aan de band: de cacao shooter. Het snuiven van cacao.


Snuiven heeft al snel een associatie met drugs, maar dat moet je hierbij even opzij zetten. Het heeft hier totaal niets mee te maken. Je neus is eigenlijk gemaakt om mee te ruiken, te snuiven en te proeven. Neem nu bijvoorbeeld cacao.


Durf jij dit ook

Wat bleek? In de winkel kun je voor € 1,50 euro zelf je neus laten proeven. Hoewel mijn neus meestal een medicijn snuift om mijn allergie tegen te gaan, was het vandaag de beurt aan cacao. De jongeman legt boven in een filmpje precies uit wat dit eigenlijk inhoud.


Cacao snuiven, wat doet dit met je?

De dames kozen voor gember, ik voor framboos omdat ik bang was dat gember erg zou prikkelen. Je snuift de cacao op en dan voel je een hevige prikkeling, gevolgd door een flink cacao-smaak. Wat een rare gewaarwording. Je bent helemaal niet gewend om te proeven met je neus. De smaak van chocolade blijft behoorlijk lang blijft hangen.Cacao snuiven doe je om te proeven, te ervaren. Het is grappig, prikkelt je neus, het is net of je holtes meer open staan en je proeft langdurig cacao maar je hebt het niet gegeten.


Nee, je wordt er niet high van.  En ja, je wordt er wel giebelig van met een groepje dames, omdat het een nieuwe ervaring is: proeven met je neus.

Bijzonder chocolademelk in Antwerpen

Quetzal

Tip: las een pauze in bij Quetzal. De chocolademelk die je daar krijgt zal je nooit meer vergeten! En proef ook even een beetje chocolade van de zijkant van je glas. Waarom is onze chocolade niet zo lekker in Nederland?


Goossens mij favoriet bakker in Antwerpen

Bakkerij Goossens

Tip onderweg: De beste bakker van Nederland en België is voor mij bakkerij Goossens in Antwerpen. Een kleine schattige bakkerij van weleer, waar maar een stuk of 6 mensen binnen kunnen wachten. Dat is geen enkel probleem en de rij naar buiten met wachtenden wordt groter en groter. Vooral op zaterdag. Dat hoort erbij. De voorpret: wat ga ik nemen?Neem in ieder geval een chocoladebrood als je de kans krijgt. Het brood heeft een bijzonder lekkere structuur en hele goede stukken chocolade. Ook heel lekker: het notenbrood. Ik vermoed dat er ook veel gemalen noten in zijn verwerkt. Het brood is heel smakelijk en “breekt”anders dan bij gewoon brood.


Antwerpse week van de chocolade
Antwerpse week van de chocolade

Thuis gekomen en niet gesnoept. Het kan ook zijn dat er nog wat lekkers tussen zit van mijn zoon. Mijn 18-jarige zoon heeft het vorig jaar zo naar zijn zin gehad dat hij dit jaar de moeder van zijn vriendin enthousiast kreeg, voor een dagje Antwerpen. Goed geregeld jongen, want je kon er bij de taartdames niet meer bij en jullie hebben ook een super leuke dag gehad!


Wat een feestelijk avontuur

Chocolade ervaren kun je het hele jaar rond. Maar de Antwerpse week van de chocolade maakt er één groot feest van.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page