top of page

Hazelnoten plaatcake met slagroom in plaats van boter


Hazelnoten plaatcake met slagroom in plaats van boter
Hazelnoten plaatcake met slagroom in plaats van boter

Hoewel ik eigenlijk door tijdgebrek geen foodyboxen meer wil ontvangen, wilde ik voor de Valk Versmarkt en het proeflokaal Mimi uit graag een uitzondering maken. Behalve dat ik oprecht nieuwsgierig ben wat ik kan verwachten van deze markt met prachtige producten, vond ik het ook erg leuk dat collegablogger Eefje Friedhoff, die de heerlijke box persoonlijk kwam brengen. Eefje is een leuke, spontane meid, die momenteel de marketing en sociale doet voor de Valkversmarkt in Voorschoten.

Waarom zou je slagroom gebruiken in plaats van boter?

Zelf heb ik hier meerdere redenen voor. Slagroom kun je makkelijk op voorraad hebben, zeker de exemplaren buiten de koelkast. Het is een stuk goedkoper dan het gebruik van roomboter, het bakt heerlijk luchtig en een cake met slagroom in het beslag is een stuk minder vet dan een cake gebakken met boter. In de supermarkt verkopen ze verpakkingen met de naam wolkencake. Deze cake is gebakken met dat principe.


Cake met slagroom in plaats van boter, wolkencake, ik bak het steeds vaker. Via de zoekfunctie vind je meer recepten.
foodybox van Valkversmarkt en Proeflokaal Mimii

Dat is lang geleden dat ik zo’n prachtig box ontving. Eigenlijk is het een soort kerstpakket de luxe. Alles wat je hoopt dat er in een kerstpakket zit, maar er normaal niet inzit, kom je in deze box tegen. Prachtige luxe producten als truffelkaas, af te bakken landbrood, gesuikerde pecannoten en nougat, homemade camembert met geroosterde noten en karamel (heel bijzonder!). De sushi was zoet en te gebruiken als dessert en mij jongste zoon greep al snel naar de M&M-pasta. Een hit voor de liefhebbers natuurlijk, vrijwel direct ben ik ook beetje te proeven met een lepeltje.De prachtige producten ben ik meteen ben gaan gebruiken. Die middag zat ik lekker in de tuin met een paar plakken landbrood met camembert en het toetje van Harvest moon, terwijl we ’s avonds lekker gekruide pastinaak met de aardappeltjes in stukken uit de oven aten. We hebben gesmuld!


Monin hazelnotensiroop

Iets minder zondig door het gebruik van slagroom en deels havermoutmeel

Omdat ik ook graag wat wilde bakken, ben ik met de hazelnotensiroop aan de slag gegaan. De siroop heeft een uitgesproken notensmaak die je goed terug proeft in de cake.


Ik koos voor een cake met minder vet omdat ik slagroom gebruikte met 30% vet in plaats van boter.


Door 1/3e van de bloem te vervangen door gemalen havermout, is de cake net ietsje minder zondig geworden. Liever geen havermout? Gebruikt dan 100% bloem.


geroosterde stukjes hazelnoot voor de hazelnotencake

Hazelnoten plaatcake met slagroom in plaats van boter

Benodigdheden voor 20 x20 cm: 

 1. 200 gram koude slagroom

 2. 140 gram bloem en 60 gram gemalen havermout, gemalen met koffiemolen (of 200 gram bloem)

 3. 7 gram bakpoeder

 4. 3 medium eieren

 5. 200 gram suiker

 6. 2 zakjes vanillesuiker

 7. 1/2 theelepel zout

 8. 100 gram geroosterde hazelnoten in stukjes (zelf roosteren, maar de Lidl heeft dit momenteel ook standaard in het assortiment)

 9. 3-4 theelepels hazelnoten siroop of likeur (voor extra smaak, maar zonder werkt ook)

Lekker voor op de cake:

 1. 50 gram geroosterde stukjes hazelnoot

 2. 1/3 tot 1/2 recept van de karamelsaus die je hier vindtKaramelsaus maken te ingewikkeld? Een toefje slagroom in plaats van karamel en nootjes is zeker zo lekker!Hazelnoten plaatcake met slagroom in plaats van boter

Hazelnoten plaatcake met slagroom in plaats van boter

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden met boven en onderwarmte en bedek een bakvorm van ongeveer 20 x 20 cm met bakpapier.

 2. Klop de eieren goed luchtig en voeg de suiker en vanillesuiker toe.

 3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix het geheel kort maar krachtig door tot alles gemengd is.

 4. Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.

 5. Laat de cake afkoelen en maak ondertussen de karamel volgens het recept en bedek de bovenkant.

 6. Versier de cake met ongeveer 50 gram gehakte geroosterde hazelnoten.

Gerelateerde posts

Comments