top of page

Appelkoeken met eigen appel vulling


Appelkoeken met eigen appel vulling
Appelkoeken, dat zijn van die flinke koeken met zo’n lekker korstje en een wat zachte appeltaart-achtige binnenkant. In Nederland eten we een koekje bij de koffie en af en toe mag hij best wel iets groter zijn in de vorm van een gevulde koek, een kano, een rondo, roze koek of de appelkoek! Vers gebakken zijn ze het allerlekkerst! Geen wonder ook want het deeg is hetzelfde als het deeg als dat van een gevulde koek! Je kunt ze ook in een verpakking kopen in de supermarkt, maar deze zijn nogal zacht. Appelkoeken met eigen appel vulling kun je ook zelf maken. Heb je dat al eens geprobeerd?

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Zelf de vulling voor appel koeken maken

Waarom mijn appelkoeken wat geel zijn

Mijn appelkoeken met vulling zien er wat meer geel uit maar dat komt omdat ik de helft van de maizena verving door custardpoeder. Dat vind ik extra lekker en wat zoeter. Je kunt natuurlijk ook volledig voor maizena kiezen of custardpoeder, net wat je zelf graag wilt. Het poeder bindt de appel een beetje voordat het in de koek gaat.

Vorm uit deeg stansen voor mooi effect

Appelkoeken met eigen appel vulling

Benodigdheden voor 10 grote of 15 kleinere koeken: 

 1. 300 gram bloem

 2. 140 gram witte basterdsuiker

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 200 gram boter op kamertemperatuur

 5. 6 gram bakpoeder

 6. 1 theelepel lemoncurd of rasp van halve citroen

 7. snufje zout

 8. 1/2 ei

Voor de vulling:

 1. 3 geschilde appels in stukjes

 2. scheutje water

 3. 30 gram boter

 4. 30 gram suiker

 5. 1 zakje vanillesuiker

 6. 5 gram maizena

 7. 5 gram custardpoeder

 8. 1 theelepel lemoncurd of rasp van halve citroen

Ook nodig:

 1. 1/2 geklutst ei voor bovenop

 2. Koekring of glazen om de koeken te stansen van 9 cm of bij kleine koeken van 6-7 cm

 3. kleine ring, het liefst een ovale ring zie de foto, maar heb je dit niet bv. een appelboor om een paar gaten te maken

Appelkoeken met eigen appel vulling

Appelkoeken met eigen appel vulling maken

 1. Kneedt de ingrediënten voor het deeg goed door elkaar. Dit gaat het makkelijkst gewoon met de handen. Als het deeg goed gemengd is moet het minimaal een uur koelen, een nacht is nog beter.

 2. Voor de vulling: Schil de appel, snij het in stukjes en kook de stukjes appel met een scheutje water (appelsap zou ook kunnen) in een pan. Voeg de boter, de suiker en de vanillesuiker toe en laat de appel zachtjes koken. Pureer de appeltjes goed.

 3. Doe de maizena en de custardpoeder in een glas, voeg een eetlepel water hierbij en roer het los. Voeg een theelepel warme appelsaus erbij, en nog een paar lepels om familie te maken. Voeg vervolgens de bindende saus bij de appel en roer goed door. Het vuur mag nu uit tenzij jouw saus nog te dun lijkt, laat het dan nog een paar minuten indikken.

 4. Laat de appelvulling vervolgens goed afkoelen.

 5. Verwarm de oven voor op 175 graden bij een heteluchtoven, en op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 6. Rol het deeg uit en stans hier ringen uit van 9 cm. Hoeveel mm? Geen idee, ik werk niet met een centimeter, maar te dun is niet goed, dan breekt het deeg. Te dik ook niet, want dan krijg je het deeg niet goed gaar gebakken. Steek bij de helft van de ringen 3 of 4 ovaaltjes uit de bovenkant. Hier kan het vocht door naar buiten en je ziet meteen ook wat kleur.

 7. Smeer over de helft van de onderkant-ringen aan de buitenste rand wat geklust ei. Zo blijft de bovenkant er straks wat beter op zitten. Beleg de helft van de deegringen met de appelvulling, maar laat de buitenranden vrij.

 8. Leg de bovenste helft erop en duw met je vingers voorzichtig de buitenranden dicht. Met een vork vond ik het zelf niet mooi worden, vandaar dat ik het handmatig deed. Strijk eventueel met een theelepel de appelvulling glad.

 9. Smeer de bovenkant 2 maal in met geklutst ei. Zo krijgen de koeken straks een lekker goudbruin kleurtje. Bak de appelkoeken met eigen appelvulling in 12-15 minuten gaar en goudbruin.


Bewaren of meteen opeten

Eet je koeken op, het liefst op de dag dat je ze bakt! Dan zijn ze het allerlekkerst. Komen je gasten morgen? Maak dan de koeken eventueel voor en bewaar ze in de koelkast. Bak ze de dag erna af. Of pimp het deeg weer op door ze even in de oven kort te bakken.

De koeken worden na een dag, ook als je ze goed afgesloten bewaard, zacht. Dit is geen ramp en eigenlijk heel erg lekker, maar het haalt het niet bij de smaak van verse koeken.

De sets zijn niet goedkoop, maar mijn set is al heel oud en bij ieder soort cirkel kan ik ze gebruiken. Netjes afgesloten in een doosje.Mijn ovale uitsteker kwam uit een andere set met heel veel soorten vormen, maar deze kan online niet meer vinden. Het is vergelijkbaar met deze uitsteker.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page