top of page

Appelmoes maken of appelcompote


Appelmoes maken of appelcompote
Appelmoes; de één houdt van roomzacht, de ander met zachte stukjes als compote, wie is er niet groot mee geworden? De supermarkt staat er vol mee, maar net als bij veel andere recepten: als je zelf moes maakt van appels is het lekkerder. Daarbij; appelmoes maken of appelcompote is heel makkelijk en bij een eigen recept kun je de structuur, de hoeveelheid suiker en kaneel zelf bepalen.

Zelf appelmoes maken; een pot uit de supermarkt werkt toch ook

Maak zelf je eigen appelmoes; erg lekker en veel gemakkelijker dan je denkt.


Waarom oude verpakkingen van melkproducten bewaren

Mijn moeder maakte vroeger een vrieskist vol appelmoes van eigen appels. Handig: wij spaarden ouden pakken melk en yoghurt (1/2 of 1 L). Hierin deed zij de appelmoes en daarna maakte ze de bovenkant dicht met een nietje en duwde vervolgens de bovenkant plat. Op die manier kreeg je nette vierkante verpakkingen met appelmoes op stoofperen. Omdat ze vierkant zijn laat het zich goed stapelen. Na ontdooien kunnen de verpakkingen zo bij het afval.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Appel in stukjes koken met suiker en kaneel

Appelmoes maken en appelcompote

Benodigdheden voor ongeveer 1 appelmoes-pot:

 1. 4 rijpe appels, iedere appel is mogelijk, Jonagold of Elstar geven iets stevigere stukken appel of een moesappel als Goudrenet voor zachte appelmoes

 2. 30 gram suiker naar smaak of meer naar eigen smaak. Voor de liefhebber: je kunt het ook met minder of zelfs zonder suiker maken!

 3. Optie: 1 zakje vanillesuiker (gebruik dan iets minder suiker)

 4. Kaneel naar smaak (proeven!)

 5. Stamper en/of staafmixer

 6. Scheutje citroensap (ik gebruik sap uit flesje)


Appelmoes fijner maken met stamper of staafmixer

Appelmoes maken en appelcompote

 1. Bereiding appelmoes maken en appelcompote

 2. Schil de appels, snij ze in vieren en ontdoe ze van hun klokhuis. Snij de appel in kleine stukken en doe ze in de pan.

 3. Strooi hier een klein beetje suiker en een scheutje citroensap om verkleuring tegen te gaan. Ga verder met de overige appels.

 4. Breng de appeltjes met een scheutje water op een medium vuur tegen de kook aan en laat de appeltjes voorzichtig op een laag vuur garen. Zelf wil ik dat de appels goed gaar zijn, laat ze daarom een  ruim een kwartier koken tot je merkt dat ze heel zacht worden. Wil je het meer of minder hard gekookt, je hebt hier zelf invloed op wat je lekker vindt.

 5. Vervolgens kun je kiezen: wil je compote? Prak de appeltjes dan wat fijner, dit gaat met een stamper het makkelijkst.

 6. Wil je een gladde appelmoes? Pureer de appels dan met een staafmixer of blender.Serveer de moes lauw of koud bij je diner, net wat je lekker vindt.

Wist je dat je ook kunt bakken met appelmoes? Vaak om wat lichter te bakken of om geen ei te gebruiken. Zo bakte ik deze vetvrije brownies met appelmoes, gezonde appeltaart a la Rens Kroes of Morning glory; heerlijke muffins als ontbijt! 


Tip: krijg je eters en wil je het nog een klein beetje extra lekker maken; een klein klontje boter is erg lekker!

Appelmoes maken grof of juist fijn

Langdurig appelmoes bewaren

Appelmoes durf ik goed warm in een schone, uitgekookte glazen pot wel een paar maanden te bewaren. Maar omdat er niet zoveel suiker inzit als bijvoorbeeld jam, is het minder lang houdbaar. Kook de potten voor het vullen goed uit en zet de potten direct na het vullen en sluiten op zijn kop om de potten vacuüm af te sluiten.


Overigens gebruik ik liever meer kleine potten dan 1 grote pot om vroegtijdig bederven na openen te voorkomen. Bewaar open potten ook altijd in de koelkast!

De diepvries is voor langer bewaren daarom wellicht een handige en veiligere keuze.


Gerelateerde posts

Rabarbercake

Comments


bottom of page