top of page

Appeltaart bij Janneke Philippi thuis


Appeltaart bij Janneke Philippi thuis; review
Appeltaart bij Janneke Philippi thuis
Volgens mij is de appeltaart het meest favoriete taartrecept ever. Hoe ik ook bak en me uitsloof; thuis hoor ik de mannen af en toe zuchten en smeken om een gewone taart; een appeltaart uit het oude Margriet kookboek van mijn moeder. Een boek zonder plaatjes maar met perfecte receptuur. Volgens mij heeft Janneke Philippi van “Appeltaart bij Janneke thuis” ook zo’n recept, maar dan uit een ander oud boek; het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool van Wannée.

Als appeltaart een allemansvriend is, wat is dan het boek vol met allemansvrienden van Janneke Philippi? Juist; een boek waar je graag een plekje voor vrij maakt in de boekenkast! Ik laat je zien waarom.


Is die liefde voor Hollandse appeltaart ons tijdens de opvoeding mee gegeven?  Vermoedelijk wel. Het hoort bij ons als drop, hagelslag en patatje mayo.

Janneke Philippi is ontwikkelt en schrijft onder andere voor Delicious. Haar boeken vallen op in de schappen mede vanwege de prachtige fotografie (van Serge Philippi). Fotografie zonder poespas, alle aandacht gaat naar de receptuur en die mag er zijn. Doorbladeren betekent trek krijgen en zelf aan de slag willen gaan; dat is wat ik graag wil!


inhoud appeltaart bakboek

Appeltaart? Een poll vertelt hoeveel jullie hier van houden!

Om wat meer inzicht te krijgen in hoeveel we eigenlijk van appeltaart houden, heb ik een klein poll gehouden. Onder het motto van: APPELTAART; is dat ook jouw favoriete taart of toch niet? Ik heb een poll op de netwerken gezet; Facebook, Instagram en Twitter. Hoewel de poll nog bezig is hebben er in 8 uur tijd al bijna 120 volgers gereageerd. Voor maar liefst 58% van deze lezers is appeltaart het favoriete recept. De overige 42% vertegenwoordigt een mengelmoes aan vele andere mogelijke soorten taarten. Conclusie: Appeltaarten; we houden ervan!Of het nu zomer is en 30 graden of hartje winter dicht bij de kachel: appeltaart van oma is heerlijk, maar het kan ook anders. Combinaties met ander fruit, met noten, ricotta, crème fraîche, met of zonder gluten, met kaneel of andere specerijen, als cake, plaattaart, of in een springvorm. Variatie genoeg zolang jij maar appels op je fruitschaal hebt!


Appeltaart bij Janneke bestaat uit vijf duidelijke hoofdstukken met in totaal 70 inspirerende recepten.


Appeltaart recepten Janneke Phillippi

Mochten de boeken van vroeger dan waardevolle recepten hebben, ze bevatten niet of nauwelijks foto’s en dat vind ik juist van dit boek een aanwinst. De foto’s zijn schitterend en verleidelijk. De recepten zijn duidelijk en divers. Janneke neemt je mee in een rondleiding langs de taarten, cakes, gebak, brood en desserts met appel.


Op de foto boven een ricotta plaatcake met citroen, appel en blauwe bessen. Prachtig om te zien en een plaatcake laat zich goed delen op feestjes en partijen!


Bakboek met appeltaart recepten Janneke Philippi

Herkenbare recepten als grootmoeders appeltaart, tarte tatin, appelbeignets en appelbollen. Maar ook op de foto links de taart met ingesneden appels: De appelcake met citroen-gembersiroop.


Midden: Snelle appelstrudel met rumrozijnen. Hoewel een homemade crust je ook zelf kunt maken met een recept elders in het boek, Janneke leert je ook een snelle variant.


Rechts: Hollandse appelcake; smeuïg en met een mooi contrast van korst en vulling.


Appeltaart met frangipane en muffins

Links: Appel-frangipanetaart: een topper; de combi met frangipane; een wat zachtere versie van amandelspijs lijkt me heerlijk in combinatie met de korst en de appel.


Rechts: Glutenvrije appel-amandelcakejes. Diverse recepten zijn glutenvrij en sommige ook vegan. Je kunt de tips natuurlijk ook gebruiken bij het ombouwen van diverse andere appeltaarten, zodat je deze ook glutenvrij of vegan kunt eten.


Appeltaart bij Janneke Philippi thuis bakboek

Af en toe vind je een opvallende combinatie met appel. Zo keek ik verrast naar het recept links: Desserttaartjes met kaas; bijvoorbeeld gorgonzola. Deze bijzondere combi maakt me erg nieuwsgierig! Deze taartjes worden lauwwarm opgediend, waardoor de kaas een beetje smelt.Rechts: Franse appeltaart met crème fraîche. In Frankrijk wordt crème fraîche vaak gebruikt in hartige, maar ook in zoete recepten. De vulling  van deze taart is dan ook super zacht!


Appeltaart bij Janneke Philippi thuis; review

Appeltaart is favoriet, dat mag duidelijk zijn; zowel thuis als de poll onder mijn volgers maken duidelijk maakt: het is altijd tijd voor appeltaart! Met de recepten van Janneke zit je gebakken. Inspiratie genoeg en geen moeilijke poespas. Echt een superleuk boek om altijd dichtbij te hebben als je zin krijgt om je oven aan te zetten en je familie en vrienden te verwennen.


Appeltaart staat voor mij gelijk aan familie; thuis, knus, geruststellend, warm, daar waar je jezelf kunt zijn op alle dagen.

Appeltaart bij Janneke thuis van Janneke Philippi

is verkrijgbaar in de boekenhandel.

ISBN: 978 90 452 1832 8


--DANK --
Graag wil ik Karakter Uitgevers B.V. bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Serge Philippi.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page