Ben je net als ik ook altijd op zoek naar appeltaart recepten? Dan heb ik een super leuk taartje voor je. Niet te groot en ik vind hem er zelf best mooi uit zien met zo’n strak randje. De bodem en de rand vond ik overigens erg lekker, het smaakte een beetje als boterkoek; heerlijk dus! De vulling is geweldig van deze appeltaart met frangipane-vulling.
Appel, de allemansvriend, ik heb er altijd wel een paar op de fruitschaal liggen.
In de basis worden voor de frangipane hier blanke amandelen voor gebruikt, maar deze had ik niet huis en als ik eerlijk ben….., de fijn gemalen velletjes van de amandelen geven de vulling kleur en dat vind ik juist mooier staan in dit taartje. Geen amandelen in huis maar andere noten? Ik zou best ook andere noten durven gebruiken voor dit recept.
Ben je niet zo’n fan van een flinke laag amandel-frangipane maar eet je het liever subtiel? Maat het taartje dan iets groter b.v. 22 of 24 cm. Rol het deeg dunner uit of maak 25% meer deeg en gebruik de vulling volgens het recept.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Appeltaart met frangipane-vulling
Benodigdheden:
Voor het deeg:
65 gram suiker
130 gram boter
260 gram bloem
Snufje zout
Voor de frangipane:
65 gram boter
120 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
175 gram amandelen met of zonder vel; gemalen in b.v. een koffiemolen of keukenmachine
2 medium eieren
Snufje zout
Ook nodig:
Springvorm van 20 cm
2 appels
Kaneelsuiker (zelf maken 2 eetlepels suiker met kaneel naar smaak)
2 eetlepels abrikozenjam
Eventueel 1/2 recept banketbakkersroom of slagroom
Appeltaart met frangipane-vulling
Maak eerst je frangipane, dat kan ook een of twee dagen eerder. Maal hiervoor de amandelen fijn met de suiker, klop hier ei voor ei en het zout bij. Klop de boter in een ander kom luchtig en voeg dit bij de rest. Zet het afgedekt in de koelkast.
Meng de ingrediënten voor de bodem door elkaar met de hand. Druk het deeg plat en laat het afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Bekleed de springvorm van 20 cm met bakpapier, zo weet je zeker dat je taartje straks zonder problemen uit de vorm komt. Na het rusten mag het deeg voor de bodem uit de koeling.
Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit. Bekleed de bodem en een stukje van de zijkant. Spatel de frangipane over de bodem.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een oven met hete lucht of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Schil de appels, snij ze in vier stukken, ontpit ze en snij 4-5 partjes van de appel. Spreid de appel als een waaier over de bovenkant van de taart. Vul het midden met de appel die je over hebt.
Roer kaneel door de suiker en strooi dit over de bovenkant. Bak de appeltaart in 35-40 minuten gaar.
Haal de appeltaart met frangipane uit de oven en verwijder de springvorm.
Verwarm in een pannetje de abrikozenjam met 1 eetlepel water. Roer goed door en smeer de bovenkant en de zijkant van de taart in met de aangelengde abrikozenjam. Zo gaan het mooi glimmen en krijgt het taartje een lekker kleurtje.
Eigenlijk was ik van plan toefjes banketbakkersroom over de bovenkant te spruiten op de appeltaart met frangipane-vulling, maar dat vond ik uiteindelijk zonde en heb ik niet gedaan. Dan maar een toefje naast de taart, dat is altijd lekker!
Carola, kun je ook amandelmeel gebruiken voor de frangipane?
Heb het taartje gemaakt en was goed gelukt ,voor het eerst de frangipane uitgeprobeerd, heerlijk !! Bedankt weer voor het lekkere recept