Appeltaart met kruidnootjes





Kinderen hebben iets. Als kinderen lachen, dan is dat zo puur, zo echt. Daar kan op zo’n moment geen medicijn tegen op. Hoe ziek kinderen soms ook zijn, zij hebben vaak het vermogen om hun ziekte even opzij zetten en kiezen voor een moment van geluk. Kinderen zijn eigenlijk heel flexibel.

Wat moet het moeilijk zijn voor een kind om in het ziekenhuis te liggen in de spannendste tijd van het jaar: als Sinterklaas naar Nederland komt. Ze kunnen niet op de kade staan en wuiven, geen grapjes maken met de pieten. Vond jij het vroeger ook geen geweldige tijd?

Deze leuke actie is voorbij maar het recept blijft ook anno nu heerlijk!

Even een moment van geluk, eventjes vergeten dat je ziek bent en lekker verwend worden in de sfeer van Sinterklaas. Ik hoop het zo voor jullie; kinderen die nu opgenomen liggen in het Erasmus MC-Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Daarom ben ik voor jullie gaan bakken. Het is een cadeau: een appeltaartcadeau.

Appelttaart met sinaasappel en kruidnootjes voor Sophia!

Met deze lekkere taart hoop ik een wedstrijd te winnen van Bolletje. Vijf  bloggers strijden om de meeste likes op de Facebookpagina van Bolletje. Krijgt deze Sinterklaas appeltaart de meeste stemmen? Dan brengt Bolletje binnenkort 500 kilo kruidnootjes naar de kinderen van het Sophia kinderziekenhuis toe!  Moet je voorstellen wat een lekkere berg kruidnootjes dat is!

Dus vraag jullie papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, de hele familie en alle vrienden, collega’s en buren om ook te stemmen.

Stemmen kun je hier op de facebookpagina van bolletje.  Op deze link zie je alle deelnemers, ook deze appeltaart.

Stemmen is niet alleen heel spannend voor alle goede doelen van de bloggers. Onder de stemmers verloot Bolletje tien maal het Sint kookboek: Maak van een noot een deugd.

De speciale Sinterklaas appeltaart van Carola Bakt Zoethoudertjes is op smaak gebracht met amandelspijs met sinaasappelrasp in plaats van citroen, een laag kruidnootjes, krenten geweekt in verdunde grand marnier, appeltjes verrijkt met sinaasappelrasp en een topping van glanzend zoete marmelade? Poeh, dat is een mond vol, letterlijk en figuurlijk.


Het best kun je het amandelspijs ruim een week van de voren maken. Dan kan het rijpen in de koelkast. Maar zelf zou ik het ook last minute gebruiken hoor, als je geen tijd hebt.


Voor de kinderen van het Erasmus MC-Sophia heb ik een vierkante taart gemaakt. Eigenlijk wilde ik hier graag een strik van deeg op maken zodat het een cadeau-taart zou lijken. Deze werd gewoon niet mooi en dit ging helaas niet door.


Kleine kruidnootje oftewel schuddenbuikjes


Geen probleem, want de taart is heerlijk en dit is zeker zo belangrijk. De smaak van deze appeltaart doet je meteen denken aan de tijd van het jaar: Het is de smaak van Sinterklaas met kruidnootjes, sinaasappel en voor de durfal: speculaaskruiden in plaats van kaneel in de appeltjes of eventueel een snufje in je slagroom.


Appelttaart met sinaasappel en kruidnootjes voor Sophia!




Recept appeltaart met kruidnootjes en sinaasappel

15 cm x 15 cm is ongeveer een ronde taart van 18-19 cm, gebruik meer naar verhouding als je een grotere taart bakt. Benodigdheden: Voor het deeg:

  1. 350 gram bloem

  2. 250 gram boter op kamertemperatuur

  3. 175 gram suiker

  4. snufje zout

Voor de vulling:

  1. 3 jonagold appels

  2. 90 gram rozijnen eventueel geweld in sinaasappelsap met scheutje grand marnier

  3. 60 gram suiker

  4. rasp van ongeveer een halve liefst bio-sinaasappel

  5. 1,5 theelepel kaneel of 1 theelepel speculaaskruiden

  6. merg van 1 vanillestokje of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan minder suiker)

Voor het amandelspijs: 

  1. 100 gram amandelspijs volgens dit recept. Gebruik in plaats van citroenrasp de rasp van een mooie, liefst bio-sinaasappel.

Kruidnootjeslaag: 90 gram kruidnootjes in stukjes of schuddebuikjes

Marmelade: voor het glanzende zoete laagje bovenop de taart.


Appelttaart-met-sinaasappel-en-kruidnootjes-voor-Sophia!



-Voor het deeg:

Kneed alle ingrediënten tot een stevig deeg en laat het minimaal een half uur in koelkast koud worden.

– Haal het deeg uit de koelkast en laat het een beetje op temperatuur komen. Zet de oven aan op 175 graden.

– Schil en snij de appels in stukjes die je lekker vindt. De één houdt van grote stukken, de andere van kleintjes. Voeg het kaneel, suiker, het merg van de vanille of vanillesuiker en de (eventueel gewelde en afgedroogde) rozijnen toe.

Appelttaart met sinaasappel en kruidnootjes voor Sophia!


– Laat de vulling even staan. Intussen kun je de vorm invetten en bedekken met bloem of paneermeel. Voor de vierkante taart is het echt noodzakelijk dat je twee stoken bakpapier gebruikt die je kruislings in de vormt tegen de wand plakt met boter. Zo is de hele vorm bedekt met bakpapier. Zelfs met dit papier was het zeer moeilijk om de taart uit de vorm te halen. Een volgende keer zou ik zelf een dubbele laag papier kruislings in de vorm doen voor de zekerheid.

– Bedek de vorm met het deeg. Je hebt genoeg deeg, je hoeft niet zuinig te zijn. Ik denk dat je een ronde appeltaart van 24 cm. ook kunt vullen met dit recept.



– Bedek de bodem met amandelspijs en voeg hier de laag kruidnootjes op. Behalve de smaak, zullen de kruidnootjes straks ook het sap van de appeltjes opnemen. Daardoor blijft de bodem droog en krokant.


Appelttaart met sinaasappel en kruidnootjes voor Sophia!


– Wij houden thuis van veel kaneel en rozijnen. Pas het recept eventueel een beetje naar eigen smaak aan. Vul de vorm met de vulling.


Appelttaart met sinaasappel en kruidnootjes voor Sophia!


– Van het overgebleven deeg kun je mooie stroken maken. Met een liniaal of iets anders dat je in de buurt hebt. Dit is een rooster van ons koffie apparaat. Ik kijk graag om me heen of er iets is dat mijn werk gemakkelijker kan maken. Je hebt veel mooie bakattributen in de winkel, maar je hebt vaak meer handige tools in huis dan je denkt. Zo is het profiel van dit rooster ook interessant en had ik best kunnen gebruiken voor stroken met een profiel.

– Bedek de taart ruitvormig met de stroken. Duw de stroken voorzichtig in de rand van het deeg van de taart.

– Maak een mengsel van eigeel, een beetje melk en wat suiker. Roer dit goed door en smeer dit op de strookjes. Dit geeft de taart een lekker gezond kleurtje. Ik deed nog een klein beetje extra suiker over de stroken.



Appelttaart met sinaasappel en kruidnootjes voor Sophia!


– Mijn taartje was na ongeveer 55 minuten gaar. Bij een grotere appeltaart duurt het vaak 1 uur en een kwartier.



– Laat de taart goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

– Wil je graag ook de prachtige glans op de taart? Normaal smeer ik abrikozenjam gemengd met wat water op de appeltaart. Ditmaal koos ik voor marmelade met een scheutje water. Warm het even kort in een pannetje zodat de twee oplossen en besmeer het deeg boven op de taart.


Appelttaart met sinaasappel en kruidnootjes voor Sophia!


Geniet van een lekker stuk taart, wat mij betreft met een toef slagroom en een warme beker chocolademelk.



Kinderen van het Erasmus MC-Sophia kinderziekenhuis, ik hoop van harte dat jullie verwend worden met kilo’s en kilo’s kruidnootjes. Ik weet voor wie ik mijn stem ga uitbrengen. Doe je mee?


Enne, mocht deze taart geen winnaar zijn? Niet getreurd, Bolletje heeft beloofd ieder goed doel 100 kilo kruidnootjes te bezorgen, dat wordt dus feesten voor alle goede doelen!!

#fruittaart #Sinterklaas

0 opmerkingen

Gerelateerde posts