top of page

Appelroosjes appeltaart


Appelroosjes appeltaart
Je komt ze de laatste tijd heel vaak tegen: appelroosjes. En wat zijn ze schattig! Je kunt er leuke minitaartjes van maken. Maar ik ga voor een echte taart. Bijvoorbeeld in deze appelroosjes appeltaart. Alsof je een bosje appelroosjes krijgt. Je zou de taart zelfs nog iets roziger kunnen maken door er een scheutje rozenwater toe te voegen. Enkele druppels is vaak al genoeg. Wat een bijzondere taart en hij is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken.

Een appelroosjestaart; wat een bijzondere taart om toe te voegen bij de serie appeltaarten!


Appelroosjes appeltaart

Appelroosjes appeltaart

Benodigdheden:

 1. 300 gram bloem

 2. 200 gram fijne suiker

 3. 3 Large eieren

 4. 100 gram boter

 5. Rasp van 1 citroen

 6. Snufje zout

 7. 1/2 tot 1 theelepel kaneel naar smaak

 8. 9 gram bakpoeder (ongeveer 2 theelepels)

 9. 1,5 appel of 2 kleine appels voor in de taart

 10. Eventueel wat geschaafde amandelen en poedersuiker bovenop voor de sier

 11. Eventueel een handje pecannoten of amandelen iets fijner gehakt voor door de appeltaart

Voor de appelroosjes

 1. 2 grote rode appels

 2. 400 gram water

 3. 200 gram suiker

 4. Snufje kaneel

Springvorm van 24 cm


Appelroosjes appeltaart

Appelroosjes appeltaart

 1. Zet het water op voor de appelroosjes. Voeg de suiker en het kaneel toe. Zodra het kookt mag het op een klein pitje. Snij de eerste grote rode appel in vieren. Haal een klein beetje van de pitjes weg. Niet meer dan nodig want anders verliezen de rozenblaadjes van appel hun vorm. Snij nu van ieder kwart hele kleine fijne blaadjes. Ongeveer 2 mm. Per kwart kookte ik de appeltjes kort in het suikerwater. Te korte en je blaadjes zijn niet soepel, te lang en het wordt snotterig. Het duurt ongeveer 1,5 minuut denk ik. Probeer het een beetje uit. Terwijl deze blaadjes koken, maakte ik de volgende kwart klaar om straks te wisselen.

 2. Zodra de bladeren uit het water kwamen legde ik ze op een vochtige theedoek op een rij. Zo maakte ik 5 rijen bladeren voor de wat kleinere appelroosjes en 1 wat grotere rij voor de grote roos in het midden.

 3. Kook zo deel voor deel de appeltjes. Zijn ze allemaal gekookt? Duw met de theedoek wat overtollig vocht weg uit de rozenblaadjes. Rol de roosjes op.  Het is heel gemakkelijk. Rolroosjes kun je ook maken van andere ingrediënten. Wat dacht je van fondant, fruitella’s of brood.

 4. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) en vet je springvorm in. Ik bedek mijn springvorm vaak met bakpapier om de zijkanten te beschermen en dan weet ik zeker dat de taart er straks goed uit komt. 

 5. Mix de eieren met de suiker tot het er heel licht en romig eruit ziet. Verwarm intussen de boter. Als het bijna gesmolten is mag het gas uit. Laat de boter even afkoelen.

 6. Voeg het zout, citroenrasp, kaneel bij de suiker/eimix. Samen met de boter. Klop het geheel kort door. Spatel de bloem en bakpoeder door de mix.

 7. Snij de 1,5 of 2 kleine appels ook in kleine schijfjes, net als bij de appelroosjes. Spatel ze kort door het beslag. Voeg eventueel nog een handje iets fijn gehakte noten toe.

 8. Vul je bakvorm. Verdeel je roosje in je taart.  Duw je roosjes niet te diep in de mix. Je taart zal rijzen en omhoog komen. Zo zullen je rozen omarmd worden door de cake. Strooi eventueel wat geschaafde amandelen over de bovenkant.

 9. Bak de taart in ongeveer 35-40 minuten gaar. De korst zal dan mooi goudbruin zijn. Test met een satéprikker of de cake gaar is. 

 10. Laat de appeltaart afkoelen. Strooi vlak voor het opdienen nog wat poedersuiker over de bovenkant.


Appelroosjes appeltaart

Niets meer aan doen. Deze prachtige appelroosjes appeltaart is klaar.

Serveer eventueel de siroop die je over hebt bij het koken van de appelroosjes bij de taart. Een klein beetje is lekker om je taart in te dopen.


Wat een bijzondere taart. Het lijkt me ook lekker in een chocoladeversie of in een frisse ricotta-taart. Wie ga jij verwennen met een appelroosjes appeltaart?Bron: Deze leuke taart vond ik bij Trattoria da Martina een heerlijk blog . Gelukkig heeft Martina een vertaalknop om het recept te begrijpen van de bloeiende appeltaart.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page