Appeltaart met speculoos
top of page

Appeltaart met speculoos


Appeltaart met speculoos
Hollandse appeltaart is vermoedelijk het populairste en meest gebakken taart. Zo'n heerlijke korst met een fruitige vulling van stukjes appel, wat kan dat lekker zijn. Nu de herfst goed op gang is gekomen kun je de favoriete taart een upgrade geven met de warme smaak van het van oorsprong Belgische koekje. Speculoos- koekjes zijn iets minder kruidig dan speculaas en het is iets zoeter. Daar maken we gebruik van in dit recept; door de stukjes koek tussen de appeltjes heb je geen extra suiker nodig. Heb je nog appels op de fruitschaal liggen en zin in appeltaart? Ga snel aan de slag; voordat je weet ruikt je hele huis geweldig lekker en komt iedereen naar de keuken om te kijken wat je hebt gemaakt.

Taart versieren met slagoom of chantilly creme (enchanted cream)

Eigenlijk was ik van plan om de taart met slagroom te versieren maar helaas bleek ik geen pakje meer op voorraad te hebben. Voor dat soort situaties vind ik Chantilly crème heel handig. Met dit poeder heb je in enkele minuten een fluffy, vetvrije stevige crème voor iedere taart of cupcake. Heb je nog nooit van chantilly crème of enchanted cream gehoord, lees dan eens dit artikel waarin de vele mogelijkheden staan. Het is op steeds meer plaatsen te koop en ideaal om op voorraad te hebben.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Appeltaart met speculoos en amandelmeel

Appeltaart met speculoos

Benodigde ingrediënten voor een vorm van 23 cm:

  1. 200 gram boter op kamertemperatuur

  2. 135 gram suiker

  3. 1 zakje vanillesuiker

  4. 250 gram bloem

  5. 50 gram amandelmeel

  6. Snuf zout

  7. 1 eigeel om het deeg iets steviger te maken

Voor de vulling:

  1. 4 flinke appels of 6 medium appels

  2. 1 theelepel speculaaskruiden

  3. 10 stuks speculoos-koekjes

  4. Eventueel suiker naar maar vulling wordt al gezoet door de koekjes (proeven!)

  5. 4-5 eetlepels amandelmeel of paneermeel voor op de bodem van de taart


Versieren:

  1. 2 eetlepels abrikozenjam

  2. 200 ml slagroom of 60 gram poeder voor Chantillycreme/Enchanted cream

  3. Enkele speculoos-koekjes

  4. Eventueel een paar eetlepels speculoos-pasta

Voeg een eigeel toe omdat het deeg door het amandelmeel neigt naar brokkelen
Appeltaart met amandelmeel en speculoos klaar om de oven in te gaan

Appeltaart met speculoos en amandelmeel

  1. Kneed het deeg door elkaar en laat het een minimaal een half uur in de koelkast rusten.

  2. Snij ondertussen de appel in stukjes en meng hier de kruiden (en eventueel de suiker) doorheen en laat het even staan.

  3. Bekleed een bakvorm met bakpapier of smeer de springvorm in met boter en bestrooi de vorm met wat bloem of paneermeel.

  4. Verwarm de oven voor op 165 graden bij een heteluchtoven of op 185 bij een oven met boven- en onderwarmte.

  5. Rol het deeg dun uit en bekleed de bakvorm; het lukt mij zelf eigenlijk nooit om het in 1x goed in de vorm te krijgen. Bewaar ongeveer 1/3e van het deeg voor de repen bovenop.

  6. Strooi wat paneermeel of amandelmeel over de bodem; dit neemt het vocht van de appel op en hierdoor wordt de bodem minder vochtig.

  7. Giet het vocht dat eventueel bij de appeltjes is losgekomen weg en voeg de grof gehakte koekjes toe. Vul de bakvorm met het appelmengsel.

  8. Snij van de rest van het deeg smalle strepen en leg ze als ruit over de bovenkant van de taart.

  9. Bak de taart in ongeveer 70 minuten gaar. Haal de appeltaart uit de oven en laat het afkoelen.

  10. Verwarm de abrikozenjam met een scheutje water in de pan. Smeer het mengsel over de bovenkant van de taart. De taart gaat hier mooi van glanzen.

  11. Rasp met een fijne rasp wat koek over de bovenkant van de appeltaart met speculoos.

Nakes speculoos appeltaart

Hoe kun je appeltaart met speculoos het beste bewaren

De taart kun je zonder toeven afgesloten 2 dagen buiten de koelkast bewaren. Je kunt het ook in de koelkast bewaren of invriezen voor later.

Wil je de taart versieren met slagroom of chantilly crème? Bewaar na het versieren de taart in de koelkast of spuit de toef pas vlak voor het opdienen op de taart. Bewaar wat over is in de koelkast.

Appeltaart met speculoos

Over de top: Appeltaart met extra speculoos

Verwarm 1-2 eetlepels speculoospasta in een glas kort in de magnetron. De pasta wordt heel gemakkelijk wat dunner. Versier met een klein lepeltje de taart naar eigen smaak.

Appeltaart met speculoospasta bovenop

Gerelateerde posts

bottom of page