top of page

Apple cider cake met kaneelsuiker

  • 15 okt
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 11 minuten geleden

Apple cider cake met kaneelsuiker
In Amerika is apple cider een geliefd ingrediënt in de herfstkeuken. Deze ongefilterde appelsap, vol smaak en een licht zuurtje, wordt er vaak gebruikt in cakes, donuts en warme drankjes. Dit apple cider cake met kaneelsuiker recept is daar een heerlijk voorbeeld van: een zachte, geurige herfstcake met appel en kaneelsuiker, perfect voor bij een kop koffie of thee op een frisse dag. Toen ik dit Amerikaanse recept voor het eerst bakte, was ik benieuwd wat die cider zou doen in een cake. Het bleek een verrassend ingrediënt: de apple cider geeft meer diepte aan de appelsmaak en het frisse zuurtje helpt de cake mooi luchtig te worden. Gelukkig kun je ook in Nederland apple cider vinden, bijvoorbeeld in natuurwinkels of grotere supermarkten.

In de Verenigde Staten is apple cider géén alcoholische drank, maar gewoon verse, ongefilterde appelsap

Wil je het recept bakken in een iets kleinere bakvorm of gewone cakevorm?

Een bundtcake is behoorlijk groot. Mocht je geen bundt bakvorm hebben of liever een kleinere cake bakken dan kun je de ingrediënten iets aanpassen:

  • Voor een cake van 30 cm: gebruik 5/6e deel van het recept

  • Voor een cake van 25 cm: gebruik 4/6e deel van het recept


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Apple cider cake met kaneelsuiker

Apple cider cake met kaneelsuiker

Benodigdheden voor een bundtvorm:

  1. 375 gram gezeefde bloem

  2. 50 gram boter

  3. 150 ml olijfolie

  4. 3 medium eieren

  5. 5 gram bakpoeder

  6. 1/2 theelepel baking soda

  7. 1.5-2 theelepels kaneel

  8. 275 gram lichtbruine basterdsuiker

  9. 2 zakjes vanillesuiker

  10. 240 ml apple cider (b.v. Apple Bandit o.a. te koop in de supermarkt)

  11. 2-3 appels om in totaal 375 gram appelmoes te maken

  12. 3,5 gram zout


Voor over de cake na het bakken:

  1. 75 gram fijne suiker

  2. Kaneel naar smaak

  3. 30 gram boter om te smelten


Kaneel kun je ook goed vervangen door koek-of speculaaskruiden maar ook door pumpkin spice mix!
Vul het bakblik met de appel cider cakemix

Apple cider cake met kaneelsuiker

  1. Schil de appels, snij ze in stukjes en kook ze op een zacht vuurtje tot de appel gaar is. Prak de appel met een vork fijn tot appelmoes en laat het afkoelen.

  2. Vet het bakblik goed in met boter en bestrooi het licht met bloem. Verwarm de oven voor op 170ºC bij een heteluchtoven of op 180ºC bij een oven met boven- en onderwarmte.

  3. Klop de boter met de eieren, de basterdsuiker en vanillesuiker tot het licht van kleur is.

  4. Voeg de overige ingrediënten toe en mix het geheel tot het beslag goed gemengd is maar niet langer dan nodig.

  5. Vul het cakeblik en bak de cake in 50-55 minuten gaar. Test met een satéprikker of de cake gaar is.

  6. Haal de cake na 15 minuten uit het bakblik en laat het afkoelen.

  7. Smelt de boter en smeer hiermee de cake in.

  8. Meng de suiker met kaneel naar smaak en strooi dit over de cake.

Een kruidige appel-cider cake

Zo kun je het beste een cake bewaren

Om de apple cider cake met kaneelsuiker zo vers mogelijk te houden, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Laat de cake volledig afkoelen. Een warme cake kan vocht veroorzaken, waardoor de korst zacht wordt.

  2. Bescherm tegen lucht en vocht door de cake in plasticfolie te verpakken of de cake in een plastic zak te bewaren. Dit voorkomt tevens dat andere luchtjes in de cake trekken.

  3. Een cake kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Wil je de cake langer bewaren dan is de koelkast wel de beste keuze. Invriezen is dan ook een goede mogelijkheid. Cake blijft zo'n 2-3 maanden goed in de diepvries.

Een cake kun je het beste pas aansnijden op het moment dat de cake gegeten gaat worden om uit te drogen te voorkomen

4 opmerkingen


Onbekend lid
18 okt

Beste Carola,

Hartelijk dank voor weer nieuwe lekkere recepten!😀

Welke appelsoort is voor deze cake geschikt?

Alvast bedankt voor je reactie.😊

Like
Onbekend lid
4 dagen geleden
Reageren op

Hoi Evelyn,

Dank je wel voor je berichtje! Zelf gebruik ik meestal Elstar en als ze er niet zo mooi uitzien kies ik vaak voor Jonagold.


Groetjes en mocht je aan de bak gaan; veel bakplezier!


Carola

Like

Onbekend lid
18 okt

Beste Carola. Kan ik voor deze appel cidercake ook neutrale plantaardige olie gebruiken ipv olijfolie?

Like
Onbekend lid
4 dagen geleden
Reageren op

Hoi Machella, In veel Amerikaanse recepten wordt er een neutrale olie als zonnebloemolie gebruikt. Olie is ook niet de grote smaakmaker in dit recept, maar appel en kaneel, dus dat gaat vast lukken. Ik zou het wel aandurven. Succes bij het bakken!

Carola

Like
Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page