top of page

Aspergetaart met pistachenoten in filodeeg


Aspergetaart met pistachenoten in filodeeg
Aspergetaart met pistachenoten in filodeeg
Filodeeg, zo makkelijk, lekker knapperige en je bakt al snel een rustieke taart. Met asperges en pistachenootjes eigenlijk best nog behoorlijk chique toch? Vandaag bakken we lekker hartig: gekarameliseerde aspergetaart met pistache in filodeeg! Asperges hebben een hele eigen smaak, een hele zachte smaak. Zouden asperges en pistache bij elkaar passen?

Een stuk aspergetaart met pistachenoten in filodeeg

Aspergetaart met pistachenoten in filodeeg

Benodigdheden:

 1. 4 bladen vers filodeeg van ongeveer 27-37 cm(deze deel je door 2 waardoor je 8 vellen krijgt), of 8 bladen filodeeg uit de diepvries

 2. Ongeveer 500 gram mooie asperges

 3. Ongeveer 75 gram roomboter plus wat extra om de vorm in te smeren

 4. 4 eieren

 5. 250 gram mascarpone

 6. 50-60 gram pistache nootjes, gemalen

 7. 2-3 eetlepels citroen verveine, bascilicum of mint fijngesneden

 8. 1 eetlepel poedersuiker of fijne suiker

 9. 4-6 zachte dadels in stukjes

 10. Snufje kaneel

 11. Peper

 12. Zout

 13. Tip: vlak voor opdienen wat druppels vijgen-dadelazijn of andere iets dikke, zoete maar pittige azijn

 14. Bakvorm of brownievorm van ongeveer 20-30 cm


De aspergetaart kan de oven in om af te bakken

Bereiding van de aspergetaart

 1. Rooster je pistachenootjes in een pan of in de oven die je opwarmt naar 180 graden (hete lucht). Schil de asperges goed en kook ze 10 minuten in ruim water met wat zout.

 2. Mix in een kom de eieren met de mascarpone, peper, zout, kaneel, de groene kruiden en de dadels in stukjes. Zet dit even apart.

 3. Smelt in een klein pannetjes ongeveer 75 gram boter. Smeer de bakvorm in met boter en bestuif de vorm met weinig bloem.

 4. Van 1 vel vers filodeeg kunnen 2 plakken in onze vorm. Pas je recept aan naar de vorm die jij thuis hebt. Ik knipte het deeg gewoon door de midden. Vers filodeeg werkt makkelijker dan het deeg uit de diepvries. Dit breekt sneller. Smeer het filodeeg in met boter en leg dit in de vorm. Strooi tussen 2 van de 8 vellen wat gemalen pistachenootjes. Bewaar ruim 1/3e deel voor bovenop. Ik maal de pistachenootjes graag in mijn koffiemolen.

 5. Herhaal dit tot je 8 vellen op elkaar hebt. Smeer ook het bovenste vel in met boter. Juist omdat je de vellen stuk voor stuk in de vorm legt krijg je straks een wat robuustere uitstraling. Dat is zo mooi van filodeeg.

 6. Oeps, de 10  minuten zijn voorbij. Vergeet niet je asperges uit het water te halen. Laat ze even uitlekken terwijl je een koekenpan aanzet met een eetlepel roomboter hierin. Roer hier een eetlepel (poeder)suiker doorheen. Laat het kort een beetje karameliseren en voeg dan de asperges toe. Er zal wat vocht uit de asperges komen, maar dat geeft niet. Het zal snel verdampen en je ziet dat het gele goud een wat donkergele tint krijgt. Tijd om het vuur uit te zetten.

 7. Vul je filodeeg met de mascarponevulling. Probeer deze laag niet de hoog te maken. Anders zakken je asperges straks te diep naar de bodem. Drapeer je gekarameliseerde asperges in de bakvorm. Strooi het laatste deel van de gemalen pistachenootjes over de bakvorm en bak je gekarameliseerde aspergetaart met pistache in filodeeg in de oven.

 8. Na een kleine 20 minuten is je taart klaar.Goede, wat zoet azijn geeft evenwicht

Besprenkel de taart met wat smakelijke azijn. Gebruik hiervoor geen gewone azijn, dit zou de taart vernietigen, maar deze warme wat zoete, iets dikke azijn haalt de smaak juist naar voren. De smaak van dadels en vijgen en toch een klein zuurtje. Een paar druppels op en naast de aspergetaart met pistachenoten in filodeeg, geeft de smaak wat meer diepgang. Een aanrader!


Aspergetaart met pistache , dadels en mascarpone in filodeeg

Zin in taart maar niet zoet?  Aan de slag!Gerelateerde posts

Comments