top of page

Bagels zelf bakken, een eenvoudig recept


Bagels zelf bakken, een eenvoudig recept
Brood bakken? Dat gaat steeds beter maar er blijven uitdagingen. Zo heb ik brood bakken door het eerst te blancheren; nog niet eerder aangedurfd. Waarom eigenlijk niet want als ik tomaten blancheer, dan moet dat met brood toch ook lukken? Bagels zelf bakken, een eenvoudig recept; en dus ging ik aan de slag.

Niet rijzend maar reizend brood

Bagels zijn broodjes met een gat erin die door Oost Europese Joodse immigranten zijn mee gereisd naar Amerika, met name naar New York. Inmiddels is de bagel behoorlijk populair geworden, ook in Nederland. Heb jij hem al eens geproefd? De structuur is iets steviger en het heeft een klein zoetje; lekker bij zowel een hartig als zoet beleg.

Bagels vormen

Bagels zelf bakken, een eenvoudig recept

Benodigdheden voor 6 XL of 8 gewone bagels:

 1. 400 gram bloem

 2. 7 gram droge gist (1 zakje)

 3. 210 lauw water

 4. 2 eetlepels stroop of honing

 5. 1 eetlepel olijfolie

 6. 8 gram zout

Voor bovenop de bagel:

 1. 1 ei

 2. sesamzaad, maanzaad, lijnzaad of versiering naar eigen keuze

Om de broodjes te blancheren:

 1. 3-4 liter water

 2. 1 eetlepel suiker of stroop

 3. 1 eetlepel zout

Bagels worden voor het bakken eerst gekookt

Bagels zelf bakken, een eenvoudig recept

Kneed het deeg van de broodjes in zeker 15 minuten goed door. Het deeg is iets steviger dan bij gewoon brooddeeg. Dat merk je aan het deeg in de keukenmachine of broodmachine; het wordt tegen de zijkanten geslagen. Doe een pedaalemmerzak over de kom en laat het deeg een uur rijzen.


Verdeel het deeg in 6-8 stukken. Bedek het werkblad licht met wat olie en rol van de stukken deeg een staafje. Druk 1 zijkant plat en duw het uiteinde van de rol op het platte uiteinde aan de andere kant, zodat de beide uiteinden aan elkaar blijven vastzitten (zie 2 foto’s hierboven).


Leg de bagels op een vel bakpapier of een siliconen vel en bedek de broodjes met plastic dat ingesmeerd is met wat olie.  Zo blijft het plastic straks niet aan de broodjes kleven. Laat de broodjes opnieuw een uur rijzen.


Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Breng in een grote pan het water aan de kook en voeg de suiker en het zout toe. Schuif een broodje in het kokende water en draai het met een schuimspaan na 30 seconden om. Probeer de broodjes niet langer dan 2 x 30 seconden te blancheren.

Na koken van bagels nog bakken

Oei, oei, de broodjes lijken geslonken en zien er geribbeld uit.  Geen probleem, dat komt zo goed in de oven, wacht maar af

Bagels zelf bakken, een eenvoudig recept

Besmeer de broodjes met geklutst ei en versier ze met zaadjes naar keuze. Overigens hoef je niet perse de broodjes met ei in te smeren, maar ik vind ze dan zo mooi kleuren in de oven. Van oorsprong gaan ze blanco de oven in.


Bak de broodjes in 22-25 minuten mooi bruin.


Traditioneel vul je bagel met gerookte zalm en cream cheese maar laat ik eerlijk zijn…. alles is lekker op dit broodje!


Tip: Is je bagel een beetje ouder aan het worden? Snij de bagel door de midden en rooster hem in je broodrooster


Gerelateerde posts

留言


bottom of page