top of page

Geknipte krans van brood


Ingeknipt ringvormig brood korenaar
Geknipte krans van brood
Het knipbrood van de bakker vind ik altijd zo lekker eten, is het knapperiger? Toch koop ik het vaak niet omdat de puntjes gaatje maken in het plastic en het brood dan sneller oud zal worden. Brood knippen? Ik heb het vaker gedaan. Met heel weinig moeite maak je van een wat saai brood ineens een bijzonder brood. Van een basis ringvormige krans maakte ik een geknipte krans van brood! En dat in slechts 1-2 minuten extra.

Brood bij de thuiskapper

En de kapper dat ben jij want de door in het brood te knippen wordt de krans bijzonder mooi!Zelf gebruikte ik een mix van de molen die uit bloem, roggebloem en speltbloem bestaat. Je kunt natuurlijk ook het meel naar eigen keuze gebruiken. Deze mix heeft lekker veel smaak door het gebruik van rogge. Als het even kan en ik heb het in huis, voeg ik bij het bakken van brood graag een deel rogge toe.


Broodkrans laten rijzen
Broodkrans laten rijzen

Geknipte krans van brood


Benodigdheden:

 1. 500 gram bloem (eventueel een klein deel vervangen door spelt en/of roggebloem)

 2. 300 ml water

 3. 7 gram droge gist (1 zakje)

 4. 10 gram suiker

 5. 9 gram zout

 6. extra bloem om over de krans te strooien

Ook nodig:

 1. schaar

Ingeknipt ringvormig korenaar brood

Geknipte krans van brood

 1. Vul een glas met 50 ml lauw water dat niet warmer dan 35 graden is. Meng hier de suiker en het gist door en laat het een klein kwartiertje staan. Je zult zien dat het gist flink reageert op de suiker en bubbels gaat maken.

 2. Meng het door het meel en 250 ml lauw water. Kneed het deeg goed door. Voeg na ongeveer 5 minuten het zout toe. Kneed het deeg ruim een kwartier met de machine of zelfs nog iets langer als je het met de hand gaat kneden.

 3. Laat het deeg een uur rijzen in een kom die bedekt is met plastic.

 4. Verdeel na een uur het deeg in 3 stukken. Bol het deeg wat op en rol het voorzichtig een beetje uit.  Het lukt niet goed om het deeg in één keer in een lange streng te rollen, daarom kun je het beter in etappes doen. Zo stretcht het deeg steeds wat verder. Vorm er 3 ronde kransen van, leg het deeg op bakpapier en bedek de ringen met plastic dat licht is ingevet. Omdat het plastic wat vet is blijft het niet op het brood kleven.

 5. Verwarm na 45 minuten de oven voor op 200 graden (hete lucht) en plaats een bakje met warm water onderin de oven. Het vocht zal verdampen en het brood zal knapperig bakken. Heb je een baksteen om brood op te bakken, zet de oven dan nog 20 minuten eerder aan zodat de steen goed warm kan worden.

 6. Bestrooi het brood met wat bloem. Dit ziet er straks extra mooi uit. Knip met en schaar het brood diep in en verhuis het stukje brood dat je knipt met de schaar en al een beetje naar buiten.

 7. Knip nu de alle drie de broden. Zodra de broden in de oven gaan mag de temperatuur terug naar 200 graden.

 8. Bak de broden in een kleine 20 minuten gaar. De  broden zijn vrij snel gaar omdat ze ingeknipt zijn. Bak ze dus niet te bruin, anders zijn de geknipte kransen van brood te hard.


Ingeknipt ringvormig korenaar brood


In plaats van de broden te bestrooien met bloem kun je ze ook bestrooien met sesamzaad. Na het inknippen geeft dit een mooi effect

IIngeknipt ringvormig korenaar brood

Trek een of twee stukjes van de krans af en beleg ze naar keuze. Omdat het vrij kleine broodjes zijn, kun je ze ook goed als vervanger van stokbrood gebruiken bij lekkere hapjes en smeersels. Maar ze zijn ook heel geschikt bij een barbecue, een kaasfondue of voor bij de soep.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page