No knead bread gebakken in gietijzeren pan


No knead bread gebakken in gietijzeren pan
Lekker knapperig brood rustiek brood bakken,  zoals de bakkers doen maken in Zuid Europa. Dat is mij nog niet eerder gelukt. Totdat ik ontdekte dat je geweldig brood kunt bakken in een gietijzeren pan in de oven! Een No knead bread gebakken in gietijzeren pan, oftewel een brood dat je niet hoeft te kneden.

In de Zuidelijke landen worden de broden met meer vocht gebakken, in speciale ovens op steen. Dit kijken we dus eigenlijk een beetje af en kun je ook zelf doen in je oven.


Zonder kneden, met wat geduld en een gietijzeren pan, op een hoge temperatuur; dat zijn de geheime ingrediënten.


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Het recept is een mengelmoesje van wat ik op internet las en wat er in de kast aanwezig was. Bloem en roggebloem. Roggebloem geeft wat meer smaak aan je brood maar je kunt het vast vervangen door bloem. Bij broodbakken moet je toch altijd bij iedere soort bloem “voelen” of het vochtig genoeg is. Dit gevoel krijg je door ervaring. Het ene bloem heeft namelijk meer vocht nodig dan het andere.
No Knead bread; brood zonder kneden

Benodigdheden:

  1. 300 gram bloem

  2. 170 gram roggebloem

  3. 380 gram water

  4. 1 gram gedroogde gist (heel weinig dus)

  5. 8-9 gram zout


Zo maak je no knead bread; brood zonder kneden

Omdat het brood 12-18 uur moet rijzen, hierna licht vormen en weer 2-3 uur moet rijzen begin je bijna een dag eerder.  Dit nadeel is echter ook een voordeel. Je bent minder tijdsgebonden en anders laat je het brood gewoon nog wat langer rijzen.


Zelf roer ik de avond voordat ik wil bakken de ingrediënten door elkaar in een beslagkom.  Is je deeg echt te zwaar om door elkaar te roeren, voeg dan eventueel nog een klein beetje vocht toe. Hieromheen gaat een plastic zak en nu laat je het 12-18 uur met rust. De volgende ochtend, uit je werk of uit school zie je een prachtig deeg vol bubbels.


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Het deeg is zeer elastisch en heel zacht en wat mij betreft valt er zo goed als niet mee te werken. Het lijkt erg op het deeg van ciabattabrood. En dat is juist een goed teken want hoe lekker knapperig kan dit heerlijke Italiaanse brood zijn?


Wil je meer controle over je brood, dan kun je proberen wat minder vocht te gebruiken maar ik vind het zeer geslaagd en lekker zo. Ik accepteer die beetje onmogelijke omstandigheden gewoon.  Een rustiek brood hoeft toch niet perfect rond te zijn


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Vorm met veel bloem een bol van het deeg. Ik leg de nadruk op veel omdat ik dit een andere maal niet heb gedaan en het deeg aan mijn theedoek bleef plakken en dan raak je een kwart van het brood kwijt dat op de theedoek zit.  Jammer!


In plaats van in een theedoek kun je het ook een vel bakpapier verkreukelen, insmeren met weinig olie en het brood hierin laten rijzen.

Leg het deeg op een theedoek met veel bloem in de beslagkom.  Of laat je deeg in een met bloem bedekt rijsmandje rijzen. Doe de plastic zak opnieuw over de kom en laat het goed 2 uur staan.

Verwarm je lege gietijzeren pan zo’n 3 kwartier voor op 250 graden.
Bak op deze hoge temperatuur. Bij lager bakken heb ik minder spectaculair brood gebakken. Het was zeker lekker maar zag er minder mooi uit met de barsten.


Schuif voorzichtig het deeg in de gloeiend hete pan. De onderkant van het deeg komt nu bovenin te liggen.

Ik heb geen sneden gemaakt in het deeg, dit ontstond tijdens het bakken uit zichzelf.


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Bak het brood ongeveer 30 minuten met deksel op de pan. Na 30 minuten bak je het nog 15-20 minuten zonder deksel.


Het deksel houdt het vocht in de pan, wat resulteert in die knapperige brood. Echt mijn beste brood ooit geworden! Het kost wat tijd, de oven kost energie maar het gevoel als ik zo’n heerlijk brood uit de oven haal is bijna onbeschrijflijk. Maar ik ben dan ook een echte broodliefhebber!
Helemaal blij met dit resultaat heb ik een boek gekocht van Jim Lahey dat my bread heet. Ik weet niet zeker of hij de “uitvinder” is van No knead bread, maar zijn naam zie je overal terug op het internet of youtube als je zoekt naar informatie over brood zonder kneden.

Grappig; in dit boek vertelt hij over het fenomeen: singing bread.


“Vlak nadat het brood uit de oven komt gebeurt er vaak iets raars; a rapid fire cracking sound, one pop after another. Dit zingen is hard en hoor je goed in een professionele bakkerij.” 

Kun je voorstellen dat rijen van dit brood afkoelen en je de broden kan horen zingen?

Ik heb My bread van Jim Lahey gewoon kunnen kopen via Bol.com. Het kost 24,49.Niet goedkoop maar ik ben blij met dit bijzondere broodboek. Er staan heerlijke recepten in met het niet kneden principe. Van focaccia, ciabatta, stirato (Italiaanse baguette), diverse zoete broden en hartige broden. Ik zal het boek vast vaker gebruiken om wat lekkers uit te bakken.


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Bewaren

#brood

0 opmerkingen

Gerelateerde posts