top of page

No knead bread gebakken in gietijzeren pan


No knead bread gebakken in gietijzeren pan
Lekker knapperig rustiek brood bakken, zoals de bakkers doen maken in Zuid Europa. Dat is mij nog niet eerder gelukt. Totdat ik ontdekte dat je geweldig brood kunt bakken in een gietijzeren pan in de oven! Een No knead bread, oftewel een brood zonder kneden wordt gebakken in gietijzeren pan in de oven. Zo bak je het brood als een oven in de oven en ontstaat de knapperige korst omdat het vocht nergens heen kan. Met dit recept maak je zonder veel moeite zelf geweldig lekkere no knead bread gebakken in gietijzeren pan.

In de Zuidelijke landen worden de broden met meer vocht gebakken, in speciale ovens op steen. Dit kijken we dus eigenlijk een beetje af en kun je ook zelf doen in je oven. We gaan vandaag no knead bread gebakken in gietijzeren pan maken.


Zonder kneden, met wat geduld en een gietijzeren pan, op een hoge temperatuur; dat zijn de geheime ingrediënten.

Brood zonder kneden

Het recept is een mengelmoesje van wat ik op internet las en wat er in de kast aanwezig was. Bloem en roggebloem. Roggebloem geeft wat meer smaak aan je brood maar je kunt het vast vervangen door bloem. Bij broodbakken moet je toch altijd bij iedere soort bloem “voelen” of het vochtig genoeg is. Dit gevoel krijg je door ervaring. Het ene bloem heeft namelijk meer vocht nodig dan het andere.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Benodigdheden:

  1. 300 gram bloem

  2. 170 gram roggebloem (geen roggebloem in huis; gewone bloem voldoet ook)

  3. 380 gram water

  4. 1 gram gedroogde gist (heel weinig dus)

  5. 8-9 gram zout


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Zo maak je no knead bread oftewel brood zonder kneden

Omdat het brood 12-18 uur moet rijzen, hierna licht vormen en weer 2-3 uur moet rijzen begin je bijna een dag eerder.  Dit nadeel is echter ook een voordeel. Je bent minder tijdsgebonden en anders laat je het brood gewoon nog wat langer rijzen.


Roer de ingrediënten door elkaar in een beslagkom. Is je deeg echt te zwaar om door elkaar te roeren, voeg dan eventueel nog een klein beetje vocht toe. Hieromheen gaat een plastic zak en nu laat je het 12-18 uur met rust. het deeg zit dan vol bubbels.


Het deeg is zeer elastisch en heel zacht en wat mij betreft valt er zo goed als niet mee te werken. Het lijkt erg op het deeg van ciabattabrood. En dat is juist een goed teken want hoe lekker knapperig kan dit heerlijke Italiaanse brood zijn?


Vorm met veel bloem een bol van het deeg. Legde ik voorheen het deeg op een met bloem bedekte theedoek, tegenwoordig doe ik het in een kom met bakpapier. Zo weet je zeker dat het brood niet blijft plakken. Doe de plastic zak opnieuw over de kom en laat het goed 2 uur staan.


Verwarm je lege gietijzeren pan zo’n 3 kwartier voor op 230 graden bij een heteluchtoven.

Haal voorzichtig de gloeiend hete pan uit de oven en verwijder het deksel. Verplaats het brood met bakpapier en al in de pan. Leg het deksel bovenop de pan en plaats het in de oven.


Bak het brood ongeveer 30 minuten met deksel op de pan. Na 30 minuten bak je het nog 15-20 minuten zonder deksel.


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Het deksel houdt het vocht in de pan, wat resulteert in die knapperige brood. Echt mijn beste brood ooit geworden! Het kost wat tijd, de oven kost energie maar het gevoel als ik zo’n heerlijk brood uit de oven haal is bijna onbeschrijflijk. Maar ik ben dan ook een echte broodliefhebber!


Boek

Helemaal blij met dit resultaat heb ik een boek gekocht van Jim Lahey dat my bread heet. Ik weet niet zeker of hij de “uitvinder” is van No knead bread, maar zijn naam zie je overal terug op het internet of youtube als je zoekt naar informatie over brood zonder kneden.


No knead bread gebakken in gietijzeren pan

Grappig; in dit boek vertelt hij over het fenomeen: singing bread.


“Vlak nadat het brood uit de oven komt gebeurt er vaak iets raars; a rapid fire cracking sound, one pop after another. Dit zingen is hard en hoor je goed in een professionele bakkerij.” 

Kun je voorstellen dat rijen van dit brood afkoelen en je de broden kan horen zingen?


Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page