top of page

Bierbrood zonder kneden uit gietijzeren pan


Bierbrood zonder kneden uit gietijzeren pan
In brood-speciaalzaken kom je steeds vaker brood met bier tegen. Komt dat omdat we op zoek zijn naar brood dat volgens oude tradities wordt gebakken (vroeger bakte de bakker vaak met gist van de brouwer), is het hip omdat we gedreven steeds op zoek zijn naar andere smaken? Of klinkt een bierbrood gewoon huiselijk, gezellig met vrienden, hapje erbij? Ik vind bakken zonder kneden heel leuk om te doen. Daarom besloot ik om een bierbrood zonder kneden te gaan maken. Het deeg wordt kort geroerd en moet dan 12-18 uur rijzen. Dit lange rijzen geeft extra veel smaak aan het brood. Daarnaast geeft het bakken van een oven in een oven, de gietijzeren pan, een korst aan het brood, die je doet denken aan Zuid Europees brood. Roer, geduld en bakken maar: bierbrood zonder kneden uit gietijzeren pan.

Proef je de smaak van het bier in je brood?

Ik heb vaker met bier gebakken; brood en ook cakes. Het is niet zo dat je brood en cake echt naar bier smaakt, maar de smaak is wel duidelijk aanwezig. Ik ben wel een liefhebber van bier, vooral van een Belgische speciaalbier. Ik heb gemerkt dat ik zelf de smaak minder lekker vind als het bier te dominant aanwezig is in je brood en gebak. Daarom koos ik bij dit recept een bier die wat neutraler is en toch wat body heeft. Maak gerust een eigen keuze. Jij gaat het bierbrood zonder kneden uit gietijzeren pan tenslotte zelf eten! Kies dus een bier dat je lekker vindt.Tjonge, Zuid Europees brood in je eigen oven, hoe leuk is dat!

Brood zonder dat je het hoeft te kneden? Het lijkt een sprookje maar het werkt! Hoe? Je leest het hier in een eerder blog.


Bierbrood zonder kneden laten rijzen

Bierbrood zonder kneden uit gietijzeren pan

Benodigdheden:

 1. 1 bier naar eigen keuze  (330 ml)

 2. 440 gram bloem (ik gebruikte ongebleekte bloem van de molen, vandaar dat het brood iets donkerder is) plus wat extra

 3. 9 gram zout

 4. 1 gram gedroogde gist

 5. Eventueel een rijsmandje

 6. Gietijzeren pan

Bierbrood zonder kneden uit gietijzeren pan

Zo maak je bierbrood zonder kneden uit gietijzeren pan

 1. Doe alle ingrediënten in een kom en roer het goed door.  Omdat de luchtvochtigheid overal verschillend is, en ook iedere soort bloem meer of minder vocht op neemt moet je een recept om brood te maken altijd als basis zien. Hoe ziet je deeg eruit, moet ik meer water of bloem toevoegen? Mijn deeg was met dit recept te stevig. Om knapperig brood te maken in de gietijzeren pan, maak ik altijd een vrij vochtig deeg. Net als bijvoorbeeld bij deeg van ciabatta. Ik voegde dus een klein beetje water toe, tot het deeg soepeler en vochtiger was.

 2. Je kunt het deeg doorroeren met een (pol)lepel of vork, net wat je het fijnst vindt. Een paar minuten is voldoende. Doe vervolgens een plastic zak over het deeg en zet het 12-20 uur weg. Ik maak het vaak de avond van te voren rond het eten en ga de volgende ochtend verder.

 3. De volgende ochtend was het deeg ondanks dat het maar 1 gram gist bevatte, goed gerezen. Plaats een theedoek in een rijsmandje of andere ronde kom en bestrooi het met voldoende bloem. Doe je niet genoeg bloem op de theedoek en op het deeg, dan plakt het deeg straks vast aan je theedoek en dat zou jammer zijn.

 4. Het deeg is erg vochtig, maar dat geeft niet. Strooi een handje bloem over je werkblad en schraap het deeg uit de kom op de bloem. Vorm met voldoende bloem een bal van het deeg. Als het erg plakt, voeg je iets meer bloem toe totdat je weer vat krijgt op het deeg. Rol tot slot de bol door het bloem om plakken aan de theedoek te voorkomen en het brood een mooie witte bovenkant te geven. Verhuis de bol naar het rijsmandje. Wat straks de bovenkant wordt, is in de het rijsmandje de onderkant.

 5. Laat het deeg nog ruim 2 uur rijzen. Verwarm ongeveer 30-45 minuten voor het bakken de oven voor op 250 graden. Plaats de gietijzeren pan in de oven. Deze zal heel erg heet worden, maar zo hoort het!

 6. Als de pan goed is voorverwarmd, dit duurt minimaal 30 minuten, haal je het uit de oven. Haal het deksel van de pan en leg hem op een hittebestendige plek. Haal voorzichtig het brood uit het rijsmandje en leg het in de pan zonder de pan aan te raken. Je hoort het deeg meteen dichtschroeien.

 7. Doet het deksel op de pan en bak het brood in de gietijzeren pan in de oven. Na 30 minuten mag het deksel van de pan. Bak het bierbrood zonder kneden nog 15 minuten zonder deksel en haal het vervolgens uit de pan.


Bierbrood zonder kneden in een gietijzeren pan

De barsten in het brood ontstaan spontaan tijdens het bakken. Er is geen mes aan te pas gekomen.

Het rijzen duurt wat langer, maar geeft jou ook meer tijd om te plannen

Brood zonder kneden of no knead bread zoals het in het Engels heet, komt uit Amerika.  Ik vind het leuk om steeds meer recepten op deze manier te maken en eigenlijk lukt het altijd. Brood met wortelsap, geroosterde aubergine, bier, of Snel Turks brood.  Het is heel prettig dat je geen machine nodig hebt om te kneden, maar het lange rijzen geeft ook meer karakter aan brood. Daarnaast heb je meer tijd om te kiezen wanneer je het wilt afbakken. Of het nu 12 uur rijst of 20 uur. 


Plan je brood zoals het jou uitkomt

De oorsprong van dit brood zonder kneden vind je in het boek: My bread van Jim Lahey.Bierbrood zonder kneden uit gietijzeren pan is een niet gesponsord blog. Gebruik zelf je favoriete bier.


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page