Bak van Paul Hollywood
top of page

Bak van Paul Hollywood


Bak van Paul Hollywood
Heel Holland bakt heeft het bakvirus aangestoken, we zijn massaal gaan genieten van de mogelijkheden en het bakproces. En hoewel de Nederlands versie een feel good serie is waar ik graag naar kijk, vind ik de originele versie van het Verenigd Koninkrijk eigenlijk net iets beter. Het level is net iets hoger en ik zie hier meer nieuwe technieken en ingrediënten. Moet ik ook nog wel zeggen dat ze in de Engelse versie iets meer tijd lijken te krijgen en dat kan cruciaal zijn. Al 13 jaar is Paul Hollywood als jurylid het gezicht van The Great British Bake Off (TGBBO).

Als meesterbakker beoordeelt hij de kandidaten kritisch en ooooh wat hoopt iedereen op een handshake van Paul; de ultieme positieve beoordeling en Paul is hier niet heel scheutig mee. In Bak van Paul Hollywood verklapt Paul zijn allerbeste recepten en dat zijn vaak favoriete klassiekers. Zowel zoete, hartige als broodrecepten, een fijne combi dus laat ik je zien in dit review van Paul's nieuwste bakboek.


Paul: "Baktrends komen en gaan (we hadden cronuts en cruffins en wie weet wat erna komt), maar er gaat niets boven de klassiekers: een Victoria Sandwichcake, worteltaart, gemberbiscuits of een beboterde scone."

Inhoud bij het review van Bak! van Paul Hollywood

Klassieke recepten

Meer dan 80 vaak klassieke recepten verdeeld over 6 hoofdstukken. Bij welk hoofdstuk ga jij het eerste kijken?


Heerlijk hoe divers bakken is. Van een lekker versgebakken broodje bij het ontbijt, een koekje bij de koffie tot lunches, lekkers voor bij de afternoon tea en desserts.


Paul: "Ik vind dat je niet moet rommelen met klassieke recepten."

Key lime pie uit Bak! van Paul Hollywood

Review Bak! van Paul Hollywood

Ieder recept wordt ingeleid door een persoonlijk stukje over het recept. Dit geeft een eigen touch bij ieder recept. Zo weet ik nu dat de limes in Miami kleiner zijn en een meer intense smaak hebben dan wij hier in de winkel vinden.


De Key lime pie lijkt me heerlijk; de taart heeft een vulling met gecondenseerde melk en lime. Een fijne combi want de lime is een goede tegenhanger van zoete van de gecondenseerde melk en zal lekker fudgy bakken in de oven.


Pasteitjes, Pita broodjes en kaasscones volgens Paul Hollywood

Hoewel Paul een echte zoetekauw is, ligt zijn passie bij brood. Geen wonder ook met een vader die in een bakkerij werkte en het thuis naar vers brood rook. In Bak! is een hoofdstuk brood opgenomen met een flinke hoeveelheid recepten. Van busbroden die altijd lukken tot kaasbrood, chapati's, tortilla's, Engelse muffins, sinaasappelbrioche en traditionele desembroden. Nog nooit brood gebakken? Ook jij kunt het leren:


Paul: "Brood maken is een gevoelskwestie. Het is een vaardigheid die beslist te verbeteren en te beheersen is."

Foto links: Beef and potato pie (gehakt-aardappelpasteitjes). Deze pasteitjes kun je met kant en klaar bladerdeeg maken maar vers is natuurlijk lekkerder. Er staan best een aantal mooie pasteirecepten in zoals: grote pasteien als pastei met Thaise kip of een groot worstenbrood. Maar ook kleine als kleine worstenbroodjes en cheese and onion pasty (kaas-uienpastei).


Foto midden: uit het hoofdstuk brood en platbrood: Pita's. In de oven worden deze broden opgeblazen als een ballon om vervolgens weer in te zakken. Inspiratie voor dit vond Paul tijdens de 6 jaren dat hij op Cyprus woonde.


Foto rechts: Kaasscones; volgens Paul misschien wel lekkerder dan klassieke scones. Met cheddar in het deeg en Parmezaanse kaas bovenop.


Worteltaart en gevulde donuts volgens Paul Hollywood

Foto links: Worteltaart uit het hoofdstuk taarten en cakes. Deze licht gekruide cake blijft door de geraspte wortel en de olie heerlijk smeuïg. In plaats van de glazuur over de topping smeren, kun je het ook met de spuitzak met toefjes op de taart spuiten.


Foto rechts uit het hoofdstuk pizza en donuts: Donut gevuld met room en jam. Tegenwoordig zijn er vele soorten donuts te krijgen maar Paul vindt deze klassieker het allerlekkerst.


Foto onder: Amandel-peren taart: een perfect taartje. Zoete bodem, gemberjam, frangipane en peer. Prachtig om te zien en mooie smaakcombinatie.

Blondies en banoffee pie van Paul Hollywood in Bak!

Foto links: Blondies; het goddelijke zusje van de brownie. Witte chocolade en frambozen zijn een fijne combi. De pistachenootjes geven smaak, structuur en een mooi kleurtje.


Foto rechts uit het hoofdstuk desserts: Banoffee pie. Misschien wel lekkerder dan tiramisu. Met dulce de leche, banaan en slagroom op een knapperige bodem.


Paul: "Desserts? Ze hebben echter allemaal met elkaar gemeen dat het draait om onvervalst genieten."

Bak! van Paul Hollywood; yes please!

Dit boek zit bomvol klassiekers die over het algemeen voor iedereen goed te doen zijn. Maar ook ervaren thuisbakkers zullen genoeg uitdaging vinden. De recepten zijn over het algemeen gemaakt met ingrediënten die je al in de keukenkastjes hebt of goed verkrijgbaar zijn. En dat is wel zo fijn. Van eenvoudige havermoutkoekjes tot een omelet Sibèrienne (bombe met ijs en merinqueschuim, kort gebakken in de oven).


Bak! van Paul Hollywood is te koop in de boekenwinkel en online.

EAN: 9789461432827


-- MET DANK AAN --
Graag wil ik Uitgeverij Good Cook bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Bak! van Paul Hollywood. De fotografie is van Haarala Hamilton

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

bottom of page