top of page

Naanbrood met knoflook en koriander


Naanbrood met knoflook en koriander
Net als dat een roti niet compleet is zonder rotiplaat, zo eet ik graag naanbrood bij Indiaas eten. Het scheuren van het brood heeft wat. Het brood dempt de spicy kruiden in het eten; heerlijk! Een afbak naanbrood uit de supermarkt vind ik zo tegenvallen; dat is best hard en vind ik weinig smaakvol. Gelukkig kun je het zelf. Naanbrood met knoflook en koriander; een prachtig platbrood uit India.

Eigen baas

Heb jij al eens naanbrood met knoflook en koriander gebakken? Misschien kan ik je nu overhalen zelf aan de slag te gaan met dit recept om naanbrood. Zelfgebakken naan is niet te vergelijken met de harde bonken, de afbakbroodjes uit de supermarkt. Het handigst is het natuurlijk als je een machine beschikbaar hebt om het deeg te kneden, maar je spierballen kunnen het ook. Maak zoveel als je wilt, want als je het recept zelf maakt kost het niet veel en het is smakelijker omdat je zelf de baas bent van de kruidencombinatie.


Verse koriander

Koriander leren waarderen

Hmm, lekker hoor. Ik moest vroeger koriander leren waarderen, maar tegenwoordig vind ik het heerlijk. Ik koop het vers in een grote bos op de markt. Een groot deel van de gewassen en wat opgedroogde koriander gesneden gaat hup de diepvries in.


Het broodmachine bakboek
Een prachtig boek op een wat oude foto..

Vroeger niet aan te slepen

Het broodmachine bakboek van Jennie Shapter was een aantal jaren geleden een rage onder de thuisbakkers met een broodbakmachine. Er staan veel waardevolle recepten in. Ook recepten die niet in de machine worden gebakken, maar wel door de broodbakmachine gekneed worden.

Naanbrood met knoflook en koriander

Naanbrood met knoflook en koriander

Benodigdheden voor 3 platte broden:

 1. 280 gram bloem

 2. 100 ml water

 3. 60 ml yoghurt

 4. 1 teen knoflook

 5. 1 theelepel gedroogde en gemalen koriander

 6. 1 theelepel zout

 7. 2 theelepels vloeibare honing

 8. 4 eetlepels ghee of roomboter, waarvan 1 theelepel in het brood, de rest om brood mee in te smeren

 9. 1 theelepel gedroogde gist

 10. 1 flinke eetlepel fijngehakte verse koriander

 11. Voeg eventueel een snufje peper of chilipeper toe


Laat het boord rijzen goed afgedekt onder plasic folie of een natte theedoek

Recept naanbrood met knoflook en koriander

Kneed alle ingrediënten, op het zout en de verse koriander na, in de machine of met de hand tot een flexibel deeg. Voeg na 5 minuten het zout toe. Kneed het deeg zo'n 15 minuten. Vlak voordat je klaar bent mag de verse koriander door het mengsel. Het best kun je dit met de hand doen.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.


Met dit recept kun je 3 flinke naan-broden maken. Terwijl je 1 brood maakt, bedek je de rest van het deeg met plastic folie of een natte theedoek.


Heb je een grill? Verwarm de grill (of anders de hele oven) voor op de hoogste stand.


Vorm je deeg voor naanbrood tot een druppelvorm

Vorm van 1/3e deel van het deeg een grote druppelvorm van ongeveer 5-8 mm dik. Dat kan met een roller maar ook met de hand. Een beetje rustiek mag het er van mij best uitzien.


Laat het brood enkele minuten rusten onder een theedoek.

Op mijn bakblik gaan 2 broden tegelijk.  Eerst bak ik het brood een beetje onderin het midden van de oven een minuut of 2-3. Hierna verhuis ik de broden direct onder de hete grill.

Stop; niet weglopen nu!

Blijf bij de oven. Het brood kan nu plots flink gaan rijzen, bubbels of blaren vertonen en wordt zomaar ineens bruin of zwart als je te laat bent. Draai de naan ook nog kort om. Kijk eventueel op het eind constant door het ovenraam naar binnen. Hou je handschoenen aan om in een rap tempo het brood uit de oven te kunnen halen.


Haal het naanbrood uit de oven en bestrijk het met ghee of boter.

Naan, heerlijk voor bij de maaltijd.

Uit de oude doos

Dit artikel is wat ouder en het was de hoogste tijd om te voorzien van nieuwe foto's. Naanbrood wordt thuis met enige regelmaat gemaakt, maar vaak vergeet je dat fototoestel te pakken.


Oude foto van naanbrood
Dit blog heeft een update gekregen met nieuwe foto's, Dit is een oud exemplaar.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page