top of page

Bakken met haver van Natascha van der Stelt


Bakken met Haver van Natascha van der Stelt
Bakken met Haver van Natascha van der Stelt
Misschien komt omdat ik altijd al een papkind ben geweest; maar ik hou heel erg van haver en dan met name havermout. Ik at het als kind heel graag. Een jaar of 10 geleden geleden kocht ik mijn eerste boek over havermout dat superfood heet van Patty Harpenau. In die tijd was superfood helemaal nog niet trending. Ik kocht het omdat er veel vernieuwde ideeën in stonden om met havermout aan de slag te gaan, echter veelal wel met suiker, als was het al iets minder dan gebruikelijk.

Ik ken Natascha van der Stelt al een aantal jaar. Ik kom haar af en toe tegen bij events omdat Natascha als recensent bij Hebban werkt. Hoewel ze enorm veel boeken leest, ligt haar hart bij koken en bakken. Twee jaar geleden besloot Natascha te stoppen met het eten van snelle koolhydraten en suiker.Er zijn veel boeken waarin “suikervrij” gebakken wordt. Daarmee wordt vaak zonder geraffineerde suiker bedoeld. Vaak wordt er dan gekozen voor bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker, palmsuiker enzovoort.


Naast bakken met haver, is Natascha echt suikervrij gaan bakken. Zij laat alle suikervervangers links liggen. Wow, wat een uitdaging!

Bakken met Haver van Natascha van der Stelt

Bakken met haver en zonder suiker. Wat kun je verwachten? Van koek, scones, muffins en taart naar de hartige kant van het bakken. In van alles wat vind je onder andere recepten van cake in een mok, clafoutis, kaneelbroodjes, pizza’s en wafels. Ieder recept is voorzien met een foto.Bakken met Haver van Natascha van der Stelt

Links: Dit is Natascha met een van haar eerste baksels met haver: de appeltaart. De taart werd gezoet met gedroogde abrikozen en kaneel.


Midden: Cake met kaas en salie. Als echte kaaskop met een liefde voor Italië trekt dit recept natuurlijk enorm. Zou je dit bij de koffie eten of als tussendoortje?


Rechts: Zuid Afrikaans beskuit.

Natascha: In Zuid Afrika wordt beskuit gegeten bij een kop koffie en doopt iedereen de beskuit in de koffie. Ook met een likje boter is beskuit heerlijk.

Bakken met Haver van Natascha van der Stelt

Deze wortel-noten taart  is de suikervrije variant op carrot cake met een fris zoete frosting bovenop.


Bakken met Haver van Natascha van der Stelt

Onlangs at ik in een Portugees café deze verwennerij en sinds dit tijd staat de klassieke pastéis de nata hoog op mijn to do list. Deze versie vind ik dan ook reuze interessant. Om zelf aan de slag te gaan heb ik inmiddels al vanillepoeder aangeschaft dat je nodig hebt voor deze Portugese roomtaartjes.In veel recepten gebruikt Natascha vanillepoeder, kaneel of kokos om het baksel iets te zoeten.


Bakken met Haver van Natascha van der Stelt

Natascha is een kei in het ombouwen van recepten met tarwe naar haver. Links boven: Brusselse wafels en rechts boven Muesli repen.


Links onder cake in een mok met rood fruit en rechts onder: Peren muffins met blauwe kaas en walnoot.Natascha over alles gaan bakken met haver: Ik het hiervoor gekozen omdat het hoort tot de langzame koolhydraten, waardoor gerechten met haver voedzaam zijn. Je kunt er ook makkelijk mee bakken. In de vorm van havermout is het overal verkrijgbaar voor een lage prijs. Het is ook erg lekker in gebak.

Bakken met Haver van Natascha van der Stelt
Bakken met Haver van Natascha van der Stelt

Respect! Bakken met haver: lekker en zoet. Bakken zonder suiker, dus ook geen suikervervangers!

Geen suiker en toch zoet

De laatste jaren wordt er steeds meer gebakken met haver. Niet alleen omdat het glutenvrij is (dit is het alleen als het glutenvrij verwerkt is bij de fabriek of molen), maar ook omdat het heel voedzaam is en je bloedspiegel langdurig op pijl houdt. Ja, ik bak regelmatig heel zondig, maar ik maak ook graag een gezondere keuze. En veelal komt haver in de vorm van havermout dan bij mij om de hoek kijken. Ik heb er zelfs een speciaal koffiemolentje voor aangeschaft dus havermeel is in no time gereed.Bakken met haver gaat echter verder dan alleen af en toe een gezonde keuze maken, wat ik heel knap vindt. Bakken met haver is toch iets moeilijker dan met tarwe en suiker. Je mist de gluten die het deeg doen rijzen, de suiker die behalve smaak ook structuur geven aan gebak. Natascha gaf echter niet op en ging op zoek naar alternatieven als vanillepoeder, kaneel en kokos.


Gezonder bakken, het is een keuze waar je zelf achter moet staan. Je moet de knop een beetje omzetten en jezelf laten wennen aan een andere smaak, niet altijd op zoek gaan naar de smaak van suiker in gebak.


Je kunt volledig suikervrij bakken. Maar ook als je wilt minderen met suiker is dit boek zeker interessant. Past het suikergehalte aan naar jouw wens.


Natascha van der Stelt reikt je vele handvatten om aan de bak te gaan met langzame koolhydraten en zoetjes aan zul je leren dat suiker minderen niet alleen een gezonde keuze is, maar ook heel lekker kan zijn.

Bakken met haver van Natascha van der Stelt is te koop bij de boekenhandel.

ISBN: 9789402601732

-- DANK --
Bedankt Aerial Media Company voor de mogelijkheid een review te schrijven.  De fotografie is van Natascha van der Stelt. De foto van Nastascha met de appeltaart en de choco-pecankoekjes zijn van Sofie van der Eijk
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page