Cake bakken met slagroom, ricotta, cottage cheese, yoghurt, appelmoes, crème fraîche of zelfs met zwarte bonen of zijden tofu. Ik heb heb het al eens geprobeerd want ik vind het reuze leuk om te kijken wat een nieuw ingrediënt met je cake doet. Het verbaast me vaak dat de meeste recepten gewoon hartstikke lekker zijn.
Als je met al deze bijzonder ingrediënten kunt bakken; dan moet een kaneelcake bakken met mascarpone en havermout toch ook een eitje zijn? En dat goed gelukt; deze kaneelcake met havermoutmeel en mascarpone mag in de rij cakerecepten zonder boter.
In plaats van boter gebruik je mascarpone; dit is lekker fris met een zuurtje en minder vet dan boter of olie
Ik heb eigenlijk best vaak mascarpone in huis. Meestal gebruik ik het om te combineren met slagroom. De slagroom wordt er steviger en frisser van. Heerlijk voor op taart, in taart, op cupcakes; you name it. Mascarpone bevat een stuk minder vet dan boter en het bevat een zuurtje dat bakpoeder vast goed doet rijzen en dat is goed want dan zit er lucht gevangen in de cake.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Kaneelcake met havermoutmeel en mascarpone
Benodigdheden:
250 gram mascarpone
125 gram bloem
125 gram havermout-meel (maal je havermout bijvoorbeeld met een koffiemolen)
1/2 zakje bakpoeder (7-8 gram)
3 zakjes vanillesuiker
150 gram fijne suiker
5 eieren
3-4 theelepels kaneel
110 ml melk (gebruik je alleen bloem, dan iets minder)
Snufje zout
Kaneelcake met havermout en mascarpone
Verwarm de oven voor op 170 graden, heteluchtoven en smeer je bakvorm met wat boter en bestrooi het met wat bloem. Mijn bundtvorm was met 2,5 L inhoud eigenlijk net een beetje aan de grote kant. Een bakvorm met ongeveer 1,8-2 L inhoud, zal beter passen. Mijn cake werd niet zo hoog.
Klop de eieren goed luchtig. Doe de suiker en het vanillesuiker erbij. Voeg de kaneel en het zout toe. Klop de mascarpone door het mengsel.
Klop de gezeefde bloem, havermoutmeel en bakpoeder kort door het beslag en voeg de melk toe. Het havermoutmeel neemt meer vocht op dan bloem. Gebruik je alleen bloem, voeg dan iets minder melk toe.
Vul je bakvorm en bak de kaneelcake in ongeveer 50 minuten gaar.
Tip: bestrooi de bovenkant met een mengsel van poedersuiker en kaneel
Comments