top of page

Healty havermout zadenbrood met banaan


Healty havermout zadenbrood met banaan
Omdat het niet altijd feest is, wilde ik graag een voedzaam brood maken, dat je kunt eten als koek, ontbijt of tussendoortje. Wat had ik eigenlijk allemaal in huis en is dit te combineren met veel zaden en pitten? Omdat ik zelf niets tegen koolhydraten heb, integendeel ik vind ze heerlijk, gebruikte ik een bescheiden deel havermout, die ik maalde in mijn trouwe koffiemolen. Met dit gemakkelijke recept bak je zo dit Healty havermout zadenbrood met banaan, lekker joh!

Wat heb je eigenlijk in je keukenkasjes?

Even snuffelen; wat had ik nog meer; ja een paar bananen, paar eetlepels Maple-siroop (honing zou ook lekker zijn), lekker veel kaneel om te zoeten en bakpoeder om het geheel wat lucht te geven. Jammer, ik heb niet aan noten gedacht, want die lijken me hier ook heerlijk in.

Zo ontstaan vaak mijn recepten. Dan ga ik met de ingredienten op zoek naar een evenwicht; 2 eieren of 3? Nee, niet teveel ei-smaak. Olie? Hoeveel en welke? Melk of water? Er moet wat vocht in want de havermout houdt wel van wat vocht.


Ik koos allerlei zaden die ik had, ik heb er zelfs nog meer die ik zou kunnen gebruiken, maar het is een keuze. Mijn quinoa was zo’n beetje over datum, deze kon ik dit mooi gebruiken. Laat je bij recepten leiden door de receptuur, maar wat mij betreft mag je hier en daar er gerust een eigen draai aan aan geven. Als de basis maar klopt.


je cakevorm korter maken

Healty havermout zadenbrood met banaan

Benodigdheden:

 1. 2 rijpe medium bananen

 2. 2 eieren

 3. 100 gram gemalen (glutenvrij) havermout of meel naar eigen keuze, dit maal je met b.v. een koffiemolen

 4. Zaden en pitten; ik koos voor:

 5. 50 gram maanzaad

 6. 75 gram zonnebloempitten

 7. 50 gram sesamzaad

 8. 75 gram quinoa

 9. 85 gram melk of melk naar eigen keuze

 10. 30 gram maple siroop (honing kan ook)

 11. 25 gram olijfolie (of zonnebloem-, arachide- of kokosolie)

 12. 6 gram kaneel

 13. 5 gram zout

 14. Cakevorm van 21-22 cm of verklein de vorm net als ik door een stuk op te vullen met bv. een bakring

lekker met een beetje tahin

Healty havermout zadenbrood met banaan

 1. Bekleed de cakevorm met bakpapier, zo weet je zeker dat je brood straks goed uit de vorm komt. Verwarm de oven voor op 150 graden elektrisch of 160 graden met boven- en onderwarmte.

 2. Klop de eieren luchtig en spatel vervolgens de overige ingredienten hier doorheen.

 3. Vul de vorm en bak het gezonde havermout zadenbrood met banaan in ongeveer 55-65 minuten gaar en lichtbruin.

 4. Is het brood, een tussendoortje, ontbijt of toch healty cake? Wie zal het zeggen, beslis zelf maar.  Ik heb stukjes gegeten met een dun laagje tahin, maar ook “kaal” als lunch of vieruurtje uit mijn werk. Ik heb ze per stuk tussen wat bakpapier ingepakt in de diepvries en haal er steeds een plakje uit. Heerlijk!

Healty havermout zadenbrood met banaan

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page