top of page

Bapao zelf maken

Bapao zelf maken
Een van mijn eerste broodbakboekjes was zo’n 13 jaar geleden dit boekje:  “Brood van ver & dichtbij van Ineke Berentschot”. Hierin stonden kleine interviews met bakkers, inwonenden uit andere landen of andere personen die een goed recept hadden. De bapao te schitterende tussen recepten als duivenkater, Khobs Daar, pide, krentenwegge en echt Fries suikerbrood. Bapao zelf maken is heel goed zelf goed te doen. Ik laat je zien hoe je dit het beste kunt doen.

Ik vind een bapao heerlijk. Ze zijn echter vrij prijzig, en je koopt ze per stuk, niet een hele schaal vol. Als je ze zelf maakt kun je er zoveel maken als je wilt. Ik maak ze vaak de dag nadat we babi ketjap hebben gegeten. De babi ketjap die over is, gebruik ik als vulling in de bapao. Misschien wil jij wel een hele andere vulling, dus kies een inhoud die jij lekker vindt.En zo leuk: een bapao kun je echt heel makkelijk zelf maken. Het enige dat je wel nodig hebt is een stoompan. Dit kan een speciale stoompan zijn, maar bij de toko kun je een bamboe stoommandje kopen. Deze kun je op je pan plaatsen en kost een stuk minder.

Bapao maken

Bapao zelf maken

Uit Brood van ver en dichtbij van Ineke Berentschot

Benodigdheden voor 20 stuks, halveer het recept als je dit wel erg veel vindt.:

  1. 1 kg bloem

  2. 20 gram droge gist

  3. 10 gram zout

  4. 450-500 ml lauwe melk

  5. 1 ei

  6. 150 gram suiker


Voor de vulling:

  1. Ongeveer 300-400 gram vulling, bijvoorbeeld gekruid gehakt, stukjes kip, babi ketjap. Vlees dat je over hebt kun je wat opbakken en een Indische smaak geven.

Bapao maken

Zelf bapao maken

  1. Voor de vulling: Ongeveer 300-400 gram vulling, bijvoorbeeld gekruid gehakt, stukjes kip, babi ketjap. Vlees dat je over hebt kun je wat opbakken en een Indische smaak geven.

Kneedt de ingrediënten van het deeg goed door. Dit kan met de hand of met de machine. Laat het 60 minuten rijzen.  Maak je vulling, zelf gebruik ik altijd babi ketjap een dag ervoor.


Snij van bakpapier vierkante stukken. Hier leg je straks het broodje op in de stoompan.  Na een uur rijzen, snij je het deeg in 20 stukken. Laat het deeg nog zo’n 20 minuten onder een natte theedoek of een ingevet stuk plastic rijzen.

 Bapao zelf maken

Maak een klein papje van bloem met wat water om straks je broodje dicht te plakken. Rol een klein rondje van deeg waarbij de binnenkant van het deeg net iets dikker is dan de buitenkant.

Leg een schepje vulling in het midden van dit rondje.


Bestrijk de buitenkant van het deeg met het papje en maak het broodje dicht. Draai het bolletje om; de bovenkant wordt nu de onderkant en leg het broodje op een bakpapiertje.

Bapao maken

Verwarm het water in de pan. Leg enkele broodjes in stoompan. Niet te veel, want de broodjes zullen een stuk groter worden tijdens het stomen. Ik stoom er meestal een stuk of drie, maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe groot jij de broodjes maakt.


Na zo’n 20 minuten stomen zijn je broodjes klaar.

Bapao zelf maken

Heerlijk met wat zoetzure saus. Samen met een kom soep heb je een volwaardige maaltijd.

Bapao, je hebt ze zelf gemaakt!

Een van mijn favoriete boekjes met broodrececpten. Het is niet heel dik, maar heel prettig om te lezen en met veel goede recepten.


Gerelateerde posts

Comments