top of page

Hoe maak je cakepops?


Hoe maak je cakepops?
Cake pops, je kunt er niet meer omheen. Waren het vroeger muffins of cupcakes, nu wil iedereen graag een cakepop. Een klein cakeballetje versierd met chocolade en wat je maar wilt. Zonder stokje noemen we het caketruffels. Maar hoe maak je cakepops? Er zijn verschillende manier en die laat ik je zien.

Cakepops zijn kleine cakeballetjes op een stokje omhulst door voornamelijk chocolade maar natuurijk zijn er ook andere mogelijkheden als glazuur of gietbare fondant. Cakepops zijn ideaal om te maken als left over van cake.


Hoe maak je cakepops?

Je kunt ze volledig zelf maken van cake waarvan je balletjes draait maar je kunt ook cakeballetjes maken met een cakepopmachine/cakepopmaker of cakepop bakplaat.

De cakepopmachine, die bezit ik momenteel nog niet, maar mijn handen kunnen balletjes draaien en een cakepopplaat bezit ik wel. Hier bespreek ik deze twee methodes.

Methode 1: de DIY werk oftewel, de cakepop wordt handgemaakt. 

Cakepops die je zelf draait van balletjes, iedereen kan dit maken. Zelfs zonder oven want je maakt ze van cake en dat kan zelfgemaakte verse cake zijn maar ook kant en klare cake uit de winkel.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Hoe maak je cakepops?

Methode 1: Met een basiscake

Zelf bakte ik een basiscake van:

  1. 200 gram suiker

  2. 200 gram boter

  3. 200 gram bloem

  4. 4 eieren

  5. Snufje zout half zakje bakpoeder

Hier kun je straks ongeveer 20 cakepops van maken. Het ligt er een beetje aan hoe groot je de balletjes straks maakt.

Hoe maak je cakepops?

Snij de cake in plakjes en malen

De cake liet zich eenvoudig fijn malen met de staafmixer. Niet iedereen gebruikt de buitenkant van een cake. Dat heb ik wel gedaan omdat ik een zelfgebakken korstje veel te lekker vind om niets mee te doen en ik wil de weegschaal het niet aandoen het volledige korstje zelf op te gaan peuzelen.

Bij gebruik van de buitenkant die knapperig is, moet je wel goed de cake malen. Een te grove buitenkant zie je straks terug, de cakepops worden niet mooi strak na onderdompeling in de chocolade.


Hoe maak je cakepops?

Roer botercreme door de kruimels. Botercreme (boter en poedersuiker 1:1) is handig om te gebruiken omdat de cakepops dan ook langer goed buiten de koeling houdbaar zijn. Ook personen die normaal klagen dat ze geen botercreme lusten, vonden deze cakepops heerlijk!

Je kunt ook een roomkaas vulling maken. Deze is iets lichter en frisser van smaak maar minder goed houdbaar buiten de koeling.

Roomkaas vulling

Hiervoor heb je nodig:

  1. Pakje monchou of andere roomkaas naar smaak

  2. Eventueel 2 eetlepels creme fraiche

  3. Flinke theelepel boter

  4. 125 gram poedersuiker

  5. 1 theelepel vanille of 1 zakje vanille suiker


Voeg de botercreme of roomkaasvulling voorzichtig toe in kleine porties. Voel of het mengsel steviger wordt. Net zolang totdat je er balletjes van kunt draaien. Is het nog te droog, voeg dan nog wat toe.

Hoe maak je cakepops?

Je draait er nu balletjes van. Niet te groot. Deze cakepops zijn wat zwaarder van gewicht dan de onderstaande methode.


Behalve balletjes kun je er ook iets anders van maken. Hierboven werden de cakepops later appeltjes. Laat de cakepops nu goed hard worden in de koelkast.


Hoe maak je cakepops?

Methode 2:  Cakepops met de cakepop-plaat. 

Bijvoorbeeld de Nordic ware maar je komt dit soort platen of de silliconenversie steeds vaker tegen bij b.v. de hema, de xenos.


Je kunt zelf cakemix maken volgens eigen recept, maar heel lekker en gemakkelijk is de cupcakemix van bijvoorbeeld funcakes.


Verwarm de oven voor op 165 graden (heteluchtoven).


Met 250 gram mix kun je ongeveer 22 cakepops maken. Het recept staat op de verpakking. Vet de cakepop bakplaten allebei goed in. Voeg nu bloem in de platen en verwijder het overtollige bloem.

Bak de cakepops gaar in 15-18 minuten.

Hoe maak je cakepops?

Haal de cakepops meteen na het bakken uit de cakepopplaat en laat ze afkoelen. Snij met een mesje de overtollige randjes weg.

Hoe maak je cakepops?

Verwarm een klein beetje chocolade in een glas in de magnetron door de magnetron in korte sessies van 10-15 seconden middelhoog te verwarmen. Roer de chocolade iedere 10-15 seconden even door om verbranden te voorkomen (vooral bij witte chocolade) en de warmte te verdelen.


Prik een gaatje en zorg voor voldoende chocolade in het gaatje en de verbinding van het balletje en het stokje.  Wees niet te zuinig.  De chocolade is straks van belang voor de stevigheid van de cakepop. Zit het stokje niet stevig, dan valt de cakepop straks van zijn stokje bij het indopen in de chocolade!

Hoe maak je cakepops?

Laat de cakepops met chocolade goed afkoelen in de koelkast.


Hoe maak je cakepops?

Verwarm nu de chocolade, hierboven zie je rode chocolade, au bain marie, of in een chocolade smelter. Sommige thuisbakkers vinden het prettig om ook grote hoeveelheden chocolade te verwarmen in de magnetron. Hier heb ik geen ervaring mee, ik vind het prettig dat ik de chocolade goed in de gaten kan houden, dus verwarm ik deze meestal au bain marie. Voor 22 cakepops heb je ongeveer 300 gram chocolade nodig. Het is afhankelijk van de grootte van je cakepop en hoe dik de laag chocolade op je de cakelolly wordt.

Heb je chocolade over? Geen probleem, je kunt het op bakpapier gieten, hard laten worden en later weer gebruiken. Dus ruim chocolade is wel aan te bevelen, het werkt veel prettiger.


Het is NU de tijd om te versieren. Handig is om de versiering klaar te hebben. Dat kunnen spikkels zijn, kleine snoepjes of zelf gemaakte versiersels van fondant. Alles kan, alles mag als je het maar lekker vindt!


Hoe maak je cakepops?

Een heel andere manier op je cakepop te verpakken is met fondant. Waar is het cakeballetje? Deze is hier echt niet te herkennen en diep verstopt onder de fondant.


Wil je weten hoe je deze rozencakepop maakt?

Ben je nieuwsgierig? Je leest het hier.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page