top of page

Sandkuchen Oostenrijkse cake met maizena


Sandkuchen Oostenrijkse cake met maizena
Als thuis de afwas wacht, of de strijk, ik ga koken of bakken, dan luister ik graag naar een lekker pittig muziekje; maar een luisterboek of een gezellige podcast vind ik ook erg leuk. Ongemerkt luister ik eigenlijk best veel en sommige klussen zijn ineens heel snel gedaan. Sinds een paar weken is er een nieuwe podcast online: De Bakcast. Hierin babbelen 2 oud Heel-Holland-Bakt-deelnemers uit seizoen 2018-2019 Liesbeth en Kim heel wat af. Het is zo leuk om te zien dat het bakavontuur voor veel oud deelnemers niet over is zodra zij de tent verlaten. De eerste podcast van de dames ging over de favoriet: Cake!

Naast praten over het bakken van cakes, proeven zij ook zelfgebakken vaak bijzondere exemplaren. Er waren meerdere cakes die ik graag een keer wil gaan bakken maar deze Sandkuchen Oostenrijkse cake met maizena, trok mij het meest. De dames waren erg enthousiast over de smaak in de uitzending en ik en ik ben benieuwd naar de smaak en textuur van maïzena in dit recept. Het resultaat is echt bijzonder lekker, een bijzonder zachte cake die op een speciale manier gebakken wordt.


Deze sandkuchen moet je na 5-10 minuten insnijden, gaat dat wel goed?

De bereiding van het recept is anders dan andere cakes. Zo moet je de oven voorverwarmen op 250 graden (heteluchtoven) en zodra de cake in de oven gaat de temperatuur verlagen naar 200 graden. Door de warmte ontstaat er al snel een lichtbruine korst na zo'n 5-10 minuten. Op dat moment moet je in de bovenkant een snede zetten met een scherp mes. Het openen van de oven terwijl de cake er net instaat voelt voor mij zo tegengesteld want mij is altijd geleerd: je mag de oven pas openen als de cake bijna gaar is anders stort hij in! Ondanks dat het mij onzeker maakte, want dit kan toch niet goed gaan dacht ik, heb ik het gedaan en ik weet nu dat het werkt. Je moet alleen geconcentreerd het recept volgen en even in de buurt van de oven blijven. Na het insnijden verlaag je na 10 minuten de oventemperatuur naar 150 graden.

De Bakcast: "De ingesneden bovenkant van de cake moet tijdens het bakken open breken en de zachte binnenkant eruit duwen."

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Sandkuchen Oostenrijkse cake met maizena

Sandkuchen Oostenrijkse cake met maizena

Benodigde ingrediënten voor cakevorm van 23 cm (25 cm lukt vast ook)

 1. 110 gram bloem

 2. 100 gram maizena

 3. 4 gram bakpoeder

 4. 1 eidooier

 5. 4 eieren

 6. 200 gram boter plus extra voor het insmeren van de bakvorm

 7. 200 gram fijne suiker

 8. 10 gram vanillesuiker

 9. 1 citroen de rasp en 30 gram citroensap

 10. 1 snuf zout

 11. Paneermeel om boter in bakvorm mee te bestrooien

 12. 2-3 eetlepels abrikozenjam

Geen citroen in huis, een flinke eetlepel lemoncurd is een handig alternatief
Sandkuchen heeft een vrij dunne consistentie

Sandkuchen Oostenrijkse cake met maizena

 1. Vet een cakevorm in en bestrooi de vorm met paneermeel.

 2. Smelt de boter en zet het apart. Klop de eieren, eidooier, de vanillesuiker en fijne suiker met de citroenrasp en citroensap tot een wit en luchtig schuim; dit duurt zo'n 8-10 minuten.

 3. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden (alle temperaturen zijn van een heteluchtoven).

 4. Zeef de bloem, het bakpoeder en de maizena boven bij het eiermengsel en spatel het samen met de gesmolten boter voorzichtig tot het gemengd is. Het beslag heeft een iets vloeibare consistentie.

 5. Vul de cakevorm, probeer de zijkant met het paneermeel niet te raken en laat minimaal 2 cm vrij tussen het cakebeslag en de bovenkant van de cakevorm.

 6. Onthoud de tijd dat je de cake in de oven zet.

 7. Zet de cake in de oven en verlaag de temperatuur meteen naar 200 graden.

 8. Bak de cake 5-10 minuten tot er bovenop de cake een lichtbruine korst ontstaat. Zorg ervoor dat de cake niet te ver gerezen is, dus blijf in de buurt om dit in de gaten te houden.

 9. Doop een klein mesje in olie of gesmolten boter; open de oven en snij een flinke snede over de lengte van de bovenkant. Blijf een paar cm bij de buitenrand vandaan. Zo krijgt je cake de typische opengebarsten korst met een zachte binnenkant die als een soort lava door de snede naar buiten wordt geduwd.

 10. Bak de cake nog 10 minuten op 200 graden en verlaag hierna de oven dan naar 150 graden.

 11. Na ongeveer 55-60 minuten is de cake gaar. Haal de cake voorzichtig uit de vorm. Opgelet: de cake is gaar maar is een stuk zachter dan gebruikelijke cakes! Laat de cake afkoelen.

 12. Verwarm de abrikozenjam in een pan op een zacht vuur. Zelf voeg ik altijd een klein scheutje water toe zodat het iets dunner wordt. Je kunt de jam pureren zodat de stukjes abrikozen verdwijnen. Bestrijk de bovenkant met de jam. Omdat ik nog wat jam overhad, smeerde ik de zijkanten ook in; zo gaan de zijkanten ook licht glanzen en wordt het iets donkerder.

Een zeer zachte cake tijdens en na het bakken

Zo zacht als de cake smaakt, zit het ook in de vorm

De cake heeft 1-2 cm bovenrand nodig vertelde het recept. Je kunt bij mijn cake zien wat er gebeurt als de cake overloopt bij iets meer dan 1 cm ruimte. De cake rijst niet stevig ophoog maar valt opzij. Kies dus liever een vorm die lang genoeg is en minimaal 2 cm ruimte tussen de cake en de bovenkant van de bakvorm heeft, zodat de cake genoeg ruimte heeft om te rijzen. Mijn cakevorm is verstelbaar en kon ik op 23 cm instellen; dat is handig want dit is niet een heel gangbare lengte van een cakeblik.

Hoe kun je cake het beste bewaren

Vers en net afgekoeld is de cake het allerlekkerste. De cake kun je nog een week buiten de koelkast bewaren. Pak hem dan goed in met plasticfolie of aluminiumfolie. Bewaar hem liever niet in de koelkast.

Cake kun je ook goed invriezen voor later!


Sandkuchen Oostenrijkse cake met maizena

De bakcast; de leukste podcast over bakken!

Om de week presenteren Liesbeth en Kim een nieuwe podcast met een thema. Er wordt gebakken, geproefd, gepraat over het onderwerp en gekeken en of er historische informatie is over het thema. Ook vertellen de dames over wat er allemaal gebeurde in de tent van Heel Holland Bakt wat de uitzending niet haalde. De recepten uit de uitzending vind je later terug op de website. De Bakcast; een inspirerende podcast voor beginnende, maar ook voor de gevorderde thuisbakker. Te luisteren op de website en op Spotify.


Tot slot

 • De dames vertellen op de website nog meer over deze Sandkuchen, dit kun je in deze link lezen.

 • Het recept voor deze Sandkuchen; Oostenrijkse cake met een deel maizena komt uit het bakboek Konditorei Zauner.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page