top of page

Basisdeeg voor hartige taart of quiche


Basisdeeg hartige taart of quiche korstdeeg
Taarten heb je in vele soorten en maten. Eigenijk kun je taarten vullen met alles dat eetbaar is. Ook de hartige variant van taart, oftewel de hartige taart of quiche kent vele variaties. Alles is mogelijk, jij bent de baas, jij bepaald de smaak van de vulling. Het deeg van de hartige taart of quiche is minder flexibel. Hoe maak je basisdeeg voor hartige taart of quiche?

Je kunt bladerdeeg gebruiken om een hartige taart te maken, of kant en klaar croissantdeeg. Er zijn ook allerlei pakjes in de winkel om deeg te maken. Maar eigenlijk zitten hier heel weinig extra’s in en je krijgt er als kado vaak nog wat extra ongewenste E-nummers bij.

Dan maak je het deeg voor een hartige taart voortaan toch gewoon zelf! Alle ingrediënten heb je eigenlijk altijd in huis.


Basisdeeg hartige taart of quiche korstdeeg

Basisdeeg voor hartige taart of quiche

Benodigdheden voor 24-26 cm:

 1. 170 gram bloem

 2. 100 gram koude boter

 3. 1,5 eetlepel water

 4. 1 ei

 5. Zout


Basisdeeg hartige taart of quiche korstdeeg

Zo maak je Basis deeg voor hartige taart en quiche

 1. Voeg de gezeefde bloem en zout in een kom. Gebruik iets meer zout dan je normaal bij een zoete taart gebruikt. Je kunt eventueel als je wilt het deeg nog extra kunnen kruiden als je dat lekker vindt.

 2. Kneed met je vingers alles door elkaar. Dat duurt eventjes want de boter is hard en je drukt de bloem in de boter. Uiteindelijk lijkt het een beetje op stevige paneermeel.

 3. Nu mag het ei en het water toegevoegd worden. Het wordt nu een lekker kneedbaar deeg. Is het te taai, voeg dan wat water toe. Is het te nat, gebruik dan nog wat extra bloem.

 4. Het deeg moet nu minimaal een half  uur rusten in de koelkast. Pak het deeg goed in zodat het niet uitdroogt.

 5. Intussen kan de vorm ingevet worden met boter en bestrooid met paneermeel.

 6. Nu heb je tijd om je vulling te maken die je zelf graag wilt.


Basisdeeg hartige taart of quiche korstdeeg

Na een half uur mag het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit op een bakmat of aanrecht. Vouw het deeg over je rolstok en verplaats het naar de bakvorm. Vul de bakvorm.


Ik had nog wat deeg over en hiermee maakte ik de rand nog wat steviger door een klein rolletje deeg op de rand te bevestigen. Zeker met deze vorm van Emile Henry komt de sierlijke rand dan wat beter uit.


Prik met een vork wat gaatje in de bodem. De vulling mag nu in de vorm.


Bak de hartige taart in ongeveer 30-35 minuten gaar in een oven van 180 graden.


Controleer op het eind of je taart niet ineens heel snel gaat.


Ik denk dat de taart iets mooier zal worden als je de rand nadat je taart uit de oven haalt insmeert met boter. Zelf heb ik dit niet gedaan, een volgende keer doe ik dit wel. Het is natuurlijk ook mogelijk om de taart-rand in te smeren met geklutst ei voordat het de oven ingaat.


Basisdeeg hartige taart of quiche

Het basisdeeg voor hartige taart of quiche is knapperig, bros, niet nat. Ook de bodem is mooi droog gebakken.

Eet je vaak hartige taart? Maak dan meerder porties deeg voor hartige taart tegelijk. Je kunt het eenvoudig invriezen en in porties uit de diepvries halen als je het nodig hebt.


Eet smakelijk!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page