top of page

Hartige kaas scones


Hartige kaas scones

Vandaag ga ik Hartige kaas scones bakken. Lekker een beetje anders dan de zoete exemplaren. Tijdens een high tea mogen scones niet ontbreken. Scones zijn een typisch Engelse delicatesse die je er veelvuldig zult vinden en niet alleen tijdens een high tea. Overigens heb ik scones leren kennen in Ierland en ik vond ze daar een beetje……. apart, droog.  Ik was niet echt razend enthousiast.

Onlangs heb ik gewone scones gebakken naar recept van Jamie Oliver en deze waren verre van droog. Daarom durfde ik me ook wel te wagen aan de hartige variant. De basis komt opnieuw bij Jamie Oliver vandaan maar ik heb het recept wat aangepast naar eigen smaak. De scones zijn zowel van zelfrijzend bakmeel als met speltmeel en bakpoeder heerlijk, het is gewoon een keuze die je zelf maakt.

TIP: En wat zo prettig is bij scones….. als je een high tea voorbereid wil je vaak meerdere gerechten maken.  Scones kun je zowel ongebakken als gebakken invriezen. Dan hoef je op de dag zelf ze alleen te ontdooien af te bakken.

Stans ronde scones uit het deeg

Hartige kaas scones

Benodigdheden voor 10-12 stuks

 1. 450 gram zelfrijzend bakmeel of speltbloem met bakpoeder (beide varianten waren heerlijk)

 2. 2 flinke eieren

 3. 150 gram boter op kamer temperatuur

 4. 4 eetlepels melk en een beetje melk om later op de scones te smeren

 5. snufje zout

 6. kleine (of halve) theelepel mosterdpoeder

 7. kleine (of halve) theelepel komijnpoeder

 8. 150 gram geraspte cheddar kaas.

De hoeveelheid is eigenlijk voor 6 kaasscones, maar geloof me, dan zijn het bijna maaltijd-scones, wat mij betreft een beetje te groot.
Hartige scones met cheddar, chutney, monchou

Zo bak je zelf hartige kaas scones

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven).

 2. Meng het meel en de boter door elkaar. Dat kun je met de hand doen, een vork, maar ik gebruikte de keukenmixer en de broodhaak.

 3. Hierna voegde ik de kruiden, zout, eieren, melk toe en mixte tot er een lekker stevig deeg ontstond, zo stevig dat mijn keukenmachine het soms bijna niet meer leuk vond.

 4. Het deeg kneedde ik verder op het tafelblad waarna de kaas door het deeg gemengd werd.

 5. Rol het deeg uit en steek rondjes uit het deeg. Je kunt ook een longdrinkglas gebruiken, dat is ongeveer de maat. Het deeg is ongeveer iets meer dan 1,5 cm. dik en zal nog flink rijzen in de oven.

 6. Zelf hou ik van scones met lekker veel smaak en voegde alle drie de ingrediënten toe in het deeg en strooide ook voor het bakken nog wat gemengde kruiden op de scones.

 7. Versier de bovenkant met wat geraspte cheddarkaas.

 8. De scones kunnen nu in de oven en zijn na ongeveer 15 minuten klaar, gaar en lichtbruin.

Hartige scones met cheddar, chutney, monchou


De scones zijn verrukkelijk, maar…… ze missen toch een vulling. Bij gewone scones gebruik je vaak jam en licht gezoete slagroom.

Voor de hartige variant leek me het lekker om de scones te vullen met iets typisch Engels. Nou ja, de Engelsen hebben het natuurlijk geïmporteerd uit hun vroegere kolonie India.

Onlangs kreeg ik deze 2 chutneys in een foodboxpakket.  Leuk dus om de pot chutney  open te maken en op de scone te smeren.

Hartige scones met cheddar, chutney, monchou

Ik koos de mango chutney. Ik heb vaker mango chutney geproefd maar deze van Geeta’s is bijzonder smaakvol en niet zo dik als een chutney soms kan zijn. De chutney werd gesmeerd op een dun laagje monchou, maar dit zou ook mascarpone of Philadelphia kunnen zijn.

Geloof me; deze combinatie is niet te weerstaan. Eén en één is twee. De scones zijn pas compleet met de jonge roomkaas en de kruidig zoete chutney.

Volgende week heb ik een high tea en ik neem deze scones mee, met de roomkaas en chutney. Trots zal ik het geheel presenteren. Leuk, ik neem een deel van mijn Bone China kop en schotels mee. Ik neem aan dat we ook thee gaan drinken?

Hartige kaas scones

De chutney is een artikel uit de foodbox welke foodbloggers ontvingen bij het foodblogevent van Kroon op je werk. De chutney is te koop in de wat grotere supermarkt.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page