top of page

Basisrecept kruimeldeeg


Basisrecept kruimeldeeg
Als je eenmaal een fijn recept  hebt gevonden om een bodem voor kleine taartjes, tartelettes of grote taarten mee te bakken, kun je eindeloos gaan variëren. Je kunt de bodem vullen en later opnieuw afbakken in de oven met allerlei vullingen en fruit, maar je kunt een afgebakken vorm ook vullen met bijvoorbeeld ganache, banketbakkersroom of slagroom/mascarpone en zomers fruit. Hoe simpel kan een heerlijk taartje zijn. Met dit basisrecept kruimeldeeg kun je dus alle kanten op.

Heb je bakje van kruimeldeeg over? Fijn! Bewaar ze in de diepvries en je hebt altijd een bodem paraat bij onverwachte gasten.

Dit basisrecept is voldoende voor een grote taart van 26-28 cm of zo’n 10-12 kleine taartjes.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Basisrecept kruimeldeeg

Basisrecept kruimeldeeg

Benodigdheden:

  1. 300 gram bloem

  2. 150 gram koude boter

  3. 1 vanillestokje of halve theelepel vanillepoeder (gebruik je vanillesuiker? Minder dan de hoeveelheid suiker)

  4. 80 gram suiker

  5. 1 ei en 2 eidooiers

  6. snufje zout

  7. bij een chocoladebodem voeg je 50 gram cacaopoeder toe

Basisrecept kruimeldeeg

Basisrecept kruimeldeeg maak je zo

Doe de bloem, het vanille, de suiker, zout in een keukenmachine. Voeg de boter toe en mix het geheel goed door. Het is de bedoeling dat de boter koud blijft. Kneed je met je handen, dan zou de boter meteen warm worden. Heb je geen keukenmachine, snij het deeg dan met 2 messen helemaal fijn.


Bereid je deeg vast voor en vries het in

Als het deeg er als broodkruimels uitziet, mag het ei en de dooiers erbij. Vorm een platte bal van het deeg. Dit doe ik snel met mijn handen. Dek het af met wat plastic en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast. Een platte bal koelt sneller af dan een mooie ronde bal.

Na een half uur is je deeg klaar om te gebruiken voor je taart of taartjes. Vul je taartvorm  met deeg. Prik met een vork wat gaatje onderin om het deeg egaal te laten rijzen.


Kruimeldeeg moet je blind bakken. Dat wil zeggen: bak het deeg alvast voor zodat de bodem lekker krokant blijft en niet te soppig na het bakken. Plaats hiervoor een stukje bakpapier op je deeg. Vul het met bonen of bakbonen. Zo weet je zeker dat straks je deeg gaar is.

Basisrecept kruimeldeeg

Bij kleine taartjes duurt het voorbakken, ongeveer 7-10 op 180 graden (hete lucht oven). Een grote bodem duurt ongeveer 10 minuten op 180 graden. Wil je de bakjes maar eenmaal bakken en koud vullen? Bak ze dan tot ze goudbruin zijn. Dit duurt een kleine 5 minuten langer. Hou de kleur goed in de gaten!


Invriezen van kruimeldeeg

Handig: Wil je later een taart bakken maar ben je bang voor tijddruk? Bereid je deeg vast voor en vries het in. Zo ben je op de dag dat je het nodig hebt sneller klaar.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page