top of page

Rustiek worteltjes brood zonder kneden


Rustiek worteltjes brood zonder kneden
Worteltjes brood zonder kneden
Een knapperig brood dat lijkt op het brood uit Zuid Europa, het wordt gebakken in een gietijzeren pan in de oven. Ik heb het vaker gedaan en het werkt echt heel goed EN eenvoudig. Maar deze versie gaat voorbij het gewone brood uit Zuid Europa. Wat dacht je van Rustiek worteltjes brood zonder kneden?

Heb jij zo’n gietijzeren pan? Heb je een oven? Dan kun jij het ook!


Chef Jim Lahey's Carrot Bread Recipe

Eigenlijk werd ik enthousiast van het bakken in de gietijzeren pan na het zien van dit filmpje van Jim Lahey en Martha Stewart. Liever een basisrecept in plaats van rustiek worteltjes brood zonder kneden? Je vindt het hier. Wat een leuke show van Martha, ze is zo lekker zichzelf met haar gasten.De basis van het recept komt uit dit filmpje, ik het het iets aangepast. Mijn brood werd gegeten bij een bord soep en dan is bij ons thuis een zoet brood met krenten en walnoten iets minder geliefd. Ik koos voor tijm bij de wortel.


Maar wat let je als jij dit wel lekker vindt?


Rustiek worteltjes brood zonder kneden

Rustiek wortelbrood zonder kneden

geïnspireerd door  het boek My Bread van Jim Lahey

Benodigdheden:

 1. 300 gram bloem (of 400 gram bloem en geen roggebloem)

 2. 100 gram roggebloem

 3. 8 gram zout

 4. 1 gram gedroogde gist (heel weinig dus)

 5. 1,5 theelepel met verse tijm

 6. 350 gram wortelsap en een handje pulp uit de sap-machine (wortelsap koop je in biologische winkels)

 7. In het recept van Jim Lahey zat geen tijm maar wel:

 8. 100 gram rozijnen of krenten

 9. 85 gram walnoten grof gesneden

 10. Wat komijnzaadjes voor op het brood


Rustiek worteltjes brood zonder kneden

Zo maak je Rustiek worteltjes brood zonder kneden

 1. Het sap werd geperst en afgemeten in mijn geheime keukenattribuut: Een oude babyfles. Deze is speciaal voor mij omdat mijn kinderen hier uit hebben gedronken, maar ook omdat hij lekker nauwkeurig afleesbaar is.

 2. Roer de ingrediënten door elkaar. Doe hier een plastic pedaalemmerzak overheen en laat deze 12-18 uur staan.

 3. Ik maak dit vaak een avond van tevoren. Wil ik het brood tussen de middag eten, dan roer ik het rond 18.00 door elkaar. Wil ik het de volgende dag bij het avondeten klaar hebben, dan roer ik het vlak voor ik naar bed gaan door elkaar. Dit kost je slechts enkele minuten.

 4. Na 12-18 uur bestrooi je het werkblad met voldoende bloem en vouw het brood zachtjes in elkaar en daarna tot een bol.

 5. Bestrooi een theedoek met veel bloem. Dit doe ik overdreven omdat ik dit eenmaal niet had gedaan ik een groot deel van het brood kwijt raakte. Dit bleef aan de theedoek plakken. 

 6. Laat het deeg in een kom in de theedoek rusten. Ik doe de doek niet over het brood, te bang dat het blijft plakken, maar ik plaats opnieuw de pedaalemmerzak over de kom en laat het deeg 1,5 tot 2 uur rijzen tot het bijna verdubbeld is.

 7. Zo’n 30-45 minuten voor het bakken gaat de oven aan op 250 (hete lucht) graden en wordt de gietijzeren pan alvast goed voorverwarmd. Zet het rek op 1/3e onderin de oven.

 8. Haal de pan uit de oven en plaats het deksel even voorzichtig opzij.

 9. De onderkant van het deeg wordt na het voorzichtig overhevelen nu de bovenkant. Het deksel mag er weer op en de pan gaat voor 25 minuten in de oven. Hierna haal je het deksel van de pan en wordt het brood nog zo’n 15-20 zonder deksel gebakken.


Rustiek worteltjes brood zonder kneden
Worteltjes brood zonder kneden

Wauw, wat een aantrekkelijk brood!

Zie je de korst van het brood? De snee heb ik niet gezet, deze ontstaat door de enorme hitte in de pan. Als ik de oven lager zet, bijvoorbeeld op 230 graden in plaats van 250 graden ontstond er eerder niet zo’n mooie kloof.


Rustiek worteltjes brood zonder kneden

Lekker!!  En als ik zo naar het brood kijk zie ik spontaan mogelijkheden voor een lekker nationaal brood bij een WK-voetbalwedstrijd, koningsdag of bij andere nationale feestdagen.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page