top of page

Bietenbrood lekker knapperig en gezond


Bietenbrood lekker knapperig en gezond
Bietenbrood lekker knapperig en gezond
Je hoort en leest het steeds vaker: eet wat meer groente! Ik hou erg van groente want je kunt ze heerlijk verwerken en zijn vaak zo mooi van kleur. Neem nu dit prachtige brood. Het bietenbrood is lekker knapperig en gezond, want er is maar liefst 500 gram bietjes in verwerkt.

Brood met bietjes voor een prachtige kleur en meer groente eten door de dag heen.

Het brood met bietjes is gebakken in een gietijzeren pan. Je kunt ook het brood ook in een cakevorm of plat op een bakplaat afbakken, maar het resultaat zal dan anders zijn met een minder knapperige korst. Brood dat je afbakt in een gietijzeren pan, bak je heel heet. Het vocht van het  brood kan niet ontsnappen en samen met de hoge temperatuur van 240 graden, krijg je een heerlijke knapperige Zuid Europese broodkorst.


Het bietenbrood wordt extra lekker als je het afbakt in een gietijzeren pan

Bakken in een gietijzeren pan?

Ik heb het vaker gedaan bij brood dat je niet hoeft te kneden. Nieuwsgierig? Hier vind je meer inspiratie.

Bietjes fijn maken voor in het brood
Bietjes fijn maken voor in het brood

Bietenbrood lekker knapperig en gezond

Benodigdheden:

  1. 500 gram gekookte bietjes op kamertemperatuur

  2. 500 gram bloem

  3. 7 gram gist (1 zakje)

  4. 10 gram suiker

  5. 10 gram zout

  6. Snuf chilipoeder

  7. Water

  8. Rasp om de helft van de bietjes te raspen

  9. Zo mogelijk afbakken in een gietijzeren pan (Dutch oven van ongeveer 23 cm)

Prachtig roze bietenbrood aan het rijzen
Prachtig roze bietenbrood aan het rijzen

Bietenbrood lekker knapperig en gezond

Vul een glas van 200 ml of meer met 50 ml lauw water dat niet warmer dan 30 graden is. Voeg hier het suiker en de gist bij. Roer het door en laat het een kwartier staan. Het gist zal flink gaan werken en zich omhoog werken.


Schil de bietjes en rasp de helft van de bietjes fijn. De andere helft maal je fijn met een keukenmachine of een staafmixer.  Door een deel te raspen krijg je wat meer verschillen van structuur in het brood en zie dan zie je straks de wat grove stukjes in het prachtig roze deeg terug.

De bietje kleuren het deeg roze op natuurlijke manier

Doe de bloem met de gemalen bietjes (dus de helft van alle bietjes) in een kom en voeg het gistwater met suiker toe. Dit is wat aan de magere kant wat betreft, dus voeg stapsgewijs ongeveer 40-60 ml water toe. Het deeg moet soepel te kneden zijn, maar het mag zeker niet te nat zijn. Straks voeg je het tweede deel van de bietjes toe en wordt het deeg best wel vochtig.


Liever meer vocht in brood dan weinig; gluten moeten stretchen!

Toch: bij het bakken van brood heb ik liever een wat nat deeg dan een te droog deeg. Zonder vocht kunnen de gluten niet stretchen. Kneed het deeg zeker een kwartier goed door en voeg vervolgens het tweede deel van de bietjes toe. Je zult merken dat het deeg ineens een stuk vochtiger wordt. Laat het deeg onder plastic een uur rijzen.


Je kunt natuurlijk ook alle bietjes malen en door het deeg mengen, dan heb je geen grovere stukjes, is het deeg egaal roze en kun je eerder schatten hoeveel water het deeg nodig heeft.

Wow, er ontstond een prachtig deeg, dat uit eindelijk vrij stevig rees. Jammer dat natuurlijke kleurstoffen een deel van de kleur verliezen bij een warme temperatuur en het bietenbrood een groot deel van de kleur zal verliezen.


Duw na een uur de lucht uit het deeg en breng het op spanning door het op te bollen. Laat het nogmaals in een ingevette kom met wat bloem rijzen. Zorg ervoor dat het brood niet aan de vorm blijft kleven na de rijs.


Bietenbrood lekker knapperig en gezond
Bietenbrood lekker knapperig en gezond

Je kunt het deeg afbakken op de bakplaat, in een cakeblik, maar brood dat je afbakt in een hete gietijzeren pan, bakt veel krokanter. Deze geweldige korst ontstaat omdat je een oven in de oven creëert waar het vocht niet weg kan.


Verwarm na een half uur rijzen de oven voor op 240 graden en zet de lege gietijzeren pan met deksel in de oven om hem in en in warm te laten worden.

Bakken in een gietijzeren pan is bakken met een oven in een oven

Een half uur later is het deeg goed gerezen en kun je het voorzichtig in de hete pan schuiven. Je hoort het deeg meteen sissen. Zorg ervoor dat de pan goed stevig staat! Doe het deksel op de pan en bak de pan 30 minuten in de oven. Na 15 minuten mag de oven naar 220 graden, omdat de bietjes de neiging hebben te verbranden. Als het brood een half uur in de oven staat mag het deksel van de pan en de temperatuur naar 200 graden.


Hou je brood in de gaten

Hou goed in de gaten dat het brood niet te donker bakt. Je hebt nog een kleine 10 minuten nodig om het brood af te bakken of beoordeel zelf of het toch eerder of nog iets later mag, want geen oven bakt hetzelfde. Heerlijk, bietenbrood lekker knapperig en gezond.

Bietenbrood lekker knapperig en gezond
Bietenbrood lekker knapperig en gezond

En zo bak je een bijzonder bietenbrood met maar liefst 500 gram groente erin.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page