top of page

No knead bread met rozemarijn, walnoten en semolina


No knead bread met rozemarijn, walnoten en semolina
Ken je het? No knead bread oftwel: brood zonder kneden. Het werk echt! Het is niet alleen heel eenvoudig want je roert de ingrediënten kort door elkaar en bakt enige tijd later een geweldig knapperig brood. Het is zo’n brood waarvoor je naar van die speciale broodwinkels gaat: knapperige, rustiek en vol van smaak. No knead bread met rozemarijn, walnoten en semolina is echt zo’n toppertje.

Brood zonder kneden? Hoe werkt dit en kan dat luchtig rijzen?

Mis. Het proces van brood zonder kneden lijkt een beetje op zuurdesembrood. Je gebruikt heel weinig gist; slechts 1 gram, roert de ingrediënten door elkaar. Laat het brood een nacht rijzen en werk het de volgende dag af. Een uurtje langer of korter rijzen maakt niet zoveel uit, dus het geeft je ook de vrijheid het brood te bewerken op dat moment van de dag dat het uitkomt.

Meer over No knead bread lees je hier.


Een lekker knapperige korst

Je bakt het brood in een gietijzeren pan in een zeer hete oven van 250 graden. De pan is heel heet als het deeg in de pan gaat. Omdat het deksel op de pan gaat kan het vocht nergens heen, hierdoor blijft de luchtvochtigheidsgraad hoog en bakt de korst alsof je in een Zuid Europese bakkerij bent.


Semolina

Ik koop het bij een Italiaanse winkel of bij sommige toko’s. Het is een fijn geel meel. Bijvoorbeeld van De cecco.


Heb je een gietijzeren pan? Probeer het eens!

No knead bread met rozemarijn, walnoten en semolina

No knead bread met rozemarijn, walnoten en semolina

Benodigdheden:

 1. Gietijzeren pan

 2. 330 gram bloem

 3. 70 gram semolina

 4. 1 gram gist

 5. 300 gram koud water

 6. 1 flinke tak rozemarijn in stukjes of meer als je dat lekker vindt

 7. 100 gram gehakte walnoten

 8. 8 gram zout


Laat het brood zonder kneden maar rijzen

Brood zonder kneden recept

 1. Roer de ingrediënten goed door elkaar en laat het 12-18 uur rijzen in een kom bedekt met een plastic zak.

 2. Na een rustige rijs heb je zeer elastisch deeg dat bijna onmogelijk lijkt om te vormen. Dat komt omdat het relatief vochtig is. Het doet me erg denken aan het deeg van ciabatta.

 3. Zet een ronde kom klaar en doe hier een theedoek in. Bedek de doek ruim met bloem, want het deeg mag er straks niet aan kleven. Bij mij is er ooit een half brood aan blijven kleven dus ik vergeet dat nooit meer. Inmiddels enkele jaren verder gebruik ik vaak bakpapier om het brood in de pan in te bakken, dat werkt prima.

 4. Vorm het deeg en gebruik nog wat bloem om controle over het deeg te krijgen. Verhuis het deeg naar de kom met de theedoek en laat het deeg nog 2 uur onder plastic rusten. Je kunt het brood overigens ook in een vel bakpapier laten rijzen en ook afbakken in dit papier.

 5. Verwarm de oven 45 minuten voor het bakken voor op 240 graden (hete lucht oven). Zet de pan in de oven. Deze wordt nu gloeiend heet.

 6. Haal de pan uit de oven, leg het deksel veilig weg  en probeer nu voorzichtig het brood in de pan te laten zakken. Dat is altijd even een moeilijk moment. De onderkant van het deeg wordt nu de bovenkant van het brood. Doe het deksel op de pan en zet het terug in de oven.

 7. Na 30 minuten verwijder je het deksel. Bak het brood nog 15-20 minuten zonder deksel. Je no knead bread met rozemarijn, walnoten en semolina is klaar.


Brood zonder kneden

Wat een mooi brood! Het is bijna zonde om hem uit de pan te halen, maar ja, je moet hem eten toch?

Een lekker knapperig brood met wat Italiaanse invloeden door de semolina en rozemarijn. Ik denk dat een Italiaan aan je keukentafel spontaan het recept meteen vraagt, om mee te nemen voor zijn la mamma!


Tip: heb je 2 gietijzeren pannen? Bak dan 2 broden en vries je brood in.

Brood zonder kneden,  ik blijf het een wonderbaarlijke manier vinden om brood te bakken.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page