top of page

Boterkoek met blauwe bessen

Boterkoek met blauwe bessen
OudHollandse boterkoek en fruit? Een niet echt voor de hand liggende optie maar soms vind ik het leuk om dan toch juist daarom een pad te bewandelen. De ingrediënten op zich passen dan ook goed bij elkaar: boter, suiker, bloem, eieren en fruit. De boterkoek met blauwe bessen was echt heel lekker maar eerlijk is eerlijk:  visueel heeft de koek wel een update nodig als je naar de foto hieronder kijkt….

Versieren is ook een kunst en een flinke laag poedersuiker voor het opdienen doet veel goed. Maar als ik dan toch bezig ben is een gespoten rand toch ook wel heel aantrekkelijk.


Tegenwoordig spuit ik vaak een rand Chantilly crème. Met een zak van 800 gram kan ik bijna wel 15 maal een taart versieren, want ik heb maar zo’n 50 gram poeder voor de mix nodig. De crème is lekker stevig, niet vet en ook niet zo zoet. Daarbij laat het zich makkelijk kleuren en in plaats van water kun je makkelijk een andere vloeibare smaak kiezen; ik gebruikte het sap van de blauwe bessen. Daarom is de crème licht-lila.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Geen mix voor chantillycrème in huis, je allemansvriendje slagroom is altijd een goed idee!
Trek banen met een vork

Boterkoek met blauwe bessen

Benodigdheden voor een vorm van 23 cm

  1. 250 gram boter

  2. 170 gram suiker waarvan 85 gewone fijne suiker en 85 gram witte basterdsuiker

  3. 250 gram bloem en iets extra voor bij de blauwe bessen

  4. 150 gram blauwe bessen (bv. uit de diepvries)

  5. Snufje zout

  6. 1 ei

Maak hem extra mooi met:

  1. Chantillycreme (mix koop je online of in winkels met ingrediënten voor taartdecoratie) of kies voor 200 ml slagroom

  2. Spuitzak en spuitmondje

  3. Sprinkles

  4. Poedersuiker

Boterkoek met blauwe bessen

Boterkoek met blauwe bessen maken

  1. Gebruik je blauwe bessen uit de diepvries, haal ze dan een dag eerder uit koude. Bessen uit de diepvries laten meer vocht los dan verse exemplaren en dit vocht wil je liever niet in de boterkoek hebben. Bewaar het vocht eventueel als je het wilt gebruiken om de toeven mee te kleuren.

  2. Meng de boter, de 2 soorten suiker samen met het zout door elkaar.

  3. Kneed hierna de bloem er doorheen en op het laatst kort de blauwe bessen. Bekleed je bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem.

  4. Bestrijk het deeg met een geklopt ei en laat het deeg in de vorm een uur afgedekt koelen in de koelkast.

  5. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  6. Bestrijk het deeg nogmaals met het gekluste ei. Trek met een vork een ruitpatroon dat gebruikelijk is voor een boterkoek. Naast dat het er mooi uitziet heeft dit ook een functie: zo blijft het ei beter op zijn plek blijft zitten.

  7. Bak de boterkoek met blauwe bessen in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

  8. Laat de boterkoek goed afkoelen.

Boterkoek met blauwe bessen

Klop de Chantillycreme of de slagroom stevig en vul de spuitzak. Bij Chantillycreme kun je in plaats van water het sap van de bessen gebruiken. Dit zal smaak en kleur geven aan je toeven. Slagroom met wat suiker is ook prima. Spuit een mooie rand rondom de boterkoek en versier deze met wat sprinkles en blauwe bessen.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page