top of page

Brioche brood recept


Brioche brood recept
Hou jij ook zo van brioche; dat heerlijke, zachte, iets zoete brood?. Dit Franse brood voelt voor mij een beetje als een zondagsbrood. Het is een beetje cake-achtig; heerlijk! Net als veel andere baksels is versgebakken brioche het allerlekkerste en als extraatje ruikt je hele huis heel erg lekker. Met dit brioche brood recept bak je brioche voortaan zelf thuis.

Boter, eieren en melk

Naast dat deze ingrediënten voor de zachte structuur zorgen van het brood, blijft de brioche ook langer vers en lekker om te eten.


Lager en langer bakken

Brioche brood bak je iets langer en op een lagere temperatuur dan een gewoon brood. De boter en de suiker in het brood moeten garen, maar de korst blijft zacht na het bakken.


Geen rechttoe rechtaan brood

Zie je de bovenkant van brioche? Dat zijn 10 hobbeltjes. Brioche wordt gemaakt met 10 bolletjes die je in een bakblik tegen elkaar aanbakt. Het brood rijst naar boven en zo ontstaat de vorm.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Brioche brood recept

Brioche brood recept

Benodigdheden voor een brood van 27-30 cm:

 1. 500 gram bloem

 2. 2 eieren plus 1 ei voor bovenop

 3. 175 ml (volle) melk

 4. 100 gram boter op kamertemperatuur

 5. 40 gram suiker of witte basterdsuiker

 6. 10 gram gedroogde gist

 7. 1 eetlepel lemoncurd of rasp van 1 citroen

 8. 10 gram zout

Een superhandig cakeblik. Je kunt hem groter en kleiner maken. Omdat ik niet goed wist hoe groot ik het blik wilde hebben kon ik het blik nog aanpassen tijdens het plaatsen van de broodjes.

Kleine bolletjes vormen samen het brioche.

Zo bak je brioche brood

 1. Kneed alle ingrediënten behalve de boter tot een soepel deeg. Dit duurt al snel zo'n 15 minuten. Mijn broodmachine vond het deeg net iets te droog en daarom voegde ik een eetlepel melk toe.

 2. Voeg aan het eind van het kneden de boter toe. Laat het brood afgedekt ongeveer een uur rijzen tot het brood bijna verdubbeld is.

 3. Bekleed een bakblik met bakpapier.

 4. Weeg het deeg en verdeel het in 10 stukken. Bol de broodjes op met je hand om het brood wat meer op spanning te krijgen. Zelf vind ik dit het makkelijkste gaan op een ondergrond met heel weinig olie. Verdeel de bolletjes in twee rijen in het bakblik.

 5. Dek het brood goed af (zelf gebruik ik een pedaalemmerzak hiervoor) en laat opnieuw het brood ongeveer een uur staan tot het brood goed gerezen is.

 6. Plaats een bakje met water onderin de oven en verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 7. Smeer het brioche in met geklust ei. Het brood gaat hier in de oven prachtig van glanzen.

 8. Plaats het bakblik in de oven. Zelf spuit ik met de plantenspuit nog zo'n tien maal in de oven om de luchtvochtigheid te verhogen.

 9. Zodra het brood in de oven gezet wordt mag de temperatuur van de oven 10 graden lager.

 10. Bak de brioche in ongeveer 40-50 minuten goudbruin.
Brioche doormidden gesneden, heerlijk zacht.

Zoet vs hartig

Brioche heeft niet veel nodig bij het eten. Een likje boter en jam is vaak genoeg. Zelf vind ik de combi met een hartig beleg ook heel lekker. Het brioche brood recept is niet te zoet en daarom gaat dit prima.


Brioche brood recept


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page