top of page

Brioche met walnoten en cranberry’s


Brioche met walnoten en cranberry's
Brioche met walnoten en cranberry’s

Brioche is een rijk brood en als thuisbakker is het goed te doen. In plaats van water in het brood om de gluten te laten stretchen, zit het brood boordevol (volle) melk, boter en ei. Hiervan wordt het brood heel zacht en blijft het langer vers. Toen Marie Antoinette vroeger de arme bevolking adviseerde: “Let them eat cake”, sprak ze niet over cake maar over dit beroemde Franse brood: brioche. Met Kerstmis is het leuk om je familie en vrienden wat lekkers voor te zetten, iets bijzonders. Wat dacht je van deze brioche met walnoten en cranberry’s?

Zelf goede brioche bakken is heel gemakkelijk. Ook buiten de feestdagen om is dit een geweldig brood om te proberen.


Overigens bevat het recept geen rozemarijn; dat takje siert vooral voor de foto omdat ik het brood in november bakte en ik geen kersttak beschikbaar had…

Dit recept is voor een medium bol, niet heel groot, maar ook niet heel klein. Je kunt natuurlijk ook het brood verdubbelen of er zo’n zes kleine brioche bolletjes van maken.


Brioche bakken

Brioche met walnoten en cranberry’s

Benodigdheden voor een medium brood; verdubbel de ingrediënten voor een groot brood 

Voor het briochedeeg:

 1. 275 gram tarwebloem

 2. 100 gram koude volle melk

 3. 1 ei (is 50 gram)

 4. 25 gram suiker

 5. Raps van een halve citroen of 1 theelepel lemoncurd

 6. 7 gram gedroogde gist

 7. 5 gram zout

 8. 50 gram boter op kamertemperatuur

Ook nodig:

 1. 1 losgeklopt ei

 2. 50 gram gehakte walnoten

 3. 50 gram cranberry’s

 4. Eventueel 100 ml heet water met een likeur of drank naar keuze

 5. 1 eetlepel abrikozenjam met een scheutje water

 6. Poedersuiker of nog leuker: stukjes meringue

 7. Aluminiumfolie


Zelf brioche maken
Brioche met walnoten en cranberry’s

Brioche met walnoten en cranberry’s maken

 1. Je kunt de cranberry’s zo in het deeg verwerken, maar dan zullen wat vocht onttrekken aan het deeg en waardoor het brood iets droger van smaak wordt. Om dit te voorkomen week je cranberry’s in een bakje met heet water en eventueel een scheutje likeur of drank naar smaak. Zeef ze na zo’n 15-30 minuten en droog ze goed af.

 2. Kneed de ingrediënten van het deeg door elkaar. Heb je een machine, dan is dat heel prettig. Heb je deze niet; je kunt het deeg ook met de hand kneden. Het duurt zo’n 15 minuten. Voeg op het laatst de gehakte walnoten en de goed afgedroogde cranberry’s toe. Laat het deeg een klein uur afgedekt rijzen.

 3. Rol het deeg iets los en vorm het tot een bol. Laat de brioche opnieuw afgedekt rijzen tot het bijna verdubbeld is. Dit duurt ongeveer een uur.

 4. Verwarm de oven voor op 175 graden bij een hete lucht oven of op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Smeer de bovenkant van de bol met met het geklutste ei voor een mooie korst. Plaats het kerstbrood midden in de oven en bedek het brood na 15 minuten met aluminiumfolie om de korst te beschermen. Laat het nog zo’n 15 minuten bakken tot het donker goudbruin is.

Brioche met walnoten en cranberry's
Brioche met walnoten en cranberry’s

Zoete sneeuw van meringue bovenop het brood

Wil je een glanzend korstje? Verwarm een flinke eetlepel abrikozenjam en verwarm het licht in een pan. Smeer de bovenkant in met de verdunde jam. Dit kun je al doen als het nog warm is.Laat het brood afkoelen. Bedek de bovenkant van de Kerst-brioche met stukjes meringue. Witte glazuur werkt ook prima. Gebruik je poedersuiker, dan kun je het beste dit vlak voor het opdienen op het brood strooien.

Fijne feestdagen!

Gerelateerde posts

Comments